AllsvenskanFotboll

Allsvenskan omg 21: Göteborgsderby med påverkan på topp och botten

augusti 23, 2023

IFK GÖTEBORG – BK HÄCKEN SÖNDAG 17.30

Kan Blåvitt skrälla i derbyt mot Häcken? Båda lagen har samma poängfacit från de fyra senaste allsvenska matcherna: tre vinster och en förlust. BK Häcken har ju samtidigt kvalat till europeiska ligorna, som nu i veckan mot Aberdeen. Fokus skulle kunna bli ett problem men knappast i ett stadsderby.

Häcken är favorit att vinna matchen till 1,90 mot 4,00 på att IFK tar hem det.

Ser man bara till resultaten i de två senaste inbördes mötena är det ingen tvekan om favoritskapet: i maj vann Häcken med 4-1 och innan dess, näst sista omgången förra säsongen, vann Häcken på Ullevi med 4-0.

Men Blåvitt har lyft sig de senaste omgångarna, bara två förluster på de åtta omgångarna efter sommaruppehållet, och nu två raka segrar.

  • Hemma mot Häcken förlorade IFK Göteborg bara en av de åtta senaste, att Blåvitt vinner eller spelar oavgjort kan spelas till odds 1,93.
  • I sju av de åtta senaste borta mot Blåvitt gjorde Häcken högst ett mål, under 1,5 mål av Häcken nu kan spelas till 1,98.
  • I de tre senaste borta mot Blåvitt gjorde BK Häcken matchens första mål, odds på det nu 1,54.
  • I Häckens tre senaste matcher gjorde laget mål i båda halvlekarna, odds på det nu är 2,63.
  • I tre av de fyra senaste mellan lagen blev det över totalt 3,5 mål – odds 2,63 på det nu.
  • De fyra senaste matcherna har fått en vinnare, men innan det var fyra kryss i rad. Dags för delad poäng igen? Kryss kan spelas till 3,85.
  • Marcus Berg har gjort mål två matcher i rad nu, mål av Berg står i odds 2,65.

Spelbyggarekombon kryss i matchen och båda lagen gör mål ger odds 4,40.

DJURGÅRDEN – DEGERFORS SÖNDAG 17.30

Räknar man bara hemmamatcher är Djurgårdens IF trea i Allsvenskan bakom Häcken och MFF. Degerfors är samtidigt seriens sämsta bortalag. Och Djurgårn har revansch att utkräva efter 2-1 förlusten på Stora Valla i april.

Djurgården är klar oddsfavorit till 1,33 mot 9,50 på att Degen tar full pott. Inget av lagen är vana kryssare: Djurgårn har fyra av 20, Degen två av 20. Är det kanske dags? Oavgjort nu står i odds 6,00.

Degerfors förlorade första halvlek i sex av de senaste åtta bortamatcherna: att Djurgårn vinner första halvlek kan spelas till odds 1,67.

I sex av de sju senaste hemmamatcherna vann Djurgårdens IF andra halvlek, odds nu 1,52.

I de fyra senaste mellan lagen blev det minst tre mål totalt, över 2,5 mål i matchen nu kan spelas till odds 1,53.

Samtidigt har Djurgårn gjort högst två mål i tolv av de 13 senaste matcherna: under 2,5 mål av Djurgården nu står i odds 1,68.

Spelbyggaren-kombo: båda lagen gör mål och oavgjort till totalodds 7,00.

AIK – VARBERG MÅNDAG 19.00

Säsongen för Varbergs Bois har varit tung men det var väntat. Att AIK:s säsong skulle bli så här mörk kom som en chock för många. Fortfarande bara en vinst på hemmaplan av normalt så hemmastarka AIK.  Kommer den andra fullpoängaren nu mot tabelljumbon?

Mot Varbergs Bois har AIK fem vinster av de sex senaste.

Gnaget är oddsfavorit till 1,48 mot 7,00 på gästerna. Flerparten av AIK:s hemmamatcher har slutat med delad poäng, och Varberg har tagit fler poäng borta än hemma. Kryss i den här matchen står i odds 4,85.

I tre av de fyra senaste mot Varbergs Bois blev det totalt högst två mål i matchen – under 2,5 mål nu kan spelas till odds 2,05. Och AIK har i 19 av de 20 senaste hemmamatcherna gjort högst två mål, under 2,5 mål av AIK står nu i odds 1,41.

I sina tre senaste matcher låg Varbergs Bois under i paus, odds på att Gnaget vinner första halvlek är 1,90.

Mål i matchen av Ioannis Pittas? Odds 2,12 på det.

Kombinerar man AIK-vinst med under 2,5 mål i matchen ger det odds 3,70. Adderar man mål av Pittas till det landar totala oddset på 9,00.

ELFSBORG – NORRKÖPING MÅNDAG 19.00

Elfsborg vann i Norrköping i maj med 2-1. Förra säsongen slutade båda mötena oavgjort.

Nu är Norrköping seriens näst bästa bortalag medan Elfsborg är fyra i hemmamatchserien.

Sett till de fem senaste är Norrköpings form något bättre än Elfsborgs: Peking har fyra vinster och en förlust, Elfsborg tre vinster och två förluster.

Elfsborg är klar favorit att vinna matchen till odds 1,58 mot 5,80 på att IFK Norrköping tar tre poäng. Krysschansen värderas till 4,55.

IFK Norrköping har gjort minst ett mål i de nio senaste matcherna, över 0,5 mål av Peking kan spelas till 1,48.

Elfsborg är det lag som gjort näst flest mål i Allsvenskan i år, Norrköping är fyra i den tabellen. I de fyra senaste mötena mellan de här lagen gjorde båda mål, nu står det i odds 1,67.

Både Elfsborgs och Norrköpings matcher har i snitt innehållit 2,9 mål efter 20 omgångar: över 2,5 mål i matchen kan spelas till odds 1,60.

Över 2,5 mål i matchen och båda lagen gör mål kan kombineras med Spelbyggaren till totalodds 2,00.

IK SIRIUS – MALMÖ FF MÅNDAG 19.10

Sirius förlorade fyra av de senaste fem matcherna även om de varit nära poäng i samtliga. Malmös form i det korta perspektivet är bättre – åtta poäng av de senaste 15 på spel – men visst kunde man väntat sig mer.

MFF är oddsfavorit nu till 1,70 i bortamatchen på Studenternas i Uppsala, vinst för Sirius står i odds 5,00. I augusti förra året vann de blåsvarta sin hemmamatch med 2-1 men det är Sirius enda vinst av de tio senaste mötena. En av de tio slutade oavgjort, åtta vanns av MFF.

De senaste sju mötena mellan lagen har alla innehållit minst tre mål; över 2,5 mål i matchen nu står i odds 1,64.

Sirius har i åtta av sina nio senaste hemmamatcher gjort minst ett mål (över 0,5 mål av Sirius odds 1,43) och i Sirius tre senaste hemma mot MFF gjorde båda lagen mål (odds nu 1,64).

I sex av de sju senaste mot Sirius gjorde MFF minst två mål, över 1,5 mål av Malmö nu kan spelas till odds 1,61.

Spelbyggaren-förslag: mål av Stefano Vecchia, över 2,5 mål i matchen och vinst Malmö FF till totalodds 3,80.