Grunderna i sportspel

Sportspel, i detta fall sportbetting, är en världsomfattande och explosivt växande bransch som förenar spelare världen över. Sporten erbjuder oss ett skådespel utan motstycke där vi bevittnar mod och feghet, glädje och sorg, spontan genialitet och stenhård rutin. Vi lever med i förlusten på en hundradels sekund, men i nästa ögonblick går våra innersta drömmar i uppfyllelse. Ingenting är omöjligt. Är du intresserad av sportspel och betting men känner att du inte har den kunskap som krävs? Läs då denna bettingguide för att lära dig mer om grunderna i sportspel och betting.

Vad är sportbetting?

Sportbetting är sportspel, även kallat vadslagning. I sportbetting finns det alltid minst två parter som är villiga att satsa pengar på någon oviss händelses utgång. När den ena parten tar emot bet från flera spelare, så som Unibet, blir denne en spelförmedlare, även kallat bookmaker, speloperatör och spelarrangör. Spelbranschen handlar mycket om sannolikhetsuppskattningar för att något ska ske så som ”Hur stora chanser har Sverige att vinna fotbolls-VM?”, ”Är chansen över 60 % att Lewis Hamilton vinner ett Formel 1-lopp?”, ”Med hur stor sannolikhet vinner IFK Göteborg över AIK på hemmaplan?” Det är spelförmedlaren som definierar priset för sin chansuppskattning i form av odds.

I olika länder använder man odds på olika sätt. I Sverige skrivs oddsen i decimalform. Oddset 2,00 betyder att man betalas två gånger sin egen insats då man vinner, varav en enhet är den ursprungliga insatsen och den andra enheten är vinst. Oddset 5,50 ger 4,5 enheter vinst samt den ursprungliga enheten. Oddset visar vilken sannolikhet spelförmedlaren vill sälja. Oddset 2,00 motsvarar sannolikheten 50 % och oddset 5,50 motsvarar sannolikheten 18 %.

Hur fungerar sportbetting?

Att spela på sport innebär att man försöker förutspå framtiden, exempelvis utgången av en fotbollsmatch. Spekulation är svårt, men intressant och ingen vet med säkerhet hur stora vinstchanser ett spel har, inte ens spelförmedlaren. De som är bäst på att sia om framtiden är de som vinner.

Unibet erbjuder en uppsjö av marknader och mängder av objekt och spelformer från de största ligorna i bland annat fotboll och ishockey till tennis, basket, golf samt trav och galopp till marknadens bästa odds. Dessutom är det superenkelt att lägga ett bet. Det går till som följande:

1. Leta reda på det sportspel du vill spela på
2. Bestäm det spelbelopp du är mest bekväm med och är villig att satsa
3. Klicka på lägg spel

Så snart matchen har spelats, racet har avslutats, eller golfrundan är över kommer din spelkupong att rättas. Har du vunnit ditt bet betalas dina pengar in på kontot omgående.

För att fördjupa dig och lära dig ännu mer om termer, uttryck och spelformer när det kommer till sportspel och betting kan du spana in vår betting- och sport-ordlista.

Nu är du inte längre begränsad till bara datorn. Mobila odds är populärare än någonsin och i Unibets Odds-app kan du placera olika bet på sportspel när som helst, oavsett var du befinner sig. Bläddra även igenom Unibets guider för betting för att hitta information och speltips för olika sporter.

Spela på sport

Beginner Guides

NFL-betting tips

Amerikansk fotboll har haft ett stort inflytande på sportbetting i USA. När NFL grundades ökade populariteten drastiskt och går numera hand i hand med TV-tittandet. Idag är det ett globalt fenomen, och spelare från hela världen har möjlighet att betta på NFL. Sedan år 2007 spelas det varje år ett antal NFL-matcher i London, och det ryktas om ett potentiellt brittiskt lag, så det är tydligt att den internationella populariteten fortsätter att växa. Fortsätt att läsa vår guide nedan för att få en mer övergripande bild av hur NFL-betting fungerar.

Formel 1 - En nybörjarguide för F1-betting

Motorsporten Formel 1, även kallat F1, är mer populär än någonsin på spelmarknaden då F1-betting erbjuder ett stort underhållningsvärde med massor av fina spel. Med tanke på den ständiga förändringen som sker i Formel 1 från säsong till säsong är spänningsnivån och adrenalinet alltid på topp samtidigt som små och betydelsefulla guldkorn av information kan avgöra framgången av ett bet. I denna guide vill vi hjälpa dig att nå en bättre förståelse kring hur man spelar på Formel 1.

Fördjupa dina kunskaper om MMA-betting

Mixed Martial Arts, förkortat MMA, är en spännande och underhållande gren som innehåller knockouts, lås och stryptag. Situationen i MMA-ringen kan ändras i vilket ögonblick som helst. Precis som när det kommer till sportspel och betting. Ett enda felsteg och matchen kan vara över. Tack vare sina fartfyllda och händelserika matcher har MMA-betting blivit oerhört populärt världen över. I denna guide ger vi dig grunderna för Mixed Martial Arts samt förklarar hur du kan spela på MMA.

En enkel guide till att spela på fotboll

Fotbollen är kung – även inom betting då det är den mest populära sporten att spela på. Fotbollen spelas året runt över hela världen och det finns en enorm mängd spelobjekt där spellistorna för fotboll-betting alltid är fyllda till max hos oss på Unibet. Vi täcker allt från de största ligorna och cuperna så som Champions League, till lägre divisioner runt om i världen. Du kan spela på fotboll genom simpla singelspel, eller välja att spela på kombinationsspel där du lägger flera spel som kan täcka olika spelformer på samma kupong. Möjligheterna är enorma inom fotboll-betting då vi erbjuder massvis av olika spelformer så som spel på hörnor, kort, korrekt resultat, målskyttar och mycket mer. Men hur spelar man på fotboll? Läs denna guide till att spela på fotboll för att utveckla din kunskap för fotboll-betting.

Spela på eSport - Intro till Counter Strike: Global Offensive och CSGO betting

Om du gillar dator- och videospel är det högst troligt att du någon gång spelat ett av spelen i den populära Counter-Strike-spelserien, som har vart oerhört uppskattat sedan dess skapande vid millennieskiftet. Spelet har miljontals unika spelare och toppar på 600.000 spelare som spelar spelet samtidigt är inget undantag. Populariteten har lett till en massiv konkurrenskraftig scen och allt eftersom turneringarna och prispotterna blev större, blev även uppmärksamheten från spelvärlden större. Om du är ny i e-sportvärlden eller inom e-sports betting, var god och fortsätt läs för att lära dig mer om vad det handlar om.

eSports betting - En snabb titt på spelet League of Legends

League of Legends är det mest spelade datorspelet runt hela världen med över 100 miljoner spelare per månad. Denna siffra är endast en grov uppskattning av spelutvecklaren Riot Games och kan vara påverkad av spelare som har flera konton. Trots detta kan man lugnt påstå att League of Legends är det mest populära spelet världen över. Det har lett till en massiv konkurrensscen med professionella ligor, miljontals fans och spelrundor som ses utav miljontals tittare på en och samma gång. Genom åren har League of Legends även blivit en av de mest populära E-sporterna för E-sports betting.
Back to top