EM-gruppanalys – Grupp D

Försvarande Europamästarna Spanien är ute efter att skriva fotbollshistoria genom att vinna EM tre gånger i rad.

Spanjorerna segrade både 2008 och 2012 med kliniska insatser i Österrike & Schweiz samt i Polen och Ukraina.

I år ställs de mot Tjeckien, Turkiet och Kroatien i grupp D – tre lag som säkerligen får slåss om andraplatsen bakom Vicente del Bosques lag.

Så låt oss ta en titt på vilka som troligen kvalificerar sig från grupp D och vilka som borde ha stannat hemma.

Spanien: Kan de gå hela vägen i EM 2016?

pb euro 2016 group d esp

Historik:

Spanien avslutade äntligen sin 44 år långa väntan på att vinna sitt andra EM när de slog Tyskland med 1–0 i finalen 2008. Fernando Torres vinstmål förlöste en hel fotbollsnation som länge varit svältfödd på landslagsframgångar trots makalösa klubblag som Barcelona och Real Madrid.

Två år senare vann de VM och 2012 försvarade de sin EM-titel genom att krossa Italien med 4–0 i finalen. De väntas ta sig till minst semifinal i årets turnering – men laget visade upp vissa svagheter i VM 2014 då de åkte ut i gruppspelet.

Stjärnan:

Barcelonas Gerard Pique har tagit över ledarrollen i backlinjen från Carles Puyol – och David De Gea är en av världens bästa målvakter. Spanien släppte bara in tre mål i EM-kvalet och kommer säkerligen att ha ett vattentätt försvar i Frankrike.

Vägen till EM 2016:

Spanien förlorade bara en enda match i EM-kvalet och vann grupp C med 27 poäng på 10 matcher. Deras bortaförlust mot Slovakien blev definitivt en väckarklocka för detta spanska landslag som blivit vana vid att vinna.

Det misstaget upprepade de inte. Tack vare åtta raka vinster inklusive returmatchen mot Slovakien blev Spanien förstaseedade till Frankrike.

Odds:

Spanien är tredje största favoriter att vinna EM 2016 bakom Tyskland och Frankrike. Huvudtränaren Del Bosque vill revanschera sig efter lagets VM-besvikelse i Brasilien. De har fantastiska odds att vinna samtliga matcher i sin grupp.

Tjeckien: 8,00 att bara ta två poäng

pb euro 2016 group d cze

Historik:

Tjeckerna har en strålande historik i EM sedan de började ställa upp som en egen nation 1996. I det årets engelska EM-turnering gick de till final där de förlorade mot Tyskland och deras semifinal-placering i EM 2004 blev ännu en imponerande insats för denna fotbollstokiga nation. I senaste turneringen gick de till kvartsfinal där de förlorade med 0–1 mot Portugal.

Stjärnan:

Petr Cech har bevisat att han fortfarande är en av världens bästa målvakter. 33-åringen tvingades tillbringa en hel säsong på bänken i Chelsea förra säsongen och flyttade till Arsenal. Hans insatser har hjälpt Gunners att utmana om Premier League-titeln och han har varit förstamålvakt för Tjeckien ända sedan EM 2004.

Vägen till EM 2016:

Tjeckien vann grupp A i EM-kvalet delvis tack vare Nederländernas kollaps efter sina framgångar i VM 2014. Tack vare Tjeckiens tidiga vinster mot Turkiet och Island hade de råd att förlora mot dem i returmatcherna senare i kvalet.

Odds:

Tjeckien är en lovande outsider till att nå finalen. De ser starka ut inför turneringen och bör komma tvåa i gruppen bakom Spanien. I så fall får de möta vinnaren av grupp E i åttondelsfinalen vilket lär bli Belgien eller Italien. Om de lyckas ta sig förbi sin åttondel har de alla möjligheter att gå till final.

Turkiet: 2,00 att åka ut i gruppspelet

pb euro 2016 group d tur

Historik:

Turkiet markerade revir när de gick till semifinal i EM 2008. De slog Kroatien på straffar i kvartsfinalen och var bara sekunder ifrån att tvinga Tyskland till extratid i semifinalen innan Philipp Lahm plötsligt satte bollen i nät.

Turkiet lyckades även nå kvartsfinal år 2000 och lär gå till åttondelsfinal i Frankrike.

Stjärnan:

Burak Yimlaz håller visserligen till i Kina nuförtiden men den förre Galatasaray-anfallaren har fortfarande kvalitén som krävs. Som 30-åring kan det här bli hans sista stora mästerskap och hans fyra mål i kvalet blev avgörande för Turkiet. Han har fantastiska odds att bli skyttekung i EM och lär göra minst två mål i gruppspelet.

Vägen till EM 2016:

Turkiet gick automatiskt till EM trots att de blev trea i grupp A. De var bästa trea tack vare sina 18 ihopspelade poäng och deras fem vinster, två oavgjorda och tre förluster hade räckt för att bli tvåa i de andra grupperna. Deras seger mot Nederländerna med 3-0 sent i kvalet satte punkt för holländarnas hopp att gå till EM och turkarna följde upp resultatet med vinster mot Island och Tjeckien.

Odds:

Spaniens närvaro innebär att Turkiet sannolikt inte vinner grupp D och det lär bli en hård kamp om andraplatsen med Tjeckien och Kroatien. Turkiet kan lika gärna bli tvåa som sist. De förlorade båda sina möten mot Spanien i kvalet till VM 2010 och lär förlora mot spanjorerna igen i Nice.

Kroatien: Eventuellt oavgjort mot Turkiet

pb euro 2016 group d cro

Historik:

Kroatien gick till kvartsfinal i EM 1996 och 2008 och många oddsspelare tror att de går till minst åttondelsfinal i år – men de senaste åtta åren har de inte levt upp till förväntningarna i stora mästerskap. De misslyckades med att kvala in till VM 2010 och åkte ut i gruppspelen i både EM 2012 och VM 2014. De har sett bleka ut även i detta kval och bör undvikas.

Stjärnan:

Kroatien blev tvåa i grupp H mycket tack vare stjärnanfallaren Ivan Perisic. Inter-spelaren gjorde sex mål i kvalet inklusive ett avgörande bortamål mot Malta i sista omgången som hindrade Norge från att ta andraplatsen.

Vägen till EM 2016:

Segern mot Malta kom lägligt för Kroatien som haft problem i hela kvalet. De var obesegrade på sina sju första matcher men förlorade sedan mot Norge och spelade 0–0 mot Azerbajdzjan. Som tur var ledde Perisic kroaterna till seger mot Bulgarien och Malta vilka garanterade automatisk kvalificering till EM.

Odds:

Kroatien och Turkiet har spelat oavgjort i fyra av sina sex senaste möten och det är ingen dum idé att spela på att det även blir lika i deras möte på Parc des Princes. En poäng är inte mycket att hänga i granen för något av lagen – men å andra sidan är det livsviktigt att undvika förlust för att ha någon chans att nå åttondelsfinal.

Spela på EM 2016