På tisdagskvällen ska det allsvenska kvalet avgöras mellan Halmstad och Helsingborg. HBK vann det första mötet på Olympia med 1-0 efter att Sadat Karim gjort matchens enda mål.

Det hör inte till vanligheterna att vi pratar allsvensk fotboll i mitten av december, men i år får vi njuta av dramatiken extra länge. Helsingborg har en stor uppgift framför sig i kväll när 0-1-förlusten på hemmaplan ska vändas till seger. När vi tittar tillbaka på tidigare kval så hör det inte till vanligheterna att laget från Superettan lyckas vinna kvalet efter att ha förlorat första matchen.

Från att Superettan startade år 2000 har det spelats 20 allsvenska kval, 2007 blev det inget kval för att Allsvenskan utökades till 16 lag inför säsongen 2008.

  • 13 gånger har laget från Allsvenskan vunnit kvalet
  • 7 gånger har laget från Superettan vunnit kvalet
  • 6 gånger har ett lag som förlorat första matchen lyckats vinna kvalet
  • 1 gång har ett lag från Superettan förlorat första mötet och sedan vunnit kvalet (AFC Eskilstuna mot Brommapojkarna 2018)

Så statistikt sett är det rejäl uppförsbacke för Helsingborg i kväll och det visar sig även på oddsen. HIF ger 7,50 att vinna kvalet och gå till Allsvenskan 2022.

All oddsen på det allsvenska kvalet hittar du här