Experter analyserar kändisarnas poker face

Att kunna behålla lugnet under press är kanske en av de viktigaste färdigheterna hos en bra pokerspelare. Det är ett såpass vedertaget faktum att uttrycket ”att ha pokerface” har blivit synonymt med någon inte visar sina verkliga känslor.

Icke-verbal kommunikation är en stor del av det vi berättar för vår omgivning och begränsas inte endast till ansiktsuttryck. En studie från Columbia University visar att handrörelser är nyckeln till att kunna läsa sin motspelare.

Vi bad en grupp experter att studera de icke-verbala ledtrådarna, från handrörelser, gester och ansiktsuttryck till klädsel och hållning, för att identifiera (ö)kända tillfällen då populära personer inom politik, sport och underhållning undanhöll sanningen från kameran, antingen genom att ljuga eller försöka komma undan en obekväm situation.  

Antagligen kommer du ihåg hur Bill Clinton förnekade att han hade sex med en praktikant? Eller hur Lance Armstrong ihärdigt förnekade att han dopat sig? Men hur bra poker face hade de här personerna?


Lance Armstrongs ihärdiga förnekande av dopinganklagelserna

Lance Armstrong vann Tour de France sju år i rad mellan 1999 och 2005, men vinsterna togs ifrån honom 2012 efrter en utdragen dopingskandal. I den här videon, tagen 2006, försvarar han sig mot anklagelserna. 

Craig Baxter, en kroppsspråksspecialist, specialiserad på att avläsa avancerade mikrouttryck, anser att Lance Armstrongs kroppsspråk under intervjun var oroväckande övertygande, vilket kan förklara hur hans bedrägeri kunde pågå under så många år. Hans berättelse är fylld med anklagelser om hur hans lag öppnade upp för en utredning, vilket kunde påskina att de var dopingfria.

”Lance Armstrong kan ha motiverat sin doping med hälsoproblem, vilket skulle kunna innebär att ledtrådarna till att han ljuger inte syns. Kanske kände han inte känslomässig skuld, rädsla eller lättnad under sina förseelser, säger Baxter. Oavsett, hans kroppsspråk visar en man som är full av självförtroende, som är väldigt pratglad och ståndfast i sitt uttalande.”

Även för det tränade ögat hos vår expert var den här mannen en mycket övertygande lögnare. En annan amerikansk expert, Traci Brown, kan i efterhand se att Armstrong visade många klassiska tecken på att han ljög. ”Han nickar medan han säger att ’mitt bästa försvar är att jag aldrig har testat positivt’. Han rullar ofta bak läpparna över tänderna, vilket indikerar att han har mer att säga. Han täcker också ofta över munnen medan han pratar, vilket även det indikerar att han har mer att säga.”

Magnus Hedman förnekar dopinganklagelserna

I den här intervjun som gjordes av TV4 Sporten förnekar Magnus Hedman dopinganklagelserna vid 19:13, vilket han senare erkände att han hade gjort.

Live Bressendorf Lindseth, en norsk konsultexpert från Kondor säger att ”hans ansikte visar både ilska och rädsla, möjligtvis ftersom han var orolig att bli ertappad. Du kan se hans muskler runt ögonen spännas och han kan inte dölja att han har starka känslor kring ämnet. En person som inte ljuger skulle ha ett mycket mer avslappnat ansikte. Det ser ut som att han försöker att verka ärlig genom att ge snabba svar, men hans ögon rör sig för snabbt.”

Berlusconis uttalande om oskuld i Bunga-Bunga affären

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi blev anklagad för att ha betalat för att ha sex med en underårig prostituerad kallad Ruby, och för att sedan ha utnyttjat sin makt för att få polisen att släppa henne från arresten. Här talar han till det italienska folket, och resten av världen, och försäkrar sin oskuld.

Eftersom det här är ett inövat tal utan någon interaktion kan Berlusconi kontrollera hur han rör sig och hur han framför sitt meddelande. Diego Ingrassia, en italiensk coach för företagsledare, pekar ut flera tillfällen i videon där det ser ut som att Berlusconi verkar tycka att det är fysiskt svårt att ta sig igenom talet, vilket tyder på att det har skrivits av någon annan, eller åtminstone att någon annan till stor del har bidragit till det.

Särskilt vid 2:52 ser det ut som att han “nästan verkar ha ont” och från 5:21 finns det ”ett antal förändringar från hans grundlinje, en hårdare röst, en asymetrisk ryckning på ena sida och en nickning, vilket visar att han är arg på situationen och vägrar att tro på det han säger.”

Vid 2:27 säger Berlusconi att Ruby introducerat sig själv som 24 år, vilket han påstår att flertalet vittnen kan styrka. Ingrassia påpekar att ”kroppsspråket, särskilt nickningen i en negativ riktning, verkar motsäga hans ord”. Vidare, vid 7:04 när Berlusconi förklarar att inget av sexuell natur pågått under festerna, ler han snabbt vilket indikerar ”att han antingen roas av den delen av sitt tal eller att han minns tillfällena med glädje”.

Bill Clintons välkända svar på Lewinsky-anklagelserna

USA:s president Bill Clinton blev indragen i en av de kanske mest kända skandalerna tillsammans med Vite Huset-praktikanten Monica Lewinsky. I den här videon från januari 1998 säger han ”Jag hade inte sexuella relationer med den kvinnan.” vid 6:18. Han erkände senare att han hade haft ett olämpligt förhållande med henne medan hon arbetade i Vita Huset mellan 1995 och 1996. 

Bill Clintons kroppsspråk är väldigt avslöjande i klippet. Craig Baxter säger, ”Bills användande av ett distanserat språk genom att referera till Lewinsky som ’den kvinnan’, är en varningssignal. När vi distanserar oss från någonting vi har gjort använder vi ofta uttryck som det här för att avlägsna oss själva från handlingen.” Baxter pekar ut att den här typen av beteenden ofta går obemärkta förbi, men att de kan vara rätt så avslöjande. ”Den här typen av meningsuppbyggnad är inte en indikation på en lögn i sig, det är mer av en ledtråd att någonting är fel.”

Belgiens premiärminister försöker att försäkra marknaden om Dexia’s räddning

I oktober 2011, räddade den belgiska staten Dexia, en bank i knipa. Belgiens premiärminister Yves Leterme var tvungen att försäkra alla bankens sparkunder att banken inte skulle gå i konkurs och att deras pengar var säkra. Leterme erkände senare att det var ett av de svåraste uttalanden som han någonsin hade behövt göra eftersom han var så orolig att de stod inför en bankkollaps. 

En belgisk kroppsspråksexpert, Sofie-Ann Bracke, säger ”Det finns en del subtila tecken på att Leterme är obekväm i videon. Han skiftar sin vikt från sida till sida flera gånger (0:27, 0:34, 0:51, 1:07). Hans rörelser är rätt intressant från 1:00 till 1:08, han betonar vissa ord, ’leur argent’ och ’pleine sécurité’, pressar samman sina läppar och rör dem åt sidan samt ändrar sin viktfördelning. Det här visar tydligt att han är väldigt obekväm. Slutligen kan man se rädsla och oro i hur han rör sina läppar från sida till sida och hur hans överläpp som en konsekvens av detta börjar att hänga tillbaka. 

Richard Nixon’s deklaration “Jag är inte en skurk”

Nixon-administrationen blev i början av 70-talet indraget i en serie av skandaler efter att fem män med kopplingar till Vita Huset blev tagna på bar gärning medan de bröt sig in på Demokraternas huvudkontor vid Watergates kontorskomplex. I den här TV-sända presskonferensen från 1973 försvarar han sig själv. 

Nixons ökända ”Jag är inte en skurk” blev internationella nyheter. Men det är hans kroppsspråk i slutet av uttalandet som är mest avslöjande. Craig Baxter säger ”Hans uttrycksfulla korsade armar och hans sätt att reträttera sitt kroppsspråk i slutet av uttalandet avslöjar ett starkt behov av själv-komfort och att bokstavligen vilja ta ett steg ifrån uttalanden.”

”Det här är ett bra exempel på hur ett uttalande med starka ord blir förrått av det omedvetna kroppsspråket. När du vet att ditt uttalande är osant vet kroppen det och den kan inte synkronisera sina gester med det. När det händer visar kroppen ofta en motsägelse och resultatet blir vad man kan se här.”

Schackspelaren Magnus Carlsens intervju efter sin förlust

Personer involverade i tävlingssituationer på internationell nivå måste många gånger prata med media direkt efter en eventuell förlust medan känslorna fortfarande är obearbetade, men de måste ändå kunna agera proffessionellt och sportsmannamässigt. I videon nedan blir världens bästa schackspelare Magnus Carlsen intervjuad efter en oväntad förlust efter att organisatören inte hade informerat honom om en tidsregel. 

Live Bressendorf Lindseth säger ”Magnus ser väldigt besviken ut och hans ansikte visar en tydlig reaktion. Musklerna i hans ansikte, speciellt kring ögonen och pannan, rör sig snabbt vilket indikerar att han inte lyckas att kontrollera sina ansiktuttryck hela tiden.”

Enligt Lindseth har han ”ett väldigt annorlunda ansiktsuttryck här jämfört med när han spelar schack och är djupt konentrerad, där är han helt stilla och medveten om att han riskerar att avslöja sin position genom att visa sin motståndare vad han tänker.”

Bedrägeriets vetenskap
Tror du att du kan se om någon bluffar?

De flesta exporter är övernes om att det är svårt att se om någon försöker att ljuga. Enligt Mircea Zloteanu, en forskare vid avdelningen för experminetell psykologi vid University College London, har allmänhetens tro och media lyckats skapa en osann bild om att man med lätthet kan avslöja en lögnare genom särskilda ledtrådar. 

Zloteneau, vars forskning fokuserar på de beteendebaserade ledtrådar som kan användas för att ta reda på om någon är sanningsenlig eller bedräglig, säger ”Man hör oftaatt  folk nämna kroppsspråk, särskilt ansiktsuttryck, som en källa till ledtrådar om någon ljuger eller säger sanningen, såsom att hålla undan blicken eller att verka nervös (ingen av de båda är i verkligheten ett tecken på lögn) medan sanningen om att avslöja en lögn är betydligt mer komplicerat och involverar många olika faktorer.”

Det har visat sig att människor endast är marginellt bättre än slumpen på att upptäcka lögner, men de är ofta påverkade av att de förväntar sig att andra för det mesta är sanningsenliga. Även de som dagligen behöver handskas med situationer där någon kan förväntas vara bedräglig, såsom poliser, lyckas inte mycket bättre, men de tenderar däremot att förvänta sig att de flesta ljuger.

Det är inte så enkelt som de påstår

Även om de del påstår att det finns mänskliga lögndetektorer som kan avslöja en lögn med 100% säkerhet varje gång så finns det ännu ingen i forskning som stödjer detta. Zloteneau säger ”Jag skulle vara väldigt försiktig om någon påstod att de skulle kunna känna igen en lögn varje gång.”

Ledtrådarna för att avslöja en lögn saknar inte vetenskaplig grund. Forskning har visat att människor ändrar sitt beteende när de ljuger, både verbalt och icke-verbalt. Dessa förändringar brukar vanligtvis tillskrivas tre huvudprocesser, emotionella förändringar, kognitiv belastning och beteendekontroll.

Lögnare sägs uppleva känslor såsom rädsla, skuld eller till och med lättnad mycket starkare än de som talar sanning. Dessa känslor är för starka för att helt kunna tryckas undan och kommer att påverka lögnarens ansiktsuttryck och röst. 

Att ljuga är en mentalt krävande process, lögnaren måste komma på en trovärdig lögn samtidigt som hen försöker att gömma undan sanningen och förutse lyssnarens förväntningar. På grund av den kognitiva komplexiteten tenderar en lögn att vara kortare, mindre trolig, verka mindre genuin och sakna detaljer. Lögnare försöker att verka ärliga genom att förändra sitt beteende för att matcha det av en ärlig person, men eftersom ärlighet inte heller har några ledtrådar kan detta beteende verka stelt, olämpligt eller med felaktig timing.

Finns det något sådant som “poker face”?

Forskningen stödjer inte att vara bra på att ljuga eller bluffa ska ha något att göra med att ha ett bra ”poker face” att göra. För det mesta är människor inte särskilt bra på att dölja sina känslor. Flera avhandlingar visar att det inte är möjligt att helt och hållet dölja sina känslor. Medan människor till en viss grad kan kontrollera sina ansiktsuttryck så visar empiriska studier att det inte är möjligt att fullt ut kontrollera hur känslor uttrycks, särskilt sant är detta i de fall då mycket står på spel för lögnaren. 

Det tyder på att vi skulle kunna använda dessa emotionella ledtrådar för att avslöja om någon ljuger, men de här ledrådarna är bara en liten del av all kommunikation och beror även på andra faktorer såsom konsekvenserna om lögnen lyckas eller ej eller om lögnaren har haft tid att förbereda sig. Forskning har också visat att sådana ledtrådar är svåra att se med blotta ögat och även med träning ökar inte förmågan mer än marginellt. Det finns inte heller några emotienella ledtrådar som är specifika till lögner eller sanning vilket gör det svårt att avgöra vad personen verkligen tänker.

Ett problem med att titta på emotionella ledtrådar är att folk i regel har väldigt stereotypa, och ofta felaktiga, uppfattningar om vad som representerar en lögn. Att verka nervös eller uppspelt ses ofta som en lögn men även ärliga personer kan bli rädda eller nervösa om de anklagas av ett allvarligt brott, det är på grund av detta som lögndetektorer inte är helt tillförlitliga.

Ett annat problem med att använda ansiktsuttryck som en indikation på sanna känslor kommer från Zlotaneaus forskning, vilken visar att människor är väldigt bra på att fejka sina ansiktsuttryck. Hans team har funnit att lögnare har möjlighet att fejka ansiktsuttryck som för den observerande verkar vara genuina, vilket skulle indikera att även om människor lärde sig att läsa ansiktsuttryck så skulle de inte kunna separera de genuina från de falska.

Sätt att upptäcka bluffare i poker

Efter att ha gått igenom vad våra olika experter har sagt kan vi snabbt summera ihop en lista av saker som kan indikera när någon försöker att vara bedräglig eller dölja sina känslor. 

•    Hålla över munnen
•    Rulla läpparna över tänderna
•    Pressa samman läpparna
•    Ändra tonfallet
•    Ha en asymmetrisk hållning
•    Huvudet nickar motsägelsefullt
•    Felplacerade leenden
•    Distanserande ord
•    Korsade armar
•    Ta ett steg tillbaka
•    Sammanbitet ansiktsuttryck
•    Skifta kroppsvikten

Mike Caro, författare till boken ”Poker Tells”, rekommenderar att hålla utkik efter följande beteendemässiga ledtrådar bland många andra.

•    Spelare som städar upp bland sina oprydligt staplade marker 
•    Spelare som stirrar på flopen eller sina kort har en svag hand
•    Håll koll på spelare som kikar på sina marker efter flopen
•    Spelare som tittar på sina hålkort efter flopen tittar antagligen efter kort i samma färg
•    Ansiktsuttryck som indikerar vemod brukar indikera att spelaren har en stark hand.
•    Nervöst satsande brukar innebära en stark hand

Genom att använda dessa metoder har man kunnat se att träffsäkerheten i att avslöja pokerbluffar har ökat märkbart. 

Anslut till en pokerturnering