Eurovision odds - Betting guide

Äntligen är det snart dags för Eurovision Song Contest, Europas härligaste och största musikfest! Läs vår guide om eurovision betting odds och annat som är relevant för tävlingen. Vi tittar lite närmare på de favorittippade artisterna och hur arrangemanget går till i stort. Hos Unibet hittar du de allra senaste live oddsen så passa på att tippa på din favoritartist.

 

Eurovision 2023

Eurovision 2023 kommer att se lite annorlunda ut än vad den gjort tidigare år. Det beror ju främst på att Ukraina som vann förra årets tävling, inte själva kan vara värdar på grund av Rysslands invasion av landet. Därför har England erbjudit sig att arrangera tävlingen tillsammans med Ukraina och det kommer att gå av stapeln i Liverpool den 9, 11 och 13 maj.

37 länder deltar i år och de som försvunnit från förra årets startfält är Nordmakedonien, Montenegro och Bulgarien. Det har faktiskt inte varit så få länder i startfältet på många år. Ukraina är direktkvalificerade till finalen förutom de “big five”, vilka är Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike och England.               

Alla andra länder måste kvalificera sig för att komma med i finalen genom att vara med i en av två semifinaler. 10 länder från varje semifinal går sedan vidare till finalen där totalt 26 länder kommer att tävla den 13 maj.

 

Bidragen för Eurovision 2023

31 januari presenteras vilka länder som ska tävla i första och andra semifinalen av Eurovision 2023. Det är totalt 31 länder som är med i dragningen utöver Ukraina och “The big 5”. Många låtar och artister är ännu inte bekräftade eftersom de nationella uttagningarna antingen pågår för fullt eller kanske inte ens har börjat. Vilken artist och låt som blir det svenska bidraget blir vet vi ju exempelvis inte förrän efter Melodifestival finalen i Friends Arena den 11 mars. Hos Unibet erbjuder vi odds för både delfinalerna och den stora finalen i Melodifestivalen. På vår unika oddslobby för Mello odds 2023 hittar du alla aktuella odds för årets artister och bidrag. Likt för Mello så kan du under även spela på eurovision odds semi final, med både fasta odds innan tävlingarna och liveodds under tävlingarna.

Men redan nu finns det några länder som har presenterat hur deras bidrag kommer att låta, eller i varje fall delvis. Många länders uttagningar ser helt annorlunda ut från den vi har i Sverige. Följande länder har redan bestämt vem deras bidrag kommer vara i Eurovision 2023: 

 

  • Israel har redan sett ut vilken artist de vill ska representera landet och i år blir det Noa Kirel. Hon har tackat ja och har nu konstnärlig frihet att själv bestämma vilken låt hon ska tävla med.
  • Albina dhe familja Kelmendi kommer att tävla för Albaninen med låten “Duje” vilket avgjordes redan i december.
  • Belgien utsåg sitt bidrag den 14 januari med hjälp av både tittarröster och jury, det blev artisten Gustaph och låten “Because of You”.
  • Även Ukraina har varit snabba med att välja ut sitt bidrag vilket skedde redan 17 december. På scen i Liverpool kommer vi att få se tittarfavoriten TVORCHI med låten "Heart of Steel”.
  • Cypern skickar singer/songwritern Andrew Lambrou som kom sjua i Australiens uttagning till ESC 2022. Vilken låt vet vi inte än, så det återstår att se om han kan ta Cypern hela vägen till segern.
  • Nederländerna skickar duon Mia Nicolai & Dion Cooper, även här får vi se med vilken låt eftersom det ännu inte avslöjats.
  • Frankrike skickar popstjärnan La Zarra, vilken låt hon ska framföra har ännu inte presenterats.

 

För de flesta länder återstår fortfarande de nationella uttagningarna och vi får vänta på resultatet av vilka artister och vilka bidrag som ska representera dem i årets ESC.

 

Bidrag med bäst ods eurovision

Även om många av de nationella uttagningarna återstår kan du redan nu sätta dina ods eurovision satsningar hos Unibet. Bäst odds har Ukraina som tippas ta hem segern med sin låt “Heart of Steel”.

Ukrainas bidrag valdes ut bland 10 låtar vilka framfördes i ett skyddrum nere i tunnelbanan i Kyiv. Duon Tvorchi tog hem segern efter att både tittare och jury röstat fram deras bidrag som vinnare och representant till Eurovision 2023. Ukraina var det första landet att presentera sitt tävlingsbidrag.

Tätt efter kommer Sverige, förmodligen tack vara Cornelia Jacobs fantastiska framträdande i fjolårets tävling. Men kanske först och främst för att Loreen är tippad vinnare av Melodifestivalen. Det är väl ingen i Europa som har glömt hennes dundersuccé med Euphoria 2012. En tredje orsak kan vara att även ukrainska artisten Maria Sur är favorittippad att bli Sveriges bidrag och att många sympatiserar med Ukraina.

Sedan har vi Italien, följda av England och på femte plats Frankrikes La Zarra. Högoddsarna som spås komma allra sist i tävlingen är Albanien med artisten Albina dhe familja Kelmendi och hennes låt “Duje”.

 

Eurovision historia och tidigare vinnare

Eurovision Song Contest har anordnats sedan 1956 då det sändes från Lugano i Schweiz. Då var det endast sju stycken länder som deltog och den siffran har ju stigit avsevärt sedan dess. Det enda året tävlingen inte anordnats är 2020 när coronapandemin härjade som värst.

Det är Europeiska Radio och TV-unionen, förkortat EBU, som står för arrangemanget tillsammans med det land som vunnit fjolårets tävling.

Ukraina har varit med 17 gånger i Eurovison Song Contest och vunnit 3 gånger. Vi minns förra årets brakseger med Kalush Orchstera och låten “Stefania”, men även 2016 och 2004 van de tävlingen.

Sverige har varit med alla år som tävlingen arrangerats och vunnit 6 gånger. ABBA var först ut med “Waterloo” 1974, därefter 1994 då bröderna Herrey vann med “Diggiloo diggiley”. “Fångad av en stormvind” och Carola Häggkvist tog hem titeln 1991, Charlotte Perelli med “Take me to you heaven 1994. Storseger blev det 2012 för Loreen med monsterhiten Euphoria och sist men inte minst Måns Zelmerlöv med “Heroes” 2015.

Andra vinnare vi kommer ihåg från tävlingen är Irlands bidrag 1987 när Jonny Logan framförde “Hold me now”. Irland har för övrigt vunnit tävlingen hela 7 gånger.  Finland var något av en skräll när de 2006 skickade Lordi med “Hard rock halleluja” och vann. Andra tidigare vinnare är Norges Alexander Rybak med “Fairytale” och Conchita Wurst som 2014 framförde låten “Rise like a phenix”.

Du hittar alla aktuella Eurovision odds hos oss på Unibet i vår unika Eurovision oddslobby. För att lägga ett bet så registrerar du ett konto genom att gå till "skapa konto", därefter kan du placera precis vilka bet både för events och sportbetting som du önskar. Sedan är det bara att hoppas på att just din favoritartist tar hem segern i Eurovision 2023!

 

Eurovision Odds