Vilka pokerhänder bör jag spela och varför? - Pokerguider för nybörjare

Pokerregler är enkla att förstå sig på och hur de olika händerna i poker rankas är väldigt logiskt. Totalt sett finns det 10 olika händer du kan ha. Dessa händer rankas från högt kort som är den lägsta handen du kan ha, upp till Royal Flush som är den högsta.

Om du behöver råd om vilka händer du bör undvika så kan du kika in på vår guide om starthänder där du också hittar en annan fusklapp.

Det mest grundläggande rådet till nybörjare är att lägga sig ofta

När du fortfarande är i processen av att lära dig olika pokerregler och att spela poker kan det vara en bra idé att spela dina pokerhänder enligt grafen nedan. På så sätt håller du dig på den säkra sidan, men det betyder också att du kommer slänga många av dina händer. När du väl förstått grunderna är det dags att lära sig om "equity" i poker och hur du kan sätta dina motståndare på ett urval av händer.

a4-poker-starting-hands-sv

Vad menas med equity i poker?

Varje hand har en särskild mängd “equity” mot andra pokerhänder (vilket egentligen bara är ett flashigare sätt att säga vilken matematisk chans en viss hand har mot en annan) så när vi bestämmer oss för vilka händer vi vill spela så borde vi försöka att maximera equityn så att vi ger oss själva högsta möjliga procentuella chans att vinna den handen.

Nu kanske du tänker ”Jaha, det låter ju bra men hur vet jag huruvida mina händer har bäst procentchans att vinna?". Låt oss gräva lite djupare i ämnet.

Att förstå vilken typ av hand din motståndare har är inte förpassat till matematiska genier, utan det är något som du redan vet om. När du har slängt ett Ess och 7 i olika färger mot en höjning på grund av att ”Den här handen alltid sätter dig i problem” eller att syna en höjning ur sen position med Knekt och 10 för att ”Den här killen är så ”loose” (spelar med de flesta händer) och min hand träffar floppen väldigt bra” så gör du redan vad vi tidigare sa i stycket ovan. Eller om du har synat med ett lågt pocketpar från mörkarna för att ”Det fanns värde” eller när du synar en höjning från en ”tight” spelare (spelar bara när de har bra händer) med 6 och 7 i färg för att ”Han är en så ”tight” spelare så om jag träffar så kommer jag att få betalt”.

2019 - Poker - Avatar - Black-916x200-Swedish SEO.gif

Allt du gör är att förstå vilken typ av hand din motståndare spelar och tar sedan ett beslut om vilken typ av hand som passar den informationen väl. En sammanfattning av detta skulle lyda: Om du alltid försöker spela en hand som är något bättre än din motståndares, så kommer du också få en liten matematisk fördel som blir vinstgivande i längden.

Ett snabbt test av dina pokerkunskaper

I situationerna nedan använder innehåller en del pokerjargong. Om du inte känner till vad ”under the gun” och ”cut off” betyder så borde du läsa vår artikel om position i onlinepoker.

I vilken situation är det bäst att syna innan floppen? Situation A eller situation B?

Situation A: Du spelar kontantspel med 100€ med blinds på 0.50/1€ och en relativt aktiv spelare höjer från cut off (CO) och du har Dam och Knekt i klöver på knappen (BTN) med två passiva spelare på mörkarna.

Situation B: Du spelar kontantspel med 100€ med blinds på 0.50/1€ och en väldigt ”tight” spelare höjer under the gun (UTG) och du har Kung och Dam i olika färger från mittenposition med okända spelare i mörkarna.

Till pokerlobbyn