Allsvenskan spelschema 2021

Lördagen den 10 april klockan 15.00 är det dags för premiären av den allsvenska säsongen. Allsvenskan 2021 inleds direkt med stormöte när regerande mästaren Malmö FF tar emot Hammarby på Eleda Stadion i Malmö. Som vanligt är det många intressanta matcher under året med Stockholmsderbyn, mesta mästarmöten och lokala derbyn. 
Från det att premiären spelas den 10 april väntar allsvensk fotboll fram tills den 5 december som är slutdatumet för denna allsvenska säsong. Då avgörs omgång 30 och den som tagit flest poäng kommer att få lyfta Lennart Johanssons Pokal.
Nedan följer spelschemat för de första 3 omgångarna:

Omgång 1, 11 april:
AIK - Degerfors IF
Halmstads BK - BK Häcken
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IFK Norrköping - IK Sirius
Kalmar FF - Östersunds FK
Malmö FF - Hammarby IF
Mjällby AIF - Varbergs BoIS
Örebro SK - IFK Göteborg

Omgång 2, 18 april:
BK Häcken - Malmö FF
Degerfors IF - Kalmar FF
Djurgårdens IF - IFK Norrköping
Hammarby IF - Mjällby AIF
IFK Göteborg - AIK
IK Sirius - Halmstads BK
Varbergs BoIS - IF Elfsborg
Östersunds FK - Örebro SK

Omgång 3, 25 april:
AIK - Hammarby IF
BK Häcken - IK Sirius
IF Elfsborg - Mjällby AIF
IFK Göteborg - Degerfors IF
IFK Norrköping - Halmstads BK
Kalmar FF - Örebro SK
Malmö FF - Östersunds FK
Varbergs BoIS - Djurgårdens IF


Hur är Allsvenskan uppdelad?

Säsongen går att dela upp i två delar. Efter att första omgången spelats färdig väntar ytterligare sju omgångar fram till den 24 maj vilket innebär att Allsvenskan tar paus efter omgång 8. Detta på grund av det EM-slutspel som avgörs i tolv länder i sommar som det svenska landslaget kvalificerat sig för. 
Sommarens uppehåll kommer att vara under sex veckor för att återupptas den 4 juli med omgång 9. Därefter kommer övriga 22 omgångar avgöras fram till den 5 december. Eftersom det väntar EM-uppehåll kommer spelschemat att vara relativt tätt under hösten. Samtidigt är det ingenting jämfört med 2020 då säsongen först drog igång i juni och vi hade matcher nästan dagligen fram tills adventsfirandet. 
Vanligtvis brukar säsongen sluta i november men eftersom det är ett sex veckors långt uppehåll mitt i sommaren kommer även säsongen 2021 att pågå in i december. Vill du veta mer om vilka odds vi erbjuder och hur de fungerar har vi även en betting guide om våra spelalternativ.

Vem blir bäst i Stockholm?

Derbyna i Stockholm är alltid något som lockar extra intresse och redan i den tredje omgången väntar det första Stockholmsderbyt på Friends Arena när AIK tar emot Hammarby. I omgång sju den 16 maj väntar säsongens första Stockholmsderby på Tele2 när Hammarby och Djurgården ställs mot varandra. Därmed väntar det två Stockholmsderbyn innan EM-uppehållet. Säsongens sista Stockholmsderby avgörs den 17 oktober och det är Hammarby som tar emot AIK på Tele2 Arena. Djurgården är klubben som efter förra säsongen kunde stoltsera med att vara den bästa klubben i Stockholm. Detta för andra säsongen i rad då de vann SM-guld 2019. 

Fortsätter Häckens dominans i Göteborg?

Historiskt sett är det bara Malmö FF som kan mäta sig med IFK Göteborgs framgångar inom svensk fotboll men när Malmö dragit ifrån på 10-talet och framåt har ”Blåvitt” i alla fall haft vetskapen om att det är bäst i stan. Men de senaste säsongerna har IFK Göteborg fått se BK Häcken kliva förbi som stadens bästa lag. Vi får gå tillbaka till säsongen 2016 för att hitta IFK Göteborg före BK Häcken i sluttabellen.
Lördagen 8 maj tar IFK Göteborg mot BK Häcken i säsongens första Göteborgsderby medan lagen också ställs mot varandra i omgång 17 i slutet av augusti. 

Regerande mästaren har en tuff inledning

Regerande mästaren Malmö inleder alltså mot Hammarby i premiären, ett möte som fått extra krydda sedan Zlatan Ibrahimovic gick in som delägare i “Bajen”. Malmö har en tuff inledning på säsongen då de ställs mot BK Häcken borta i andra omgången samt har såväl Djurgården som AIK på bortaplan innan EM-uppehållet. 
Eftersom Malmö ska kvala till Champions League kommer de att som enda svenska lag spela nio omgångar före EM-uppehållet. Matchen mot Elfsborg från omgång 13 spelas därför mellan omgång 7 och 8.

16 lag gör upp om Lennart Johanssons pokal

Som vanligt numera är det 16 lag som gör upp om Lennart Johanssons pokal. Den svenska mästaren får kvala till Champions League medan tvåan och trean kvalar till den nya turneringen Europa Conference League. De lag som kommer sist och näst sist i tabellen åker ur Allsvenskan och får spela i Superettan nästa säsong. Trean från slutet kvalar om att få stanna kvar i högsta serien mot trean från Superettan i ett dubbelmöte.
Säsongen 2020 var det Helsingborg och Falkenberg som fick lämna Allsvenskan. Kalmar slutade trea från slutet men vann dubbelmötet mot J Södra och lyckades därmed för andra säsongen i rad att hålla sig kvar genom kval. 
Halmstad och Degerfors är nykomlingarna till Allsvenskan 2021. Halmstads BK inleder mot BK Häcken på hemmaplan medan Degerfors åker till nationalarenan Friends Arena för att möta AIK i premiären. 

Lika mycket plast som i fjol

Med två gräslag som åkte ur och två gräslag som gick upp är det oförändrat med underlaget i Allsvenskan 2021. Just nu är det åtta lag som spelar på konstgräs och åtta som spelar på gräs eller hybridgräs. De lag som spelar på plast är BK Häcken, Djurgårdens IF, Hammarby IF, IF Elfsborg, IFK Norrköping, IK Sirius, Örebro SK och Östersund FK. 

Lagen som spelar på riktigt underlag är AIK, Degerfors IF, Halmstads BK, IFK Göteborg, Kalmar FF, Malmö FF, Mjällby AIF och Varbergs BoIS.

De ska representera Sverige i Europa

Den regerande mästaren Malmö FF ska representera Sverige i kvalet till Champions League. ”Di Blåe” nådde huvudturneringen 2014 och 2015 och är de enda svenska lagen som lyckats med detta under 2000-talet. Kvalet till Champions League drar också igång precis efter EM-slutspelet är färdigspelat och MFF börjar i den första kvalomgången. Däremot blir det inga lag som kvalar till Europa League med undantag för om Malmö FF åker ur kvalet till Champions League och därmed hamnar i kvalet till Europa League istället. I år kommer tvåan och trean från förra säsongen i form av Elfsborg och BK Häcken att kvala till Europa Conference League där de kliver in i den andra kvalomgången. I tillägg kommer vinnaren av svenska cupen, alternativt den allsvenska fyran om Malmö, Elfsborg och BK Häcken vinner cupen, att också kliva in i den andra kvalomgången till den nya turneringen Europa Conference League.

 

Allsvenskan Odds