Vårt jobb för att motverka och upptäcka matchfixning

Matchfixning är spelbranschens och idrottens största gemensamma fiende. Uppgjorda matcher urholkar trovärdigheten för idrotten och minskar dess attraktionskraft. Manipulation av resultat gör våra produkter mindre säkra för våra kunder, när man inte kan lita på att en match avgörs på rent sportsliga grunder. Därför är kampen mot matchfixning ett av våra mest prioriterade områden. Vi måste, tillsammans med myndigheter och idrotten, göra allt i vår makt för att motverka matchfixning.


Förebygga
Vi gör individuella riskbedömningar på alla spelobjekt som erbjuds för att säkerställa att våra kunder erbjuds spelobjekt med hög säkerhet. Spelobjekt (ligor, lag, deltagare) som inte möter våra krav erbjuds ej. Vilka spelobjekt som inte erbjuds baseras på fakta och denna information delas enbart med relevanta myndigheter.


Upptäcka 
Vi använder oss av avancerade system och algoritmer för att upptäcka avvikande spelmönster och misstänkt matchfixning. Vi är ett digitalt bolag där allt spel registrerats från dag 1 och all data granskas för att hitta avvikande spelmönster. Upptäcker vi avvikande spelmönster stoppar vi matchen för spel och utreder enligt våra fastställda processer.


Rapportera
Så fort vi upptäcker något avvikande eller har någon misstanke om spelfusk rapporterar vi det till relevanta myndigheter, idrotten och IBIA (International Betting Integrity Association). 


Samarbeta
Samarbete är nyckeln i kampen mot matchfixning. Vi har ett väl upparbetat samarbete med myndigheter som Polis, Åklagare och Spelinspektionen. Vi har även ett väl fungerande samarbete med idrotten där vi har samarbetsavtal med bl.a. Riksidrottsförbundet, FIFA och Tennis Integrity Unit. 


Utbilda
Genom våra sponsorskap har vi möjlighet att samarbeta nära med deltagare och ledare kring dessa frågor. Det är obligatorisk för alla spelare och ledare i Allsvenskan, Superettan och Hockeyallsvenskan att genomgå våra utbildningar i anti-matchfixning och ansvarsfullt spelande. Under 2020 har ca 1400 spelare och ledare genomgått utbildningen och detta kommer vara obligatoriskt varje år.


Integrity Officers
Det krävs resurser och en bra struktur för att bekämpa matchfixning. Därför finansierar vi en heltidsanställd Integrity Officer på Svensk Elitfotboll samt har tillsatt Integrity Officers i samtliga 46 klubbar i Allsvenskan, Superettan och Hockeyallsvenskan. Dessa personer får speciella utbildningar och är ansvariga för dessa frågor i sin klubb. Alla spelare och ledare ska alltid veta vart man ska vända sig vid frågor gällande matchfixning.


Kommunikation
Vid misstänkt matchfixning kommunicerar vi först och fämst med ansvariga myndigheter, idrotten och de organsiationer vi har samrbetsavtal med. Vår policy är att enbart kommunicera fakta till media, för att inte bidra till spekulationer. Matchfixning och spelfusk är komplexa brott som kräver ett brett samarbete och stora utredningar. Vi bidrar till dessa på bästa möjliga sätt men kommer inte kommunicera proaktivt angående pågående utredningar eller misstänkta matcher i media. 


För att rapportera misstänkt matchfixing till Unibet, klicka på nedan länk:
Rapportera misstänkt match till Unibet

För att rapportera misstänkt matchfixning till RF, klicka på nedan länk. OBS! Du kan rapportera anonymt.
Rapportera misstänkt match till RF

För idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation om idrottsresultat, klicka på nedan länk:
Idrottens reglemente

För Spellagen med bestämmelserna för Spelfusk (19 kap), klicka på nedan länk:
Spellag (2018:1138)

För Spelinspektionens föreskrifter runt matchfixning, klicka på nedan länk: 
Spelinspektionens föreskrifter