FotbollPremier League

Arsenal eller Tottenham – vilka lyckas bäst i North London Derby?

september 29, 2022

Säsongens första stora London-derby ska avgöras när Arsenal tar emot Tottenham på Emirates Stadium. Båda har inlett seriespelet bra: Tottenham är tabelltrea efter sju matcher – fem segrar, två oavgjorda ­– och Arsenal serieledare med sex vinster och en förlust (Man United borta).

North London Derby brukar bjuda på mål: sedan år 2000 är snittet 3,2 mål i matcher mellan Arsenal och Tottenham samtidigt som ligagenomsnittet ligger på cirka 2,67 mål per match.

Senast de möttes i maj vann Tottenham hemma med 3-0.

Senast en ligamatch mellan de här båda slutade mållöst var i februari 2009, 26 gånger har de mötts i Premier League sedan dess.

Så här långt i ligan har både Arsenal och Tottenham gjort mål i varenda match. Spurs noteras för 18 gjorda på sju matcher och Gunners 17. Bara Manchester City är bättre med 23 mål.

Sedan år 2000 har 35 procent av North London Derbies slutat med delad poäng, vilket även det är över ligasnittet.

Kombinationen oavgjort resultat och båda lagen gör mål i matchen ger just nu odds 4,40.

Målskyttar med farten uppe
Gabriel Jesus verkar trivas med Arteta och nya lagkamraterna. Fyra mål och tre assist har det blivit så här långt: att han gör mål i matchen nu går att spela till odds 2,55.

Bättre ändå är Harry Kane med sex mål och en assist – mål i matchen av Kane kan spelas till 2,80.

Son Heung-Min gjorde hat-trick senast mot Leicester i ligan, och har i de fem senaste mot Arsenal noterats för fyra mål, lika många som Kane. Mål i matchen av Son står i odds 3,55.

Hemmaplansfördel trots närheten
Även om det bara skiljer sju kilometer mellan lagens arenor är hemmaplan en faktor som man inte kan blunda för när det gäller North London Derby: 16 ligamatcher har Arsenal och Tottenham spelat utan vinst för bortalaget. Senast det hände var i mars 2014 då Gunners vann med 1-0 borta mot Spurs. Senast Tottenham vann borta mot Arsenal i ligan var 2010.

Sex av de 16 senaste matcherna slutade oavgjort, tio alltså med full pott till hemmalaget.

Halvlek två till bortalaget?
Arsenal har den här säsongen släppt in sex av sina sju baklängesmål i andra halvlek. Spurs har nätat i andra halvlek i alla matcher utom en den här säsongen. Att Tottenham vinner andra halvlek går att spela till odds 3,55.