Fotboll betting-tips - en övergripande guide för nybörjare

april 13, 2018

Fotboll är den allra största oddssporten och det finns många skäl till varför fotboll lämpar sig så väl för betting. Eftersom fotboll spelas året runt över hela världen finns det alltid massor av matcher att spela på.

Förutom alla nationella ligor och cuper finns det internationella turneringar som till exempel Champions League plus alla försäsongsmatcher. Dessutom finns det regelbundna landslagsturneringar som till exempel VM, EM, Afrikanska mästerskapet och Copa América.

Den här guiden förklarar hur man spelar på fotboll och hur du kan ta hjälp av olika metoder för att bygga på dina kunskaper om fotbollsbetting.

Hur man bettar på fotboll

Här på Unibet finns det tusentals fotbollsmatcher att spela på varje vecka. Matcherna är tydligt sorterade efter land och liga så att du enkelt kan hitta den match du vill spela på.

Våra odds omfattar allt från de allra största ligorna som till exempel Premier League, Serie A och Bundesliga till lägre divisioner runt om i världen. Du kan spela på allt från enskilda utfall (till exempel resultatet av en match) till flera utfall samtidigt genom att bygga ett kombinationsspel.

Hos oss hittar du massor av olika speltyper för fotboll, och möjligheterna är nästintill oändliga. Du kan till exempel spela på hörnor, kort, slutresultat, målskyttar, specialer för enskilda spelare och mycket annat. I nästa avsnitt går vi igenom de vanligaste och populäraste speltyperna för fotboll.

Så spelar man på fotboll

Det finns bokstavligt talat hundratals oddsmarknader för varenda fotbollsmatch. Här på Unibet vinnlägger vi oss om att erbjuda både de bästa oddsen och ett brett utbud av olika speltyper.

Här följer information om de största fotbollsmarknaderna med exempel på hur oddsen fungerar.

Att spela på fotbollsmatcher

Den vanligaste speltypen i fotboll är matchspel. Det går helt enkelt ut på att spela på matchens utfall. Det finns tre möjliga utfall i en fotbollsmatch: vinst, förlust eller oavgjort. Dessa spel kallas ibland även för 1X2-spel. Det beror på att du antingen spelar på att hemmalaget ska vinna (1), att det ska bli kryss (X) eller att bortalaget ska vinna (2).

När du vill spela på fotboll är matchoddsen ofta det första du ser. Det beror på att spelbolagen lyfter fram dem eftersom de är så populära.

Dubbelchans i fotboll

Dubbelchans är en annan populär speltyp som går ut på att spela på två olika utfall i en och samma match. Det ger dig möjlighet att spela på både seger och oavgjort på samma gång. Det passar perfekt för spelare som vill minimera sin risknivå.

Sådana odds är naturligtvis lägre än vanliga matchodds, men å andra sidan har du större sannolikhet att vinna. Om till exempel Manchester United spelar hemmamatch mot Chelsea i Premier League och du dubbelchansspelar på United (1X) kommer du att vinna om United vinner eller spelar oavgjort. Du kan också dubbelchansspela på att det ska bli seger för något av lagen (12). I så fall förlorar du om matchen slutar oavgjort. Svårare än så är det inte.

Handicap-betting

Inom fotboll är handicap-betting (3-vägshandicap) också populärt. Handicap-betting går vanligtvis ut på att något av lagen i en match ges ett antal måls fördel eller nackdel innan matchen börjar. Läs mera om handicap-betting här.

Att spela på fotbollsturneringar

En annan populär spelvariant är att spela på vilket lag som ska vinna en hel turnering. Sådana spel betraktas vanligen som långsiktiga chansningar.

Men du behöver inte begränsa dig till att bara spela på slutvinnaren (till exempel att Manchester City ska vinna Premier League eller att Argentina ska vinna Copa América).

Det finns hundratals andra sorters utfall att spela på i fotboll. Du kan bland annat spela på ett lags slutplacering i ligan, hur långt ett visst lag kommer att gå i en turnering eller vilket av två lag som kommer att gå längst.

Till exempel kan du spela på att England ska gå till semifinal i VM eller att Kina ska åka ut i gruppen i Asiatiska mästerskapet.

Fotbollsspecialer

Du kan även spela på fotbollsspecialer nästan när som helst. Genom att spela på intressanta marknader som till exempel sommartransfers eller vilken Premier League-manager som kommer att få sparken först kan du sätta krydda på din betting när som helst.

Odds på fotbollstransfers går ut på att du spelar på vilken klubbadress en spelare kommer att ha vid slutet av ett visst transferfönster. Ibland är oddsen lägst för den klubb som spelaren redan har kontrakt med. Men om oddsen för att den nuvarande klubben får behålla spelaren är uppe på till exempel 11,00 verkar det desto troligare att spelaren snart packar resväskan.

Vad är cash out?

Cash out är en vanlig term inom fotbollsbetting. Cash out ger dig möjlighet att stänga ett spel när du vill, oavsett om du placerat spelet före eller under en match. Ibland kan du tjäna pengar med cash out beroende på hur liveoddsen ser ut och vad oddsen låg på när du spelade. Vissa spelare använder även cash out till att minimera sina förluster.

Se fotbolls-odds