Så spelar man på basket

Basketens särdrag

Basket landar på topp tio-listan över världens mest populära och snabbast växande sporter, både när det kommer till fans och utövande. Basket är en extremt intensiv sport där det spelas över tusen matcher per säsong i NBA som alla kan svänga snabbt då de innehåller stora mängder poängchanser i jämförelse med andra bollsporter. Poängmängdens storlek innebär också att slumpfaktorer spelar en mindre roll än när du exempelvis spelar på fotboll. Det bättre laget har oftast en större vinstchans med tanke på alla poängchanser som skapas under en enskild match. Glöm dock inte bort den mängd uttröttande matcher som varje spelare tvingas genomgå under en säsong, något som enligt oss är bra att ha i åsikt då du tänkt placera ett bet.

Hur kan man spela på basket?

Matchbetting, även kallat vinnarspel eller matchspel, är inom basketen den mest grundläggande spelformen, liksom i de flesta andra bollsporter. I matchbetting spelar du på utgången av en match (1X2), d.v.s vilket av lagen du tror står som vinnare efter de fyra perioderna (quarters), där 1 innebär hemmaseger, X är lika med oavgjort och 2 är bortaseger. I en ojämn match handlar det inom betting på basket snarare om att bedöma lagens poängskillnader. Därför passar bet med handicap bra i just basket.

Handicap-betting fungerar på samma sätt som i andra grenar då det handlar om målskillnader mellan två lag som ger en hypotetisk fördel eller nackdel för det valda laget innan matchen visslas igång. Ett exempel: I matchen mellan Golden State Warriors och Los Angeles Lakers erbjuds vi att lägga ett bet på ”Handicap – Inklusive förlängning” där du kan spela på att Golden State Warriors vinner med exempelvis minst sex poäng (-5.5), eller att Los Angeles Lakers inte förlorar med mer än fem mål (+5.5). Handicap-betting ger spelaren goda möjligheter att höja ett lågt odds eller sänka ett högt och mer riskabelt odds och därmed lägga ett säkrare bet.

Ett annat spelsätt är över/under-marknaden med totalt antal poäng. I denna spelform tar du som spelaren ställning till matchens sammanlagda poängmängd, under såväl ordinarie tid som förlängning. Med tanke på att genomsnittspoängen i en basketmatch i NBA brukar landa på mellan 180-220, kommer du hitta en över/under-lina som rör sig runt dessa poäng.

Utöver de ovan nämna spelformerna hittar du massor av fler spelsätt både före match och genom liveodds för betting på basket så som match parlay, spelarpoäng, quarter-spel, speciella matchhändelser och mycket mer. För att fördjupa dig och lära dig ännu mer om termer, uttryck och spelformer när det kommer till sportspel och betting kan du spana in vår betting- och sport-ordlista.

Unibet erbjuder marknadens bäst odds. Dessutom kan du genom Unibet se basket live via Unibet TVs live stream – där du kan följa alla matcher från vår NBA-stream. Medan matcherna pågår kan du även spana in våra Liveodds för att tillsätta ännu mer spänning.

Till oddslobbyn för basket-odds