AllsvenskanFotboll

Allsvenskan: Guldinvasionerna vi minns

november 9, 2018januari 25th, 2022

På lördag avgörs Allsvenskan! Tusentals djurgårdare kommer göra laget sällskap ner till Norrköping för att troligtvis få se klubben ta hem sitt 12:e SM-guld. Spelbloggen minns tillbaka till klassiska guldinvasioner under 2000-talet.

 

IF Elfsborg – Djurgårdens IF 2002: 11 000 djurgårdare såg klubben säkra sitt första guld sedan 1966

Frågan är när den här otroliga siffran slås. Djurgården hade chansen att säkra klubbens första SM-guld sedan 1966 och det märktes på intresset när hela 11 000 blåränder reste ner till Borås inför den sista omgången av Allsvenskan. Djurgården vann matchen med 2-0 efter mål av Johan Elmander och Andreas Johansson, vilket blev starten på en oerhört framgångsrik period för Djurgården som vann tre SM-guld inom loppet av fyra år. 

Halmstads BK – Djurgårdens IF 2003: Djurgården säkrar klubbens andra raka SM-guld 

6 000 djurgårdare gjorde Blåränderna sällskap i jakten på det andra raka guldet. Till skillnad från föregående år kunde Djurgården säkra titeln i den näst sista omgången, något laget även lyckades med genom 3-2-seger mot Halmstad på klassiska Örjans Vall. 

 

IFK Göteborg – AIK 2009: Närmare 3 000 AIK:are följde dramatiken

Göteborg mot AIK 2009 är Allsvenskans mest moderna klassiker. En direkt avgörande match i den sista omgången i kampen om SM-guldet. AIK reste ner med cirka 3 000 supportrar, men med tanke på matchens dignitet fick inte fler AIK:are chansen att se seriefinalen på plats. Det blev en oförglömlig resa för alla svartgula supportrar då AIK vann med 2-1 efter att ikonen Daniel Tjernström satt spiken i kistan under slutminuterna. 

 

IF Elfsborg – Malmö FF 2013: Molins sköt Malmö till guldet och starten till en framgångsperiod – 4 500 Malmö-supportrar på plats

Mellan 4 500 till 5 000 malmöiter tog sig till Borås för att ta med sig bucklan hem från Elfsborg som säsongen innan hade vunnit Allsvenskan. Arenan pryddes av himmelsblått, från en proppfull kortsida till de tillresta supportrarna på sittplats. Malmö-sonen Guillermo Molins hade gått från frysboxen i Anderlecht till glödhet i Malmö och i den här matchen sköt han MFF till guldet med sina två mål i matchen.

AIK – Malmö FF 2014: Rosenberg tystade AIK-publiken inför drygt 3 000 tillresta

Redan i den fjärde sista omgången säkrade Malmö SM-guldet, mot AIK på Friends Arena, något som stack i ögonen på stockholmarna. Markus Rosenberg sköt guldet till Malmö genom 3-2-målet med mindre än fem minuter kvar att spela. Rosenbergs första SM-guld med Malmö och klubbens andra på rad. 

 

Malmö FF – IFK Norrköping 2015: Skrällen var ett faktum

Att det skulle firas guld på Swedbank Stadion 2015 var det många som trodde, men att det var Janne Anderssons Norrköping som skulle göra det var det knappt några som förutspådde. Drygt 4 000 supportrar från Norrköping (det bästa bortaföljet på Malmös arena) hade gjort laget sällskap för att se klubben säkra det första guld på 26 år. 2-0 slutade matchen, det sista målet gjordes av den numera Malmö-spelaren Arnor Traustason.

Halmstads BK – Kalmar FF 2008: 5 000 Kalmariter såg klubben säkra det första guldet någonsin

Fem år efter att Djurgården invaderat Örjans Vall med 6 000 supportrar var det Kalmars tur. 5 000 Kalmariter gästade arenan och laget gjorde vad som krävdes för att vinna guld genom att spela 2-2. Klubbens första och enda guld. 

 

Kalmar FF – AIK 2018: 8 000 AIKare reste till Småland för att se det efterlängtade guldet

Efter flera säsonger av andra- och tredjeplatser vann AIK förra säsongen ett efterlängtat guld. Stockholmarna hade matchboll redan i den 29:e omgången hemma mot GIF Sundsvall inför 50 000 på Friends Arena, men efter bara 0-0 fick laget avgöra säsongen i den sista omgången. I ett Gnaget med flera avbräck klev Robin Jansson fram som hjälte och nickade hem guldet till Stockholm inför tusentals euforiska supportrar.