FotbollLa Liga

Coutinhos Barcelona-äventyr kan vara över innan det ens hunnit börja

januari 11, 2019januari 25th, 2022

Philippe Coutinho har inte startat en ligamatch i Barcelona på över en månad. Vad händer med brassen som för ett år sedan värvades av katalanerna för 1.5 miljarder?

 

Bara 12 månader efter att Philippe Coutinho anslöt till Barcelona för otroliga 1.5 miljarder börjar nu brassens status i den spanska storklubben bli alltmer osäker. 15 mål och 10 assists på 45 matcher under de första 12 månaderna är inte ett dåligt facit, men 26-åringen är inte längre en kontinuerlig startspelare i laget och i veckans Copa Del Rey-match mot Levante, då Coutinho fick chansen från start, såg brassen trög och oinspirerad ut. 

Kreatören har den naturliga talangen som krävs för att bli en ikon i klubben och de flesta experterna förutstpådde omedelbar succé för Coutinho i den rödblåa tröjan. Det stora problemet har varit att tränaren Ernesto Valverde inte lyckats hitta en roll som gynnar både Coutinho och Barcelona i tränarens 4-3-3.

När Coutinho anlände till klubben pekades han ut som Andrés Iniestas ersättare, men det avslöjades snabbt att brassen brast för mycket i det taktiska (och fysiska?) spelet för att behärska den rollen. Inte gavs Coutinho något större tålamod att utveckla den biten heller då både Arturo Vidal och landsmannen Arthur Melo värvades under sommarens transferfönster. Den sistnämnde har gjort stor succé under hösten och beskrivs som den nye Xavi.  

Den enda öppningen för Coutinho i elvan är således på en av kanterna, men där har Ousmane Dembélé börjat leverera efter att ha varit väldigt kritiserad under det första året i klubben. Nu har det även börjat rapporterats om att Neymar ska vara sugen på en comeback i den spanska jätten. 

Coutinho har inte startat en match i La Liga eller Champions League-match på fem veckor, vilket har gjort situationen till en knepig sådan. 

Situationen kan på många sätt jämföras med Iscos i Real Madrid som inte startat en inhemsk match sedan slutet av oktober. Alla känner igen bägge spelarnas talanger och tekniska förmågor, men tränarna har inte lyckats hitta en roll för spelarna som maximerar deras bidrag till respektive lag. 

Till skillnad från Isco har Coutinho ännu inte uttryckt sitt missnöje med situationen, men det är svårt att föreställa sig att han kan acceptera en permanent roll som reserv, inte minst med tanke på att han fyller 27 det här året. Samtidigt är det svårt att förutse att Barcelona kommer att vara villig att låta honom gå med tanke på den höga prislappen tabellettan värvade honom för.

Paris Saint-Germain känns spontant som en klubb som redan i sommar skulle kunna matcha den prislappen – och om Neymar eller Kylian Mbappé lämnar Paris i sommar kommer man behöva en ersättare.  

View image on Twitter

Coutinhos bästa rykte återfinns fortfarande i Premier League. Manchester United har nämnts som en möjlig destination, och naturligtvis Liverpool där han gjorde sig väldigt populär.

Frågan är bara om Liverpool och Jürgen Klopp känner något behov av att plocka tillbaka brassen då Liverpool, mycket tack vare Coutinhos pengar, utvecklats till ett bättre fotbollslag.

Nu är dessa scenarion fortfarande av hypotetisk karaktär och allting talar för att Coutinho blir kvar åtminstone till säsongens slut. Men hur pass tålmodig är brassen att fortsätta sitta på bänken när säsongen går in i ett intensivt skede, inte minst med Champions League som går av stapeln igen om en månad?