Presidentvalet i USA – odds & tips

Vart fjärde år avgörs presidentvalet i USA och världens blickar rör sig då alltid mot landet på andra sidan Atlanten. Inget val påverkar världen i samma utsträckning som landets presidentval där en en kandidat från republikanerna och en från demokraterna gör upp om vem som ska styra USA de nästkommande fyra åren. 
När det rör sig om betting på valet finns det mycket att upptäcka. Hela vägen fram tills valdagen finns det odds tillgängliga och det hittas många olika marknader för den som är intresserad. Vi på Unibet bevakar alltid valet stenhårt långt innan kandidaterna utses och hela vägen fram tills en kandidat har fått de elektorer som krävs för att få majoritet och därmed vinna valet.

Antal elektorer är det som avgör vem som blir nästa president

Tisdagen efter den första måndagen i november är den stora valdagen i USA. Men redan innan finns det möjlighet till poströstning. Varje delstat rapporterar sedan in sitt resultat och den presidentkandidat som får flest röster i delstaten får alla den statens elektorer. Undantagen är Maine och Nebraska som är de enda två staterna som delar upp sina elektorsröster. Hur många elektorsröster en delstat har beror på folkmängden. Totalt är det 538 elektorer som delas ut. Kalifornien har flest elektorsröster med 55 stycken. Därefter följer Texas med 38 röster och Florida med 29. Den kandidat som först får 270 elektorsröster har fått majoritet och därmed vunnit valet.
Vissa stater röstar alltid samma. Till exempel är Kalifornien en blå stat som alltid röstar för Demokraterna medan Texas är en röd stat som alltid röstar på Republikanerna. Vissa stater är lila och kallas för ‘purple states’ vilket innebär att de ibland röstar rött och ibland blått. En del stater kallas för ‘Swing States’ vilket betyder att båda partierna har liknande support i delstaten samtidigt som de är viktiga för utgången av valet eftersom de har många elektorsröster.

Odds när kandidaterna utses

Hur kandidaterna utses varierar beroende hur länge den tidigare presidenten suttit. Om den sittande presidenten har styrt landet i fyra år kommer denne med största sannolikhet att representera sitt parti som presidentkandidat även kommande val. En president får maximalt sitta under åtta år och om den sittande presidenten gjort detta kommer det därför att vara en ny kandidat till kommande val.
Vanligtvis är det några olika kandidater för varje parti som åker runt och kampanjar för att bli den som blir presidentkandidat. Omröstning sker i de olika staterna på liknande sätt som under presidentvalet. Efterhand som olika kandidater faller bort brukar det till slut finnas två kvar för varje parti innan en till slut vunnit majoriteten och därmed blir nästa presidentkandidat för republikanerna respektive demokraterna.
Odds finns tillgängliga på hur det går får de olika kandidaterna i de olika staterna. Det hittas odds på hur det går individuellt i varje enskilt stat men också vem som till slut blir kandidaten som får chansen i presidentvalet för respektive parti.

Betting fram tills valdagen

När de båda två kandidaterna är utsedda börjar ett ännu mer intensivt kampanjande. Nu finns det också odds tillgängligt med flera olika marknader.

Utgången i de olika staterna

  • Odds hittas på hur det ska gå i varje enskilt stat. Vissa delstater där det redan är klart på förhand vem som kommer vinna har inte några odds eller extremt låga sådana. Däremot är oddsen på swing states de som brukar vara högst eftersom det är det mest oförutsägbara under valet. Detsamma gäller i de så kallade Purple States där det det alltså är väldigt ovisst om vem som ska vinna hela vägen fram tills valresultatet presenteras.

Vem vinner popular votes?

  • I det amerikanska presidentvalet är det inte alltid den som fått flest antal röster som vinner valet. Eftersom det är elektorsröster som avgör vinnaren har det hänt att den som fått färst röster ändå vunnit valet. Det går att spela på den kandidat som en tror kommer att vinna ‘popular votes’ och därmed får flest röster i det amerikanska presidentvalet.

Vem vinner presidentvalet?

  • Det som till sist ändå handlar om är vem som vinner presidentvalet. Den mest spelade marknaden är på vem som vinner valet. Då läggs bets på den en tror först kommer nå upp till 270 elektorsröster och därmed också vara president de kommande fyra åren. Det finns odds tillgängliga på kommande presidentval långt innan kandidaterna utsetts. 

Över/under antalet elektorsröster

  • En annan marknad som finns tillgänglig på det amerikanska presidentvalet är över/under antal elektorsröster. Det behöver inte vara de 270 som behövs för att vinna valet utan en marknad kan vara om en kandidat får över/under 200 elektorsröster. 

Live betting på valet under valdagen

När det är dags för valdagen kommer oddsen att vara flytande och uppdateras i realtid i takt med att valresultaten kommer in från de olika staterna. Vissa val har varit extremt jämna och tagit flera dagar, om inte veckor, för att få fram en vinnare. Andra har avgjorts direkt på valdagen. Fram tills dess att resultatet är klart finns det odds tillgängligt på det amerikanska presidentvalet. 

Specialer

Utöver nämnda marknader erbjuds det också odds löpande under en ämbetsperiod. Det kan handla om hur många gånger en sittande eller kandiderade president säger ett visst ord under ett tal. 
Odds kan också finnas på om den sittande presidenten kommer att dras inför riksrätt eller inte, samt om denna riksrätt kommer att innebära att presidenten fälls eller blir friad.  
En annan oddsmarknad är om den nuvarande presidenten kommer att sitta kvar hela sin period eller avgå i förtid.

Gör research och läs på 

Den som vill oddsa på det amerikanska presidentvalet bör göra research och läsa på. Det är dock inte alltid som undersökningarna inför valet är korrekta. Vid några av valen har till exempel kandidaten som varit underdog vunnit eller har det varit betydligt jämnare än vad förundersökningarna visar. Det har lett till något överraskande resultat både vad gäller resultaten i individuella delstater men också när det kommer till resultatet för valet. 
Många faktorer kan påverka utgången hela vägen fram till valdagen. En stor skandal eller hur en kandidat kampanjar kan få pendeln att svänga snabbt. Framförallt i de Swing States som är så avgörande för hur det ska gå i det amerikanska presidentvalet.