Spelguide inför det Svenska Riksdagsvalet 2022

Den 11 september 2022 är det dags för ett nytt svenskt val när Sveriges Riksdag för perioden 2022 - 2026 ska väljas. Det är ett ovisst val då Sveriges två så kallade block mellan 2004 - 2018 upplöstes efter förra Rikdagsvalet när Centerpartiet och Liberalerna valde att lämna Alliansen. Nu är det nya tider med nya samarbeten och det blir intressant att se hur valet slutar. 

Vi på Unibet erbjuder precis som vanligt många odds på det Svenska Riksdagsvalet med flera olika spelformer och kombinationer. 

 

Olika spelval för betting på Riksdagsvalet i Sverige 2022

Vi på Unibet erbjuder flera olika spel på det Svenska Riksdagsvalet 2022. Du kan oddsa på vilken kandidat som utnämns till statsminister och där är det Magdalena Andersson och Ulf Kristersson som är favoriter.

Odds erbjuds också på vilket parti som får högst procent av rösterna samt vilket parti eller koalition som bildar regering. Inget parti har majoritet för att bilda regering själva utan stöd från andra partier. Andra spelmarknader som finns tillgängliga är vem som vinner flest platser av V, S, MP och C vs M, SD, KD och L.

Unibet erbjuder också odds på hur många procent av den svenska befolkningen med röstningsrätt som får lov att rösta samt head to head mellan olika partier. Därmed finns det ett enormt utbud av spelalternativ inför det Svenska Riksdagsvalet att oddsa på hos oss på Unibet. 

 

De sju partierna och deras partiledare

Den Svenska Riksdagen innehåller sju partier inför valet 2022. Kravet är att ett parti ska få 4% av rösterna för att sitta med i Riksdagen. Magdalena Andersson leder Socialdemokraterna efter att Stefan Löfven avgått. Därmed blev Magdalena Andersson också den första kvinnliga statsminusterna någonsin i Sverige när hon tog över posten från Löfven. 

 

Socialdemokraterna kommer sannolikt att ha ett samarbete med MP och utesluter samtal med SD. Ulf Kristerssons Moderaterna vill bilda regering med KD och är öppna för stöd från L och SD. Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson vill samarbeta med M och KD medan Annie Lööfs Centerpartiet är ute efter ett mera brett samarbete men utesluter samarbete med SD och V. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kommer sannolikt att vara stöd till S och MP och utesluter samtal med SD. Ebba Bush och Kristdemokraterna vill bilda regering med M men är också öppna för stöd från L och SD.

Liberalerna och deras nya partiledare Johan Pehrson vill ha en koalition med M och KD och utesluter inte stöd från något parti. Vad gäller Miljöpartiet kommer de med stor sannoliket samarbeta med S men utesluter samtal med SD. 

 

Förra Riksdagsvalet 2018

2018 upplöstes Alliansen för första gången sedan de gick ihop inför valet 2004. Detta då Centerpartiet och Liberalerna valde att lämna och istället rösta igenom Stefan Löfven som statsminister. Det innebar också att regeringen fick regera på en budget som de själva inte tagit fram.

2018 års stora vinnare var Sverigedemokraterna som ökade från 12,86% till 17,53% av rösterna. Därmed förstärkte de sin position som Sveriges tredje största parti. Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet var de partier som gjorde sämre resultat än vid föregående val. Liberalerna låg på nästintill identisk nivå medan Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet hade stora ökningar. Nedan ser du 2018 års resultat med resultatet från 2014 i parantes. 

 

  • Socialdemokraterna - 29,26% (31,01%)
  • Moderaterna - 19,84% (23,33%)
  • Sverigedemokraterna - 17,53% (12,86%)
  • Centerpartiet - 8,61% (6,11%)
  • Vänsterpartiet - 8,00% (5,72%)
  • Kristdemokraterna - 6,32% (4,57%)
  • Liberalerna - 5,49% (5,42%)
  • Miljöpartiet - 4,41% (6,69%)

 

Att betta med odds på politik har blivit mer och mer populärt det senaste årtiondet. Unibet har ett brett och roligt spelutbud för val 2022 och erbjuder flera spännande kombinationsspel, hela vägen in till när valresultatet presenteras på kvällen den 11 september. 

För att spela på politik med odds för internationella val så besök Unibets politik betting spelsida.