Varför är position viktigt i online poker?

Position är din plats vid bordet i relation till knappen. Knappen anses vara den mest fördelaktiga platsen att sitta på och varje plats till höger minskar i värde tills vi nått runt bordet igen. Men varför är din position så viktig när det kommer till online poker?

Positionen vid ett bord med sex spelare

 1. “Knappen” är spelaren som har dealerknappen
 2. Till vänster om knappen finns “lilla mörken”
 3. Nästa plats är “stora mörken”
 4. Sen har vi “under the gun” som endast är ett udda namn för personen som sitter till vänster om störa mörken, som också är förste spelare att agera innan floppen.
 5. Sen har vi “hijack” (som syftar till kapning av knappens fördelaktiga position)
 6. Slutligen har vi “cut off” (anspelar på den sista position som en lös höjning anses acceptabel att göra ifrån).

När någon syftar på att de ”har position” så syftar de normalt sett på att de är de sista att agera och med denna position får du all tillgänglig information innan du behöver ta ett beslut, medan dina motståndare måste agera utan att veta vad du kommer att göra.

Nätpoker är ett spel som handlar om information

Du kommer ofta ställa dig frågan: "Vilken pokerhand har min motståndare?” och även om det inte finns något tillförlitligt sätt att besvara den frågan med 100% träffsäkerhet varje gång, så finns det sätt att uppskatta vilken typ av hand det det rör sig om.

Sättet vi gör det på bygger endast på den information som vi fått från vår motståndare baserat på tidigare aktioner som (satsa, höja, checka) och storleken på deras satsning. Om du får den här informationen innan du behöver ta ett beslut så är det bättre än att få informationen efter att vi lagt in alla pengarna i potten.

Det finns inget värre än att satsa stort när du fått ett högt pocketpar och att någon sedan höjer ytterligare och lämnar dig helt förvirrad. Genom att se till att spela ”i position” så mycket du kan så kan vi försäkra oss om att vi har all information och alla verktyg till vårt förfogande innan vi ens har behövt lägga in något i potten.

Ett snabbt test av dina kunskaper i poker

I ett kontantspel med sex spelare på 0.50/1 €, så höjer spelare A under the gun (UTG) till 3€, spelare B synar på knappen (BTN) och du synar från lilla mörken (SB) med Klöver Tio och Hjärter 10.

Tre spelare ser floppen Klöver 7, Klöver 8 och Spader 5 (10€ i potten). Du checkar, spelare A satsar 7€ och spelare B höjer till 24€.

Vilken spelare har mest information att basera ett beslut på?

 1. Du
 2. Spelare A
 3. Spelare B

Och, vad är ditt bästa spel?

 1. Syna
 2. Gå all in för 100€
 3. Folda
 4. Önska att du satt i en annan position och sen folda

Testa dina pokerkunskaper i en av våra pokerturneringar.

Svar: 4

Till pokerlobbyn