EM-gruppanalys – Grupp E

Dödens grupp. Det finns en i varje turnering. Oturligt nog för Belgien, Italien, Irland och Sverige verkar grupp E bli årets dödens grupp i EM.

Det är nästan omöjligt att förutse vem som kommer att vinna gruppen och vem som hamnar sist. Italien har historien på sin sida; Belgien var nyligen rankade som världsetta; Irland vill upprepa tidigare framgångar; Sverige vill revanschera sig.

Bara en sak är säker: att fotbollsexperterna kommer att följa gruppen noga. I år kan allt hända i dödens grupp.

Låt oss ta en titt på vilka som troligen kvalificerar sig från grupp E och vilka som borde ha stannat hemma.

Italien: Bra chanser att vinna EM 2016

pb euro 2016 group a ita

Historik:

Italienarna har inte imponerat i EM på sistone jämfört med sina framgångar i VM. De har bara vunnit EM en gång år 1968 på hemmaplan och förlorade finalerna 2000 och 2012. Ändå har de fyra VM-guld under bältet. Det kan verka konstigt att de har så svårt att lyckas i Europa när de utan problem kan vinna VM.

Stjärnan:

Många hoppas på att Mario Balotelli än en gång ska få chansen att visa att han är en äkta storspelare – men risken finns att han inte ens kommer med i Antonio Contes trupp. Superstjärnan Andrea Pirlo är fortfarande navet på det italienska mittfältet 14 år efter att han gjorde debut i landslaget. 36-åringen Pirlo kan komma att lägga skorna på hyllan efter EM men har fortfarande kapacitet att påverka matchbilden. Han kan mycket väl bli EM:s assistkung och har redan fantastiska odds för det.

Vägen till EM 2016:

Italien vann sin kvalgrupp utan att förlora en enda match. Två oavgjorda matcher mot Kroatien och Bulgarien satte stopp för segersviten men tränaren Conte är inte desto mindre nöjd.

Det som däremot kan oroa är bristen på pålitliga anfallare som kan garantera målproduktion. Graziano Pelle var Italiens skyttekung i kvalet med bara tre mål. Italiens 16 mål gjordes av 10 olika spelare – därför kan vi inte rekommendera dig att spela på någon italienare att bli årets skyttekung i EM.

Odds:

Italien möter Belgien i sin första match i Saint-Denis. Senaste gången lagen möttes förlorade Italien med 1–3 i november 2015 och blev helt utspelade av ett lag med mycket större tempo och anfallsglädje. Belgien är favoriter att slå Italien och det kan även löna sig att spela på oavgjort. Kort sagt är det en match som inget av lagen har råd att förlora.

Belgien: Starkaste truppen någonsin

pb euro 2016 group e bel

Historik:

Belgien är på god väg att bli fotbollsvärldens nya stjärnlag. De var rankade som världsetta under en kort period och vann sin kvalgrupp inför årets turnering. Historiskt sett har de haft vissa EM-framgångar med brons 1972 och silver 1980.

Men på senare årtionden har Belgiens landslag långt ifrån imponerat i mästerskapssammanhang. Det här är deras första EM på 16 år och VM 2014 var deras första världsmästerskap sedan 2002. Belgien har stora förväntningar på sig och tvingas leva upp till dem i dödens grupp.

Stjärnan:

Eden Hazard betraktas som en av världens bästa fotbollsspelare men den här säsongen har han haft det tufft i Chelsea. Mittfältaren gjorde inte ett enda mål för sitt lag på hela första tabellhalvan och i landslaget överskuggas han av Kevin de Bruyne. En knäskada kan innebära att De Bruyne tvingas missa turneringen – eller åtminstone prestera sämre – vilket lägger större ansvar på Hazard att bära laget till framgång.

Vägen till EM 2016:

Belgien imponerade i kvalet där de vann grupp B framför Wales med Gareth Bale och Aaron Ramsey i spetsen. De förlorade bara en enda match (mot Wales) och tog fyra poäng på två tuffa bortamatcher mot Israel och Bosnien. Ett problem är emellertid att bara fyra av deras 24 mål gjordes av anfallare. Belgien spelar helst en egen variant av "totalfotboll" men behöver ändå en pålitlig forward.

Odds:

Baserat på Belgiens spelarmaterial bör de åtminstone ta sig till semifinal i sommar. Om de slutar tvåa i grupp E får de troligen möta vinnarna av grupp F som kan bli Portugal. Kan Belgien hantera ett Portugal med Cristiano Ronaldo som härförare? Vi kan rekommendera ett spel på att Belgien åker ut innan kvartsfinal.

Irland: Hamnar troligen sist i grupp E

pb euro 2016 group e roi

Historik:

Irlands största glansdagar inträffade i VM 1990 i Italien då de gick till kvartsfinal. Fyra år senare gick de till åttondelsfinal i USA – en bedrift de upprepade 2002. Irland är mästare på att gå vidare från gruppspelet ...

... Mer eller mindre. Deras gruppspel i EM har varit katastrofala jämfört med VM och de har bara kvalat in till EM tre gånger totalt. År 2012 var de i dödens grupp och förlorade alla sina tre matcher och 1988 åkte de ut med en vinst, en oavgjord och en förlust.

Stjärnan:

Robbie Keane som slog igenom i VM 2002 är fortfarande Irlands bäste anfallare. 35-åringen har blivit långsammare men har lyckats ställa om sin spelstil från den snabbhet som han tidigare besatt. Keane var Irlands skyttekung i kvalet med fem mål. Tillsammans med Shane Long och Jonathan Walters måste han utnyttja alla möjligheter som bjuds om Irland ska ha någon chans att ta sig vidare från grupp E.

Vägen till EM 2016:

Keane, Long och Walters gjorde tillsammans 11 av Irlands 19 mål och hamnade trea bakom Polen och Tyskland i kvalgrupp D. En tidig oavgjord match mot Tyskland gav irländarna hopp om automatisk kvalificering – men de förhoppningarna grusades strax därefter av en bortaförlust mot Polen.

Irland ställdes mot Bosnien i playoff och vann till slut tack vare två mål av Walters.

Odds:

Irland imponerade inte i EM 2012 och slutade sist i sin grupp. I år är de än en gång favoriter att hamna sist – men det finns hopp. Irland möter Sverige i första mötet och har positiv statistik mot svenskarna med två vinster, en oavgjord och en förlust. Oddsen för ytterligare en vinst är mycket fördelaktiga.

Sverige

pb euro 2016 group a swe

Historik:

Sverige har haft blandade framgångar i EM. Efter att ha gått till semifinal på hemmaplan 1992 har laget inte varit i närheten av att upprepa den bedriften sedan dess. EM-turneringarna 2000, 2008 och 2012 blev besvikelser med uttåg i gruppspelet, men 2004 blev en liten ljuspunkt då laget gick till kvartsfinal och var nära att slå ut Nederländerna på straffar.

Sedan år 2000 har Sverige vunnit 3 gruppspelsmatcher, förlorat 6 och spelat 3 oavgjorda.

Stjärnan:

Alla vet vem stjärnan i det svenska fotbollslandslaget är och allt som blågult gör kretsar kring honom. Han står i centrum för alla negativa attacker men är samtidigt Sveriges enda hopp för att ta sig vidare från gruppen i sommar.

Han gjorde åtta av Sveriges 15 mål under EM-kvalet och nätade tre gånger i playoff-serien mot Danmark. Oddsen talar även för att han kan bli skyttekung i Frankrike i sommar.

På väg mot Fotbolls-EM 2016

Sverige var tvungna att spela ett nervkittlande playoff för att ta sig till EM efter att ha slutat som trea i kvalgruppen, efter två förluster och ett mer oavgjort resultat än Ryssland som lirade hem andraplatsen. Blågult vann första playoff-matchen i Sola och PSGs målkung nätade sedan två gånger i returmötet och slog därmed ut danskarna och kunde ta sitt Sverige hela vägen till EM.   

Odds:

Att ta några poäng mot Italien eller Belgien ser ut att bli tufft. Istället måste Sverige fokusera på att slå Irland till oddset 2,50. Men tre poäng räcker nog inte för att gå vidare som bästa trea. Därför är det troligt att Sverige åker ut i gruppspelet.

Spela på EM 2016