Grunderna i sportspel

Sportspel, i detta fall sportbetting, är en världsomfattande och explosivt växande bransch som förenar spelare världen över. Sporten erbjuder oss ett skådespel utan motstycke där vi bevittnar mod och feghet, glädje och sorg, spontan genialitet och stenhård rutin. Vi lever med i förlusten på en hundradels sekund, men i nästa ögonblick går våra innersta drömmar i uppfyllelse. Ingenting är omöjligt. Är du intresserad av sportspel och betting men känner att du inte har den kunskap som krävs? Läs då denna bettingguide för att lära dig mer om grunderna i sportspel och betting.

Vad är sportbetting?

Sportbetting är sportspel, även kallat vadslagning. I sportbetting finns det alltid minst två parter som är villiga att satsa pengar på någon oviss händelses utgång. När den ena parten tar emot bet från flera spelare, så som Unibet, blir denne en spelförmedlare, även kallat bookmaker, speloperatör och spelarrangör. Spelbranschen handlar mycket om sannolikhetsuppskattningar för att något ska ske så som ”Hur stora chanser har Sverige att vinna fotbolls-VM?”, ”Är chansen över 60 % att Lewis Hamilton vinner ett Formel 1-lopp?”, ”Med hur stor sannolikhet vinner IFK Göteborg över AIK på hemmaplan?” Det är spelförmedlaren som definierar priset för sin chansuppskattning i form av odds.

I olika länder använder man odds på olika sätt. I Sverige skrivs oddsen i decimalform. Oddset 2,00 betyder att man betalas två gånger sin egen insats då man vinner, varav en enhet är den ursprungliga insatsen och den andra enheten är vinst. Oddset 5,50 ger 4,5 enheter vinst samt den ursprungliga enheten. Oddset visar vilken sannolikhet spelförmedlaren vill sälja. Oddset 2,00 motsvarar sannolikheten 50 % och oddset 5,50 motsvarar sannolikheten 18 %.

Hur fungerar sportbetting?

Att spela på sport innebär att man försöker förutspå framtiden, exempelvis utgången av en fotbollsmatch. Spekulation är svårt, men intressant och ingen vet med säkerhet hur stora vinstchanser ett spel har, inte ens spelförmedlaren. De som är bäst på att sia om framtiden är de som vinner.

Unibet erbjuder en uppsjö av marknader och mängder av objekt och spelformer från de största ligorna i bland annat fotboll och ishockey till tennis, basket, golf samt trav och galopp till marknadens bästa odds. Dessutom är det superenkelt att lägga ett bet. Det går till som följande:

1. Leta reda på det sportspel du vill spela på
2. Bestäm det spelbelopp du är mest bekväm med och är villig att satsa
3. Klicka på lägg spel

Så snart matchen har spelats, racet har avslutats, eller golfrundan är över kommer din spelkupong att rättas. Har du vunnit ditt bet betalas dina pengar in på kontot omgående.

För att fördjupa dig och lära dig ännu mer om termer, uttryck och spelformer när det kommer till sportspel och betting kan du spana in vår betting- och sport-ordlista.

Nu är du inte längre begränsad till bara datorn. Mobila odds är populärare än någonsin och i Unibets Odds-app kan du placera olika bet på sportspel när som helst, oavsett var du befinner sig. Bläddra även igenom Unibets guider för betting för att hitta information och speltips för olika sporter.

Spela på sport

Beginner Guides

CS:GO betting tips på Unibet

Om du gillar dator- och videospel är det högst troligt att du någon gång spelat ett av spelen i den populära Counter-Strike-spelserien, som har vart oerhört uppskattat sedan dess skapande vid millennieskiftet. Spelet har miljontals unika spelare och toppar på 600.000 spelare som spelar spelet samtidigt är inget undantag. Populariteten har lett till en massiv konkurrenskraftig scen och allt eftersom turneringarna och prispotterna blev större, blev även uppmärksamheten från spelvärlden större. Om du är ny i e-sportvärlden eller inom e-sports betting, var god och fortsätt läs för att lära dig mer om vad det handlar om.

eSports tips - En snabb titt på spelet League of Legends

League of Legends är det mest spelade datorspelet runt hela världen med över 100 miljoner spelare per månad. Denna siffra är endast en grov uppskattning av spelutvecklaren Riot Games och kan vara påverkad av spelare som har flera konton. Trots detta kan man lugnt påstå att League of Legends är det mest populära spelet världen över. Det har lett till en massiv konkurrensscen med professionella ligor, miljontals fans och spelrundor som ses utav miljontals tittare på en och samma gång. Genom åren har League of Legends även blivit en av de mest populära E-sporterna för E-sports betting.
Back to top