Texas Hold‘Em Poker – En nybörjares guide & vägledning

Poker tar endast en minut att lära sig men en livstid att bemästra. Är du nybörjare på poker online och Texas Hold'em? Oroa dig inte! Målet med här guiden är att besvara alla slags frågor en nybörjare kan tänkas ha, och på samma gång lära sig alla viktiga pokertermer och öka ditt självförtroende så att du kan känna dig som en del av den globala pokergemenskapen. För spelare som planerar att spela poker bärbart, rekommenderar vi att ladda ner Unibets poker-app.

Hur många kan spela poker vid ett bord?

Poker spelas officiellt mellan 6 till 9 spelare. ”Heads up” spelas mellan två spelare. Det här kan utspelas i två situationer. Ena situationen uppstår i en turnering eller i ett vanligt kontantspel när alla spelare utom två har lämnat bordet. Den andra situationen är när två spelare bestämmer sig för att spela mot varandra på ett tvåmanna-bord där det endast finns två platser.

Texas Hold’em Poker

Du kan jämföra styrkan hos olika starthänder i vår guiden för handranking.

Dealern delar ut två kort vid början av varje hand, som inte ska visas för dina motspelare. Dessa två kort kallas hålkort eller pockets och du ska kombinera dessa på bästa sätt med övriga kort på bordet när du sätter ihop din pokerhand. Det här kommer att förklaras ytterligare vid ett senare skede.

Vad är mörkarna i poker?

För att spelet ska komma igång så finns två stycken tvingande satsningar, så kallade ”mörkar” som placeras i potten (potentiell vinstbelopp) för att skapa lite spänning. Det finns två typer av mörkar, ”lilla mörk” och ”stora mörk”. Stora mörken är alltid dubbelt så stor som den lilla mörken. Spelaren som sitter till vänster om dealern ska lägga lilla mörken och spelaren som sitter ytterligare ett steg till vänster om honom ska lägga stora mörken. Nästa spelare till vänster bakom stora mörken är första spelare att agera i handen, han måste besluta om han ska satsa eller lägga sig.

I kontantspel så förändras inte storleken på mörkarna utan du behöver flytta till ett annat bord om du vill byta nivå oavsett om du vill höja eller sänka mörkarna. I turneringar börjar mörkarna på låga nivåer för att sedan successivt öka med tiden (vanligtvis 15/20 min per nivå) beroende vad det är för turnering. Till exempel, med en startstack av 2000 marker, så startar mörkarna oftast på 25/50. Vid första höjningen av mörkarna går de upp till 50/100. Mörkarna kommer fortsätta att öka varje 15-20 minut fram tills dess att turneringen avslutas.

Turordningen i poker

I poker går turordningen åt vänster. När mörkarna har placerats, så är det personen till vänster om stora mörken som börjar att bestämma om han vill spela eller inte. Spelare har tre alternativ att välja på. De kan:

 • Folda – Det här är när en spelare inte vill delta i handen och istället ger upp sin hand.
 • Syna – Det här betyder att en spelare vill delta i handen och matchar marker från sin stack med storleken på stora mörken.
 • Höja – Det här innebär minst en dubbling av stora mörken och det ger en tydlig signal av en stark hand. Till exempel, om mörkarna ligger på 25/50, så måste en höjning minst vara 100, alltså en dubbling av mörkarna.

När någon höjer över mörkarna, måste varje spelare vänta på sin tur innan de kan bestämma om de ska syna (delta genom att matcha höjningen) eller ej. När alla satsningar är avklarade, så måste dealern dela ut totalt fem synliga kort, för att rundan ska vara komplett.

Vad händer efter första satsningsrundan i poker?

När alla satsningar är klara är det dags att dela ut de första tre synliga korten som kallas ”floppen”. Efter floppen tar ytterligare en satsningsrunda vid, med början från spelaren vid lilla mörken och sedan vidare åt vänster. Spelare är inte skyldiga att satsa, de har också valet att ”checka”, vilket helt enkelt betyder att de inte placerar någon satsning utan de vill se nästa kort gratis. Om alla checkar, så delas nästa kort ut. Om en spelare gör en satsning så måste alla spelare vänta på sin tur oavsett om de ska folda, syna eller höja.

Nästa kort att delas ut kallas för ”turn”. Det här är det fjärde kortet och en annan satsningsrunda inträffar som ger spelarna ytterligare en chans att bestämma om de ska stanna kvar i handen. Det sista och slutgiltiga kortet kallas för ”river”. När sista satsningsrundan är slut måste spelarna visa deras hålkort. En pokerhand måste kombinera spelarens hålkort med 3 av de 5 korten som delats ut eller använda alla de 5 korten som dealern delat ut för att skapa en hand. Spelaren med bäst hand vinner potten.

Vad är en Sit & Go-turnering?

En Sit & Go-turnering är en enkel pokerturnering, som här hos Unibet spelas mellan 5 spelare, den kan också spelas man mot man. För att delta måste spelarna betala en inköpsavgift för Sit & Go-turneringen. En avgift ingår i inköpet, den här minimiavgiften kallas ”rake”. Läs artikeln om rake i poker för mer information.

En Sit & Go-turnering startar så fort ett bord fyllts upp med spelare. Det finns alltså inte någon bestämd starttid. I en 5-manna Sit & Go så är de två första placeringarna betalda. Spelaren som hamnar på första plats kammar hem cirka 66.66% av den totala prispotten.

Vad är en pokerturnering?

En pokerturnering spelas från 10 spelare upp till flera tusen deltagare. Spelarna lottas ut på olika bord fram till dess att finalbordet nås. Turneringen avslutas när en spelare har alla andra spelares marker framför sig. Kolla in olika typer av pokerturneringar och välj den form som matchar dina önskemål bäst.

Existerar olika typer av pokerturneringar?

Det finns ett antal olika pokerturneringar att välja mellan.

 1. Freezout – Inga återinköp är tillåtna.
 2. Multi-buy – Möjligheten att köpa flera startstackar istället för endast en.
 3. Freeroll – Turneringar som ger gratis tillträde men ändå erbjuder kontantpriser eller turneringskuponger.
 4. Guaranteed Tournaments (GTD) – En garanterad prispott som kan öka i värde om antalet deltagare i turneringen överstiger summan av det garanterade värdet. Till exempel, om en garantiturnering på 2000€ med ett inköp på 10€ har färre än 200 spelare så kommer också prispotten att stanna på 2000€. Om antalet spelare överstiger 200, så kommer den garanterade prispotten att öka.
 5. Satellites – Dessa är kval till större större turneringar. Priset är antingen en biljett till en online- eller liveturnering.
 6. Bounty – En turnering där du blir belönad om du lyckas slå ut en annan spelare.

Vad är ett återinköp?

Ett återinköp är en möjlighet att köpa en ny stack med marker och på så vis ”börja om” turneringen på nytt om du har förlorat alla dina marker. Återinköp är inte tillåtet i alla turneringar. Om återinköp är tillåtna eller inte bör framkomma i titeln eller i turneringsinformtionen. Till exempel i en Freezout så får spelarna bara ett inköp vilket påverkar hur spelare kommer att lägga upp strategin. Det är viktigt att ta i beaktning hur höga mörkarna är när du köper in igen i en turnering, om det fortfarande är värt att köpa in eller inte. Till exempel om en spelare överväger att köpa in igen i en turnering med 2000 marker och mörkarna redan ligger på 100/200 så skulle den totala stacken endast ha 10 stora mörkar. Återinköp tillåts vanligtvis inom den första timmen av turneringen.

Vad är en add-on?

En add-on är väldigt likt ett återinköp. Skillnaden är att spelare inte behöver ha åkt ut för att få göra en add-on och en add-on kan endast göras precis efter att perioden för återinköp har avslutats.

Vad är ett kontantspel i poker?

Pokerregler förändras inte oavsett vilken form av poker som spelas vare sig det är kontantspel, Sit & Go- eller en freezout-turnering. En av de stora fördelarna med kontantspel är möjligheten att ansluta till- och lämna ett spel när det passar. Om en spelare har vunnit och vill lämna spelet så är det fullt möjligt i ett kontantspel. En annan skillnad jämfört med turneringspoker är att mörkarna inte ökar utan de förblir konstanta. ”Raken” räknas däremot annorlunda.

Vanlig pokerterminologi

Haj

En väldigt duktig och erfaren spelare som har förmågan att upptäcka mönster i spel, har en utmärkt känsla att läsa spelare och har dessutom en förmåga att dra nytta av amatörers misstag.

Fisk

En nybörjare kan ofta kallas fisk, dessa spelare är lätta att identifiera på grund av hur de spelar och deras begränsade erfarenhet.

No Limit Poker

No limit är det belopp som en spelare kan satsa i en endaste hand, där den maximala satsningen ofta kallas ”All In”.

Pre-flop

Det här är den satsningsrunda som sker innan floppen har lagts ut. Spelare med höga par kommer att försöka eliminera spelare från deras pokerhänder genom att höja innan floppen men också för att se om någon annan spelare har en stark hand.

Brännkort

Efter varje satsningsrunda, så kommer dealern att bränna ett kort ur leken för att göra det svårare att fuska.

Bluffa

Att bluffa är att skådespela för att få de andra spelarna vid bordet att tro att du har en starkare hand än du faktiskt har för att försöka vinna potten.

På knappen

Varje spelare kommer att få chansen att bli en hypotetisk dealer. När en spelare är på knappen så betyder det att spelaren har rätten att agera sist av alla under denna runda. Betydelsen av position i poker är avgörande, som strategier och taktiker i olika positioner.

Splittpot

När två eller fler spelare har samma hand så splittas potten mellan spelarna.

Nötterna

Att ha ”nötterna” är ett uttryck för bästa möjliga hand som inte på något sätt kan slås. Det här är en utmärkt situation för en spelare vilket ger total kontroll och säkerhet, så att han kan satsa med självförtroende.

Pot Committed

Det här inträffar när en spelare har investerat väldigt mycket marker i en pott i en specifik hand och känner att investeringen är för stor för att lägga handen även om handen i fråga kanske inte är den starkaste.

Borde jag spela varje hand i poker?

Ofta frågar amatörspelare ”Vilka händer borde jag spela?”. Det är inte lämpligt eller klokt att spela varje hand. Den huvudsakliga anledningen har att göra med statistik och odds. Det är omöjligt att vara vinstgivande i varje hand baserat på alla möjliga utgångar, speciellt på större bord med fler spelare. En effektiv strategi skulle vara att lägga mellan 80-90% av alla pokerhänder och lära sig från andra spelare, istället för att lära sig av dyra misstag.

Vad innebär att ”Slowspela” i poker?

Att slowspela är ett listigt och manipulativt sätt att spela en hand. När en spelare har en väldigt stark hand, så vill de kanske spela den väldigt sakta. Spelaren med en stark hand kanske ”checkar” eller bara synar satsningar som motståndaren gör för att få de att tro att deras hand inte är så stark som den faktiskt är. Den här strategin kan fånga in spelare som annars skulle ha lagt sig vilket kan bli guld värt men om den spelas fel så riskerar man att släppa in spelare som också lyckas få in starka pokerhänder eller bara en misslyckad möjlighet att bygga en stor pott.

Vad är bubblan?

Bubblan är den sista platsen i turneringen som hamnar precis utanför utbetalningarna. Till exempel, om det finns 30 vinstgivande platser i en turnering med 300 spelare så är bubblan den person som hamnar på 31:a plats. Det är alltid klokt att hålla koll på ställningen på leaderboarden eftersom det kan förändra strategin hos de flesta spelare åt de åt passiva hållet då ingen vill riskera att åka ut innan bubblan. Det här skapar också möjligheter för spelare med stora stackar att dra nytta av de andras passivitet under tiden då bubblan är nära.

Saker att sträva efter och saker att undvika i poker

Saker att sträva efter i poker

 • Var bestämd och avgörande - Obeslutsamhet visar svaghet och tyder på att du inte tror på handen.
 • Var positiv vid bordet - Genom att vara vänlig och att besvara andra spelare på ett positivt sätt så hjälper det att behålla en positiv image och du slipper att få fiender.
 • Behåll lugnet - Poker kan få en ur balans men det är extremt viktigt att behålla kontrollen även om känslorna stormar. Lär dig hur du kontrollerar dina känslor i poker for en bättre bankrulle.
 • Kom alltid ihåg grunderna.

Saker att undvika i poker

 • Bli inte för pratsam - spelare som pratar för mycket vid bordet riskerar att ge bort värdefull information utan att vara medveten om det.
 • Visa inte andra vilken kunskapsnivå du befinner dig på - det är lätt hänt att det sker omedvetet genom att kommentera någon hand eller att berätta om din erfarenhet av poker.
 • Förlora inte koncentrationen - att folda 80-90% kan få de flesta spelare rastlösa men oavsett är det viktigt att inte förlora koncentrationen, det är ett misstag som bara amatörer gör. Försök istället att fokusera på andra spelares strategi och taktik för att få insikt och konkurrensfördelar.

Hur viktigt är positon i poker?

Positionering är väsentlig inom poker och kommer att förändra dynamiken av handen du spelar beroende på vilken position du har. Styrkan av din hand kommer att variera beroende på vilken position du har, även om du har samma kort. Till exempel, om du har Ess och 8 när du befinner dig ur position (vilket betyder att du är en av de första att agera) kommer du att behöva spela på ett annat sätt jämfört med om du skulle vara sist att agera. Ju fler spelare som agerar efter dig, desto mer sårbar är du för höjningar och återhöjningar.

Att upptäcka faror i poker

Det är alltid viktigt att behålla fokus när du spelar poker och att du är medveten om potentiella faror är avgörande för en långsiktig framgång inom poker. Några tecken på faror inkluderar:

 • Höjningar och återhöjningar.
 • Markerstackar - Du bör vara försiktig mot stora stackar eftersom de kan ändra strategi och spela fler händer då de har mer marker att syna med. Å andra sidan, så kan mindre stackar alltid vara nära att gå ”All-in” vilket kan göra en stor skada även på en större stack.
 • Över/under satsningar - I poker är det viktigt att vara medveten om hur stor potten är i varje hand du spelar och basera dina satsningar i proportion till den totala potten. Om det är 500 marker i potten, så skulle det vara udda om någon satsade 2000 marker men om det väl skulle ske så kan det bero på olika anledningar. En annan fara att se upp med är små satsningar. Om en spelare satsar 200 innan floppen, 450 efter floppen, 700 på turn men endast 50 på river, så är det verkligen ett tecken på oerfarnehet.

Poker är ett vackert spel. Det handlar inte bara om kort utan du spelar även spelaren, läser kroppsspråk, analyserar satsningsmönster, tar risker och tar tuffa beslut. Se till att vara uppdaterad på vad som händer i spelet, se till att läsa de andra pokerguiderna eller kika in grunderna av Texas hold‘ems pokervideo för en återblick.

Vidare till pokerlobbyn