Rekord att slå i EM 2016

I år skrivs ett nytt kapitel i EM-historien när rekordmånga 24 lag gör upp i Frankrike.

Turneringen drog igång under enkla omständigheter 1960 då Frankrike anordnade den första upplagan med fyra lag och Sovjetunionen vann framför Jugoslavien, Frankrike och Tjeckoslovakien.

Femtiosex år senare har EM förändrats i grunden. Tio arenor i hela Frankrike med plats för totalt 500 000 människor står värd för femtioen otroliga fotbollsmatcher i juni och juli.

EM-grupperna har fyra lag och de två bästa i varje grupp går vidare till åttondelsfinal. Om du kollat in våra EM-odds lär du ha märkt att det här kommer att bli en makalös fotbollsfest som överträffar allt vi sett tidigare.

Så låt oss ta en titt på vilka rekord som kan komma att slås i Frankrike...

Rekordmånga EM-guld

Football_generic_2011_emailheaderAUS

Spanien dominerade de två senaste EM-turneringarna och kan bli första land någonsin att vinna tre guld på raken. De ligger i delad ledning med Tyskland som också har tre guld, men tyskarna har gått till final sex gånger mot spanjorernas fyra.

Premiärvinnaren Sovjetunionen förlorade tre finaler fram till sin sista turnering 1988 medan Danmark, Grekland och Nederländerna (med ett guld var) är de enda lag som vunnit alla finaler de ställt upp i.

Världsmästarna Tyskland är favoriter att vinna EM 2016 följt av Frankrike och Spanien.

Kan EM:s skyttekung 2016 slå Michel Platini?

Otroligt nog är fransmannen Michel Platini fortfarande EM:s främste skyttekung genom tiderna med nio mål trots att han bara deltog i en enda turnering. Platini gjorde två hattrick i gruppspelet som spelades hemma i Frankrike. Därefter gjorde han segermålet på tilläggstid i Frankrikes semifinal-vinst mot Portugal samt öppningsmålet i finalsegern mot Spanien på Parc des Princes.

Just nu finns det två spelare som har en realistisk chans att slå Platinis rekord i sommar: portugals Cristiano Ronaldo tillsammans med Sveriges vassa målkung.   

Båda stjärnorna har gjort sex mål var efter att ha nätat i turnering år 2004, 2008 och 2012. Sveriges nummer 11 var näst bästa målskytt under kvalet till EM 2016 och Ronaldo hittade nätet fem gånger. 

Ronaldo är delad favorit med fransmannen Olivier Giroud att göra flest mål i sommar.

Bortfall och besvikelser i EM

Football Generic

England kan bli första land att delta i 10 EM-turneringar utan att vinna ett enda guld. De har spelat i varenda upplaga sedan 1988 plus 1968 (som världsmästare) och 1980.

England har gått till kvartsfinal rekordmånga 8 gånger och delar semifinal-rekordet med Ungern utan att någonsin att ha gått till final. De har fantastiska odds att gå till final i EM 2016.

Portugal å sin sida har ett lika frustrerande rekord. Inget annat lag har gått till fyra semifinaler utan att ha vunnit guld. Portugal stod värd för EM 2004 men förlorade oväntat i finalen i Lissabon mot Grekland med 0–1.

Nya målrekord och målvaktsrekord i EM 2016?

Spanien spelade 509 minuter utan att släppa in ett enda mål i EM 2012 och det rekordet håller nog i sig ett bra tag till. Den spanska strategin att hålla i bollen innebar att motståndarna var chanslösa i att försöka stoppa dem för fyra år sedan. Spanien släppte bara in ett enda mål på hela turneringen mot Italien som de senare krossade med 4–0 i finalen.

Spanien hade också bästa målskillnad (11) i Polen och Ukraina medan målvakten Iker Casillas satte rekord för antal matchstarter i EM med 11 stycken.

Det snabbaste målet i EM:s historia stod Rysslands Dmitri Kirichenko för efter 68 sekunder mot Grekland 2004, medan Jesus Paredas mål i sjätte minuten år 1964 är det snabbaste finalmålet någonsin.

Spela på EM 2016