EM 2016: Gruppanalys Grupp A

Värdlandet Frankrike har äran att sparka igång första matchen i EM 2016 mot Rumänien på Stade de France den 10 juni.

Frankrike är klara favoriter att vinna grupp A i EM 2016 och gå vidare till åttondelsfinal.

Schweiz, Rumänien och Albanien är dock inte att leka med och gruppen kan bli tuff för den tvåfaldige EM-mästaren Frankrike.

Didier Deschamps mannar har sina svagheter, men antalet stjärnspelare bland motståndarlagen är få.

Låt oss ta en titt på vilka som troligen kvalificerar sig från grupp A och vilka som borde ha stannat hemma.

Frankrike att vinna EM 2016

pb euro 2016 group a fra

Historik

Frankrike har vunnit EM två gånger år 1984 och 2000. I båda turneringarna förlitade de sig på en ikonisk stjärnspelare att leda dem till segern.

Michel Platini gjorde nio mål i turneringen i Frankrike år 1984. Han gjorde sju av dem i gruppspelet och såg därmed till att Les Bleus vann gruppen överlägset. Zinedine Zidane var härförare år 2000 för Frankrike som körde över Spanien, Portugal och till sist Italien i finalen.

Stjärnan:

Den 22-årige Juventusspelaren Paul Pogba kan bli stjärnan som Frankrike behöver. Den tidigare Manchester United-spelaren hjälpte Juve ta sig till final i Champions League förra säsongen och är ett fast inslag i Frankrikes landslag.

Vägen till EM:

Frankrike var automatiskt kvalificerade till EM 2016 eftersom de är värdar och därför inte behöver kvala in.

Odds:

Frankrike är andra favorit efter Tyskland att vinna EM 2016. Det beror i hög grad på deras hemmafördel snarare än faktiska skicklighet. Frankrike har vunnit både EM och VM på hemmaplan. De är favoriter att vinna grupp A och du gör klokt i att spela på dem.

Rumänien: Kan de ta sig förbi gruppspelet?

pb euro 2016 group a rom

Historik

Det här blir Rumäniens femte EM-turnering. Deras första var i Frankrike år 1984 då de hamnade sist i grupp B med bara en poäng på tre matcher.

Faktum är att Rumänien bara vunnit en enda gång på 13 EM-matcher. Det inträffade under deras mest framgångsrika turnering år 2000 då de chockade England med 3–2 i Charleroi och gick vidare till kvartsfinal där de förlorade med 0–2 mot Italien.

Stjärnan:

Razvan Rat har spelat 108 matcher för Rumänien och 34-åringen är fortfarande en viktig kugge i försvarsspelet. Rayo Vallecano-vänsterbacken har vunnit sju Ukraina-mästerskap under sin tioåriga karriär i Shakhtar Donetsk. Rumänien släppte bara in två mål under hela EM-kvalet — minst av alla.

Vägen till EM:

Med Rat som lagkapten var Rumänien stabila bakåt och släppte bara in mål i sina oavgjorda matcher hemma mot Ungern och Israel. De förlorade inte en enda match – men med sina fem oavgjorda matcher hamnade de tvåa bakom Nordirland och framför gruppfavoriten Ungern som hamnade trea.

Odds:

Spela inte på att Rumänien vinner EM 2016 om du inte tror att de kan upprepa Greklands sensation från 2004. Ett smartare spel vore att satsa på att de kommer tvåa i grupp A.

Schweiz: Kan Schweiz ta sig till semifinal i EM 2016?

pb euro 2016 group a swi

Historik:

Schweiz har aldrig gått vidare från gruppspelet i EM men i år har de en verklig chans att göra det. Deras bästa insats var på hemmaplan år 2008 när de slog Portugal med 2–0 i Basel efter att redan vara borträknade på grund av förluster mot Tjeckien och Turkiet.

Stjärnan:

Schweiz mittfält är ett av EM:s bästa och Xherdan Shaqiri har skickligheten som krävs för att kunna bli turneringens bäste spelare om laget lyckas ta sig till de senare stadierna. Stoke Citys Shaqiri har inte riktigt imponerat sedan han gick till Premier League från Inter men han hade platsat i nästan vilket EM-lag som helst.

Vägen till EM:

Schweiz tog sig bekvämt igenom kvalet bakom obesegrade England. De slutade fem poäng framför Slovenien och Shaqiri gjorde flest mål av alla i Schweiz.

Odds:

Schweiz har aldrig tidigare tagit sig förbi gruppspelet i EM men kan ändra på det i år. De är favoriter att sluta tvåa i grupp A och har mycket goda chanser att nå kvartsfinalen.

Albanien: Slutar antagligen sist

pb euro 2016 group a alb

Historik:

Årets EM-turnering är Albaniens första. Faktum är att de aldrig spelat någon stor turnering tidigare. De har bara vunnit 18 av sina 93 EM-kvalmatcher genom tiderna varav fyra kom i det senaste kvalet.

Odds:

Albanien är klara favoriter att hamna sist i gruppen, men om de har tur och hamnar trea kan de gå vidare till åttondelsfinal – allt de behöver för att ha chans till det är en vinst och positiv målskillnad.

Spela på EM 2016