FotbollLigacupen

Dags för ny historisk skräll i engelska ligacupen?

december 20, 2022

Gillingham firade cupavancemang på Brentford Community Stadium den 8 november – kan de skrälla också mot Wolverhampton?

EFL Cup eller Carabao Cup som den officiellt heter av sponsorskäl har inte samma status som FA-cupen. Kanske vilar storlagen spelare som nu inför Boxing Day-omstarten av Premier League, kanske är det bra läge för klubbar från lägre divisioner att överraska.

Den här säsongen har till exempel Gillingham slagit ut Brentford – hela 79 placeringar skilde lagen åt i engelska ligasystemet vid tillfället, Gillingham på plats 22 i League Two och Brentford elva i Premier League. (Pontus Jansson var inte aktuell då på grund av skada men Saman Ghoddos spelade hela matchen.)

Gillingham är den här cuprundans riktiga högoddsare: 23,50 på att de besegrar Wolves under ordinarie tid.

Säsongen 2012-2013 slog League Two-laget Bradford City ut tre Premier League-lag och nådde finalen, som de förlorade klart mot Swansea. Det var första gången sedan 1961-62 som ett så lågt rankat lag lyckades eliminera så många lag från högsta divisionen, den gången var det Rochdale som stod för bedriften.

FLERA STORLAG HAR GÅTT PÅ PUMPEN MOT SÄMRE MOTSTÅND
Som regerande cupmästare slogs Liverpool ut av Division One-gänget Grimsby 2001-02. Hösten 2010 var Northampton Town bottenlag i League Two men slog även de ändå ut Liverpool.

Manchester United blev utslagna av Southend United säsongen 2006-07, trots att Man United då ställde upp med tio landslagsspelare i startelvan. Det röda Manchester-laget slogs även ut av Coventry City året efter det, och säsongen 2014-2015 förlorade de med 4-0 mot MK Dons i cupens andra omgång, trots fem landslagsspelare på planen.

Den här cupomgången ställs Man United mot Burnley som leder Championship, med endast två förluster efter 23 matcher. Odds där just nu 1,45 på att United vinner medan Burnley-vinst ger 6,50.

Rundans stormatch spelas på torsdag mellan Manchester City och Liverpool, där Liverpool har övertag på sistone: vinst 1-0 i Premier League i oktober, vinst 3-1 i Community Shield innan dess och vinst 3-2 i FA-cupen i våras. Odds nu har Man City som favorit till 1,98 mot 3,80 på Liverpool.

Inför veckans matcher är Manchester City favorit att vinna titeln till odds 2,75 före Newcastle odds 5,00 och Man United 6,00.

Alla odds på EFL Cup hittar du här.