Presidentvalet i USA 2020 – odds & tips

Under de kommande veckorna kommer världens uppmärksamhet att rikta sig till USA där nästa presidentval ska äga rum. Läs vidare för mer information om våra oddserbjudande för presidentvalet, nyckeldatum, deltagande partier och hur allt fungerar kring valet.
* Det finns chans att debatterna kommer att skjutas upp eller avbrytas efter att Donald Trump testat positivt för koronavirus. 

Vem kandiderar?

Republikanerna

Den nuvarande republikanska presidenten är Donald J. Trump och kandiderar tillsammans med vice president Mike Pence. Trump har visat sig vara en av de mest splittrande presidenterna i den senaste amerikanska historien efter hans kontroversiella 2016 års valkampanj, som såg honom skifta från att vara en reality-TV-stjärna och affärsman till en dedikerad presidentkandidat som tilltalar en väldigt specifik väljarbas med sin proamerikanska retorik.

Trump skapade ursprungligen oroligheter med ett försök att förbjuda invandrare från muslimska länder men applåderades för ett skattelättnadspaket som många kommentatorer säger gav den amerikanska ekonomin en välbehövlig boost. Hans "America First" -politik har fått många arga på den internationella scenen, särskilt Kina, eftersom han tror att de drar nytta av ett obalanserat världshandelssystem. Ett tillbakadragande från klimatförändringsavtalet i Paris tillsammans med Irans kärnkraftsavtal har också bedömts som extremt kontroversiella drag. Många amerikaner har starkt tvivlat på om Trump kunde hålla hela fyraårsperioden - speciellt när han stod inför en federal rättegång (om amerikansk rättsprocess) över anklagelser om att han bad Ukraina att undersöka Joe Bidens affärsförhandlingar. Men Trump överlevde dessa anklagelser och kom ännu starkare tillbaka. Därför erbjuder vi för närvarande endast odds på 1,05 på att han håller hela fyraårsperioden (som slutar onsdagen den 20 januari 2021). Tillbaka i början av januari 2018 var våra odds på Trump hela vägen upp till 2.05.

Hans vice president, Mike Pence, har varit relativt i bakgrunden, medan hans chef har tagit större delen av rampljuset. Men Pence har också fått några slag för att leda den så kallade "White House Coronavirus Task Force" i ett land som har sett några av de värsta infektions- och dödsnivåerna i världen.

Demokraterna

Demokraternas presidentkandidat är Joe Biden med Kaliforniens senator Kamala Harris som VP. Biden var Barack Obamas vice president mellan 2009 och 2017, och han hade bättre godkännandevärderingar (på amerikanska godkännandevärderingar) från sin tid som nummer två i Vita huset än Mike Pence. Den tidigare presidenten litade på Biden att överse en rad olika budget- och ekonomiska förhandlingar om Capitol Hill.

Biden har varit presidentkandidat två gånger tidigare, 1998 och 2008 men sa i oktober 2015 att han inte skulle kandidera 2016.

Hans beslut att kandidera igen kom under en av de mest eftertraktade nomineringarna i flera år. Ursprungligen var det dussintals potentiella demokratiska kandidater som sökte positionen. Om Biden väljs kommer han att vara den äldsta presidenten som tar över i Vita huset - vid 78 års ålder. Kamala Harris, den första svarta kvinnliga vice presidentkandidaten, var också en utmanare i den demokratiska primären.

Hur fungerar det amerikanska presidentvalet?

Nästan 139 miljoner människor röstade i valet 2016, ett valdeltagande på 55,5 procent. Varje stat tilldelas ett visst antal röster, vilket utgör det som kallas American Electoral College.

Hur fungerar Electoral College-systemet exakt?

Istället för att rösta direkt för en president, röstar väljarna istället på elektorer. Varje stat tilldelas ett visst antal "röster" under "Electoral College" -systemet. Det finns totalt 538 röstval och antalet röster som varje stat får är proportionellt mot dess storlek - ju större statens befolkning desto fler "röster" får den. Den kandidat som får stöd av minst 270 elektorsröster vinner valet.

Detta är anledningen till att demokraterna är massiva favoriter för att vinna folkomröstningen (på amerikanska popular vote) till odds 1.16, men "bara" 1.60 i odds för att vinna valet. Hillary Clinton vann totalt antal röster i valet 2016 men förlorade i elektorsrösterna och därmed valet. Oddsen för Trump att vinna ”popular vote” är för närvarande 4,50.

När är TV-debatterna?

Kampanjen har redan börjat, men intresset kommer att öka med starten av direkta TV-presidentdebatter, organiserade av kommissionen om presidentdebatter. År 2016 var 84 miljoner människor redo att se Donald Trump och Hillary Clinton i debatt, vilket blev ett tittarrekord.

I år pågår debatterna dessa datum:

• 29 september (Case Western Reserve University)

• 15 oktober (Adrienne Arsht Center for the Performing Arts)

• 22 oktober (Belmont University)

Vicepresidentdebatt kommer att äga rum den 7 oktober vid University of Utah.

* Det finns chans att debatterna kommer att skjutas upp eller avbrytas efter att Donald Trump testat positivt för koronavirus.

Vilka är favoriterna?

Redan i början av sin presidentperiod var Trump mindre populär än någon annan president sedan andra världskriget. Trots att hans godkännande har förbättrats något sedan han nådde sin lägsta punkt i december 2017, är den fortfarande lägre än de flesta moderna presidenter - med undantag för George HW Bush och Jimmy Carter (som båda förlorade).

Eftersom Trumps godkännanden är så låga säger många observatörer att han kommer att kämpa till sista droppen för att vinna ytterligare fyra år i Vita huset.

Samtidigt som folk röstar på en president kommer de också att rösta på några medlemmar av representanthuset och senaten. Republikanerna har en lång väg att gå om de vill komma ikapp med demokraterna, eftersom det senaste nationella valet (USA: s mellanperiod) slutade med 40 republikanska platser i representanthuset.

Men deras framgång i representanthuset kom på bekostnad av segern i senaten, där de tappat fästet.

De nationella omröstningarna har nästan konsekvent satt Joe Biden före Donald Trump sedan han tillträdde som den första utmanaren till presidenten. Samma scenario utvecklades dock under det senaste valet, där Hillary Clinton var den klara favoriten, men ändå slutade förlora på valnatten till Trump.

Vem bettar spelarna på?

När det gäller våra odds på det amerikanska presidentvalet är Biden för närvarande favorit att vinna valet till odds 1,48, men våra spelare vill hellre lägga sina pengar på Trump för att slå oddsen igen och stanna i Vita huset. Under de senaste sex månaderna har vi sett 81 procent av våra spelare placera odds på Trump som den vinnande kandidaten. Men majoriteten verkar inte ha samma förtroende för att detta kommer att bli verklighet, eftersom de 31 procent som placerat spel på Biden står för 31 procent av omsättningen. 

Vinnande Kandidat (Sverige)

% av omsättning

% av spel

% av aktiva spelare

Donald Trump

65%

82%

81%

Joe Biden

31%

18%

19%

*Senast uppdaterad torsdag den 11. oktober

Vad bryr sig amerikanska väljare mest om?

Enligt en undersökning utförd av Pew Research i början av augusti är ekonomin fortfarande den viktigaste frågan för väljarna, som för två år sedan.

Men Pew fann en stor skillnad bland väljare med olika röstningsintentioner. Trump-anhängare är mer intresserade av ekonomin, medan Biden-anhängare väljer vård och koronavirus som den mest relevanta faktorn för sitt val.

Likaså framkallade ras och etnisk ojämlikhet en mycket annorlunda uppfattning, där 76 procent av de troliga Biden-väljarna sa att det var mycket viktigt för deras röstval jämfört med 24 procent av Trump-väljarna.

Med tanke på att coronaviruset har haft en sådan inverkan på den amerikanska ekonomin - trots den senaste tidens uppgång på aktiemarknaden - och med Black Lives Matter-rörelsen som har en sådan inverkan på den nationella politiken, är det svårt att se hur dessa prioriteringar kommer att spela ut sig. 

Klimatförändringarna är fortfarande viktiga för Biden-anhängare, men är nästan helt likgiltiga för Trump-anhängare. Miljön har ignorerats av COVID-19-pandemin i år, medan vapenkontroll - som var en enorm fråga under Obama - bara är måttligt viktigt för båda väljarrörelserna.

President med två mandatperioder 

Trots att Trump var mindre populär efter två år än Obama och Bill Clinton, måste man också komma ihåg att han inte var långt efter. Vid ett tillfälle under sitt presidentskap var Clinton mer opopulär än Trump nu - men omvaldes fortfarande. Obama såg godkännandegraderna sjunka stadigt under de första tre åren i Vita huset tills de steg igen. Han omvaldes också så småningom med 332  röster mot 206.

När vet vi vem som har vunnit?

Trots att valet kommer att äga rum tisdagen den 3 november kommer det inte att vara förrän dagen efter att de slutliga omröstningarna stängs, eftersom USA täcker så många tidszoner. Traditionellt är resultatet av valet ofta känt runt klockan 5 på natten / morgonen svensk tid.
Under de senaste månaderna har mycket oro uttryckt sig i poströstning (i amerikansk poströstning). Mailröstningar förväntas bli betydligt viktigare den här gången eftersom många människor föredrar att skicka sin röstsedel snarare än att besöka omröstningarna mitt i en pågående pandemi.

Trump har redan sagt att han är orolig för att det kan förekomma väljarbedrägerier. Men kritikerna påstår att han felaktigt belyser oro - kanske för att han förbereder sig för att utmana resultatet om han förlorar. I extrema fall kan han sluta vägra att lämna Vita huset.

Om allt går enligt plan kommer vinnaren att godkännas onsdagen den 6 januari 2021 och invigas i Vita huset cirka två veckor senare.
 

Odds på presidentvalet 2020