UFC betting guide

UFC betting tips – Gå för knockout med smarta spel

Fighting är en uråldrig typ av underhållning, som lockat publik och utmanat kapaciteten på alla historiska estrader. Vi minns alla Bruce Lee, Muhammed Ali, Bass Rutten – listan kan göras lång, och fighting handlar om så mycket mer än bara strid. I den här guiden förklarar vi vad de olika bettingtyperna innebär inom MMA-betting, samt vilka viktiga faktorer du bör tänka på när du spelar på kampsport.

 

2018 - Global - MMAUFC-916x200-Swedish - SEO.gif

 

Så spelar man på UFC

MMA-regler kan vara lite komplicerade, särskilt när vinnaren utses, vilket kan göras på olika sätt. Vi gör ett försök att förklara på ett enkelt sätt.

Det enklaste sättet att vinna en MMA-fight är på knockout (KO). Det är när en fighter orsakar så mycket skada på sin motståndare att denne inte kan fortsätta. Motståndare kan förlora på KO om de slås medvetslösa eller helt enkelt inte kan fortsätta. En teknisk knockout (TKO) inträffar när antingen domaren eller ringläkaren avbryter matchen eftersom de anser att en MMA-fighter inte kan fortsätta. Exempel på detta kan vara om en fighter har slagits ner flera gånger i en rond eller blöder kraftigt.

Ett annat sätt att vinna är genom submission. En del MMA-fighters är bättre på att tvinga fram en submission än andra och kan då, genom att hålla sina motståndare i fäste eller vrida lemmarna, få motståndaren att ge upp. Fighters ”klappar” om de ger upp i en submission och förlorar således matchen.

Fighters kan också förlora en MMA-match om deras ringhörna ger upp genom att kasta in handduken. Detta eftersom de kanske oroar sig för sina fighters hälsa som kanske bestämt sig för att fortsätta trots att de redan tagit mycket fysisk skada.

Varje UFC-match varar i fem ronder och varje rond varar som längst i fem minuter. Om ingen fighter framtvingat en vinst inom fem ronder utses matchvinnaren genom ett domarbeslut.

Fighters förväntas anfalla sina motståndare, så de kan helt enkelt inte undvika att strida mot varandra. En domare varnar en fighter om de tycker att fightern medvetet undviker strider. Det finns dock ett antal olika fightingstilar i MMA och vissa fighters väljer att ”slå” väldigt sällan, utan satsar istället på submissions på marken.

 

Betting på UFC

Unibet erbjuder ett antal olika bettingalternativ för att ge dig en djup spelupplevelse. Speltyperna i UFC är väldigt lika de i boxning, mer information om detta går att läsa i vår guide för betting i boxning. Det går antingen att betta enkelt, alltså på matchvinnare, vilket är den vanligaste typen av betting. För den som är mer insatt och förstår sporten går det naturligtvis också att betta mer ingående, till exempel på rondbaserade spel. Nedan följer ett axplock av de mest populära speltyperna inom UFC.

 

Populäraste speformer för UFC odds

  • Matchvinnare – Ett enkelt spel som motsvarar vinnaren av matchen.
  • Går matchen tiden ut? – Som i engelskan ”will fight go the distance”, vilket innebär att matchen går alla planerade ronder och avgörs på domslut.
  • Totalt antal ronder – Detta oddserbjudande är ett bra alternativ om spelaren känner sig säker i matchmötet. Här bettar man på hur många ronder matchen kommer att gå innan den avslutas.
  • Spel på rond – Här är skillnaden att spelaren bettar på vilken rond som matchen avslutas i och vilken fighter som vinner.

Det är helt upp till dig att välja spelstrategi och vi hoppas att den här informationen ger dig en tydligare bild av Unibets oddsutbud för en mer fullkomlig spelupplevelse.

Den 14e April går UFC eventet UFC 300 av stapeln, ett event som utlovar hög spänning och fighter på högsta nivå. Läs mer om UFC 300 och Unibets oddsutbud under eventet. 

 

Viktiga aspekter inom MMA fighting

Eftersom kampsport bygger mycket på fysiska särdrag så som räckvidd, vikt, längd och ålder, är det viktigt att använda dessa fakta till ens fördel när man bettar. Fysiska faktorer är givetvis aldrig en garanti för vinst, men kan absolut öka chanserna. Det bästa med den här typen av information är att den är så lättillgänglig. All information finns redan på UFC:s officiella hemsida och hos mängder av andra källor på nätet. 

När den fysiska faktorn är avklarad går vi vidare till en annan viktig analysfaktor i UFC-betting, nämligen tidigare prestationer. Erfarenhet talar för sig självt, och detta är nog den viktigaste analysfaktorn att ta hänsyn till. Om det är en skicklig pugilist och en brottare som möts, är det viktigt att se hur de presterat i liknande möten. Har fightern i fråga presterat bra mot brottare tidigare, så bör man ta med det i kalkylen för att komma närmare en slutsats.

Kampsport är lika påfrestande fysiskt som det är mentalt. Hur stor är viljan att vinna? Det är ingen lätt fråga att svara på, om man betänker alla de faktorer som spelar in. I många fall går det att göra en bedömning utifrån det media avslöjar. Viktiga faktorer som kan påverka drivet och motivationen är pengar, erfarenhet och personliga orsaker. Om en fighter har gått många matcher utöver sin kapacitet minskar det den fysiska och psykiska prestationen. En annan faktor som inte går att utesluta är pengar. Om en fighter har uppnått ekonomisk frihet påverkar det självfallet viljan att fortsätta riskera livet i buren, speciellt om det finns en familj med i bilden.

UFC odds