Spelguide för betting på Allsvenskan 2023

Allsvenskan har funnits sedan 1924 och är den högsta fotbollsserien i Sverige. Och den är sannerligen en serie som engagerar fotbollsentusiaster runt hela vårt avlånga land i alla åldrar. Redan innan säsongsstart av Allsvenskan 2023 så kan du tippa  med odds på vilket lag du tror kommer vinna Allsvenskan idag. Om det är första gången du ska prova betting på Allsvenskan, eller vill läsa mer om vilka odds vi erbjuder hos Unibet, så är det en bra ide att fortsätta läsa. Här hittar du speltips allsvenskan fotboll, historia om turneringen och tidigare vinnare och hur du använder dig av vår oddsskapare Bet Builder, för att lyckas ännu bättre med dina odds.

Unibet är sedan 2020 huvudsponsor för allsvenskan idag och Superettan. Sponsorskapet bidrar med unhefär 150 miljoner kronor per år till de 32 klubbarna som spelar i de två serierna. Pengarna ska gå till att utveckla och stötta svensk fotboll och främja områden som exempelvis talangutveckling och arbete mot matchfixning.

 

Så här funkar Allsvenskan

Under säsongen spelas 30 omgångar av 16 lag som möts i dubbelmöten, alltså både hemmamatcher och bortamatcher. Upplägget av turneringen har förändrats genom åren som till exempel hur gruppspelen ser ut, vilka regioner som fått vara med, hur man räknar poäng och så vidare. Allsvenskan idag har nu sett likadan ut sedan 2008.

Ett lag som vinner får 3 poäng, oavgjort ger 1 poäng och en förlust ger noll poäng. Hur ett lag sedan placerar sig avgörs av antalet poäng, hur många mål som skiljer lagen åt samt hur många mål som gjorts under matchen. De två lag som hamnar sist i turneringen flyttas ned till Superettan medan de två bästa lagen i den serien flyttas upp till Allsvenskan.

Det lag som vinner Allsvenskan får chansen att kvala in till Champion’s Leauge och lagen på andra och tredje plats kan kvala in till Europa Leauge.

 

Spelschema redan spikat för allsvenskan 2023

Spelschemat för allsvenskan 2023 har fastställts med start 1 - 3 april och avslutas 12 november. Mellan 12 juni och 1 jul är det sommaruppehåll. Premiären kommer att äga rum i Borås arena och då ställs bland annat fjolårets vinnare BF Häcken mot Elfsborg.

Innan sommaruppehållet spelas omgång 1 – 10 och efter spelas omgång 11 – 30. Du kan följa alla matcher och lägga dina odds hos Unibet under hela säsongen.

 

Historik på turneringar

Det har gått bättre för vissa klubbar än andra genom åren och särskilt Malmö FF sticker ut med sina 22 titlar i allsvenskan. Efter dem kommer IFK Göteborg som vunnit serien 18 gånger följda av Norrköping IFK som har 13 segrar bakom sig. AIK, Djurgårdens IF och Örgryte IS har alla vunnit 12 gånger.

Förra årets vinnare var en riktig skräll när BK Häcken tog hem segern för första gången någonsin. Hur oddsen för fjolårsvinnarna står sig under Allsvenskan 2023 återstår att se, men det kommer vara väldigt avgörande för laget hur dom presterar i premiärmatcherna.

 

Allsvenskan internationellt

Finns det då något intresse internationellt för den högsta svenska ligan? Det gör det och det växer för varje år som går. Från och med 2020 har Discovery Networks rättigheterna till sändningen av Allsvenskan. Men det är som sagt inte bara i Sverige som intresset är stort utan även utomlands och turneringen sänds redan i flera andra länder. Allsvenskan blir därmed mer och mer känt internationellt i och med mer exponering. Mediajätten Multi Sports Networks har tagit in Allsvenskan i sitt utbud. Även engelsmännen kan titta på matcherna efter att Eleven Sports köpte upp rättigheterna för England och Irland. Eredivisie, ett holländskt bolag har också köpt rättigheter för sin marknad.

Den extra exponeringen i internationella kanaler ger inga pengar till svensk fotboll, men allsvenskan blir mer känt utomlands. Det i sin tur kan förstås ge fler möjligheter och vara positivt för svensk fotboll.

 

Betting tips allsvenskan

Så vilka är de mest populära marknaderna att spela på när det gäller allsvenskan? Hos Unibet har du mängder av marknader att välja på. Nu kan du se vilka matcher som startar och i vilken omgång. Unibet erbjuder marknader som totalt antal mål, båda matcher gör mål, dubbelchans, halvtid, totalt antal mål i första halvlek, pengarna tillbaka vid oavgjort, 3-vägs handicap, asian handicap, totalt antal mål av hemmalaget och totalt antal mål av bortalaget. Med Unibet spelbyggare kan du betta på flera marknader samtidigt och öka dina odds. 

För att förklara några av marknaderna lite närmare så har vi exempelvis asian handicap. Den här varianten utesluter oavgjort vilket betyder att det bara finns två möjliga resultat i varje match. Detta effektiviserar ditt spelande, minimerar dina förluster och ger istället möjligheten att vinna en mindre summa på varje spel. Asian handicap kan verka krångligt till en början men du kommer snabbt in i det.

I 3-vägs handicap finns det 3 möjliga utgångar av matchen och den här spelformen handlar kortfattat om att du ger ett av lagen en fördel innan matchen har startat.

Dubbelchans innebär att du vinner på 2 av 3 möjliga resultat i en match. Du spelar på 1X hemmalaget eller oavgjort, 2X kryss eller bortalaget, eller 12 vilket betyder att det inte blir något kryss.

 

Live bet och live stream hos Unibet

Du kan också lägga livebet på Allsvenskan, vilket betyder att du lägger ditt bet när matchen är igång. Det här är en otroligt populär spelvariant och hos Unibet hittar du många möjligheter för just live betting.

Unibet TV erbjuder även livestream av alla de viktiga fotbollsturneringarna, som allsvenskan. Det ger dig möjligheten att titta och spela på fotboll samtidigt under hela säsongen. Hos Unibet behöver du aldrig vara orolig att du ska missa en viktig match eller gå miste om live bets. VI har samlat allt på samma ställe för den bästa helhetsupplevelsen.

 

Unibet Spelbyggare – Bet Builder

För att det ska bli så roligt och enkelt som möjligt för dig att lägga bets på allsvenskan har vi tagit fram något som vi kallar Unibet Spelbyggare. Det här är ett användbart verktyg med vilket du kan maximera dina odds, skapa dina egna oddsmarknader och kombinera olika typer av odds.

Du kan använda spelbyggaren på mängder av fotbollsevenemang för att spela med odds. Det här är ett verktyg som är enkelt att använda och som kan öka dina vinstchanser. Du kan samla flera olika bets på en match vilket kommer att öka dina odds. Varje odds du väljer att klicka på läggs till på din spelkupong och ju fler marknader du väljer, desto mer unikt blir just ditt oddsspel. Det bästa med spelbyggaren är att du kan samla alla utfall på en och samma kupong, vilket gör det enklare för dig att spela. Bland våra spelguider hittar du en mer djupgående Unibet Spelbyggare Guide.

 

Vinnare Allsvenskan 2023

Det dröjer inte särskilt länge nu tills säsongen är igång och du kan börja spela på ditt favoritlag. Just nu är Malmö FF favorittippade och det kan ha att göra med deras nyförvärv av tränaren Henrik Rydström som lämnade Kalmar FF för uppdraget. Malmö FF stod som vinnare 2021 men har haft ett jobbigt år under 2022 då de gått igenom 3 tränare och kom sjua i turneringen. Kanske är det just tränarstrukturen som varit problemet och nu blir det ordning och reda med nyförvärvet.

Rankade på plats nummer två är Djurgården och kan det bli så att det är dom och Malmö FF som gör upp i finalen? Det återstår att se då Hammarby kommer tätt efter följt av AIK. Eller blir det en uppstickare som vinner precis som förra året då BK Häcken vann mot IFK Göteborg? 

Lägg dina odds Unibet redan nu, hur enkelt som helst med Swish eller BankID. Att betta på fotboll ska inte vara komplicerat, bara roligt! Om du vill ta del av odds för andra fotbollsligor så hittar du alla samlade Fotboll Odds i vår fotbollslobby. 

 

Sport betting