Så fungerar EM 2016 som är utökat till 24 lag

EM 2016 blir första Europamästerskap någonsin att innefatta 24 lag.

Turneringen har expanderat från 16 lag år 2012 då Spanien stod som slutsegrare i Polen och Ukraina.

Den turneringen bjöd på lika mycket spänning och dramatik som EM 2008 som anordnades i Schweiz och Österrike.

De som gillar liveodds lär älska årets turnering vars två första veckor bjuder på tre matcher om dagen – totalt spelas 51 matcher under hela turneringen!

Men är 24-lagsformatet egentligen bra eller borde UEFA ha hållit sig till det tidigare systemet som många anser bevarade den höga spelnivån?

Här tar vi en titt på den nya strukturen.

Beslutet att utöka EM 2016 till 24 lag

_Football Generic

Beslutet att utöka antalet lag i EM till 24 inleddes av den tidigare UEFA-presidenten Michel Platini. Fransmannen hävdar att Englands och Skottlands fotbollförbund var först med att föreslå idén år 2007 och att UEFA drev igenom förslaget på sin kongress i Köpenhamn år 2009.

Platini fick stark kritik för beslutet som sågs som ett sätt att vrida maximal vinst ur fotbollsturneringen. EM har traditionellt ansetts vara en mer intim turnering än VM där 32 länder gör upp om titeln.

Nu oroar sig vissa för att den familjära stämningen kan försvinna eftersom ytterligare åtta lag får plats i årets EM-turnering. Till Platinis förtret får han inte chansen att styra över den första turneringen med det nya formatet. Han stängdes nämligen av från UEFA och förlorade sin ledarställning förra året då han anklagades för att vara delaktig i den pågående korruptionsskandalen i FIFA.

Faktorer som påverkade beslutet att expandera

Pengar. Även om Platinis påstående om att Skottlands och Englands fotbollförbund föreslog ändringen av EM stämmer kan man knappast hålla dem ansvariga för UEFA:s beslut. Tjugofyra lag innebär att hela 51 matcher kommer att spelas på Frankrikes 10 arenor – jämfört med de 31 matcherna som spelades med det gamla formatet är det nästan en fördubbling och det genererar större vinster från biljettförsäljning, tv-rättigheter och reklamkontrakt.

Genom att öka turneringens storlek stärks dessutom UEFA:s politiska ställning i världen. Fotboll är en global sport och UEFA vill att EM ska vara så stort som möjligt för att locka investerare från Kina och USA.

Även prispengarna har ökats avsevärt. Den tidigare summan på 196 miljoner euro från EM 2012 har ökats till 301 miljoner euro i Frankrike. Det sägs att omkring 1,6 miljarder euro redan har spenderats på turneringen – största delen av lokala kommuner för att få i ordning infrastruktur och arenor. Frankrike hoppas på avsevärd avkastning på dessa belopp.

Så fungerar 24-lagsformatet

fp euro u21 kane

Tjugo länder kvalificeras automatiskt till EM 2016. De två bästa lagen i kvalgrupperna tog sig till EM såväl som den bästa trean Turkiet och värdlandet Frankrike som inte behövde kvala alls.

Fyra ytterligare länder – Ukraina, Sverige, Irland och Ungern – tog sig vidare till EM via playoff.

Nu börjar det kluriga. Det finns sex grupper i EM 2016 varav de två bästa lagen i varje grupp kvalificerar sig till åttondelsfinal, men de fyra bästa treorna kvalificerar sig också – så majoriteten av lagen går faktiskt vidare. 

UEFA har kommit på ett komplicerat sätt att avgöra vilka lag som möts i åttondelsfinalerna, och vi får inte veta vilka tredjeplacerade lag som får möta förstaplacerade lag förrän gruppspelsmatcherna är helt färdigspelade. Det innebär i praktiken att varje gruppvinnare antingen får möta en grupptvåa eller en grupptrea.

UEFA har redan tagit med alla möjliga utfall i beräkningen. Om till exempel de fyra bästa tredjeplacerade lagen kommer från grupp A, B, C och D möter vinnaren av grupp A det tredjeplacerade laget från grupp C, men egentligen behöver vi inte bry oss så mycket – låt räknenissarna sköta det!

Så snart åttondelsfinalerna är planerade är det vinna eller försvinna som gäller med 30 minuters extratid följt av straffar om resultatet fortfarande är oavgjort vid fulltid (FIFA skrotade Golden Goal och Silver Goal år 2004).

Vägen till EM-finalen

För att nå finalen måste man ta sig vidare från gruppspelet – och det innebär troligen att minst fyra poäng krävs. Två vinster och en oavgjord är strålande och med en vinst plus två oavgjorda går man sannolikt vidare som bästa trea.

Om man lyckas undvika storlag som Tyskland, Spanien och Frankrike är chanserna goda att nå kvartsfinal. Åttondelsfinalerna i EM 2016 löper risk att hålla ojämn nivå (på grund av att turneringen har utökats till 24 lag).

Vid vinst i åttondelen går man vidare till kvartsfinal. Frankrike, Tyskland och Spanien väntas nå semifinal så det är bäst att undvika dem i kvartsfinal. Att ta sig till semifinal är onekligen imponerande – men för att ta sig till final krävs oöverträffad uthållighet, teknisk skicklighet och kämpaglöd. 

Kritik av det utökade formatet

Den största nackdelen med 24-lagsformatet sägs vara att nivån på spelet minskar. Genom att släppa in åtta "svagare" lag ökas risken för ojämna överkörningar. Därför lär du hitta 1X2-odds som ser mycket ojämna ut i gruppspelet.

Fördelen med den gamla 16-lagsturneringen var att den var tydlig, spännande och tävlingsinriktad. Ingen vet hur mycket det nya formatet kommer att påverka spelkvalitén eller underhållningsvärdet.

Ett annat problem är att UEFA skapat ett komplicerat system till åttondelsfinalerna och bara en liten andel av de tredjeplacerade lagen tar sig vidare från gruppspelet. Nog måste det ses om orättvist att förlora på målskillnad mot ett lag som inte ens är i samma grupp!

Farhågorna lär bedarra och UEFA kommer att genomföra en utförlig granskning efter turneringen. Men det är osannolikt att de kommer att ändra tillbaka formatet till det gamla. Om expansionen visar sig framgångsrik kan det hända att FIFA satsar på att utöka VM till 40 lag vilket kan försvåra ännu mer för värdländerna att ha råd att arrangera VM.

Spela på EM 2016