FotbollPremier League

Diego Costa, en ulv i Wolves-kläder – av Duncan Alexander

september 18, 2022

MINNS DU Diego Costa? Jag gör det. Hans första period i Premier League i mitten av 2010-talet var fantastisk, med två Premier League-titlar på tre säsonger i Chelsea, den första med Jose Mourinho 2014-15 (senast Mourinho vann en nationell ligatitel) och två år senare med Antonio Conte. De båda säsongerna gjorde Costa 20 mål i varje, och båda dessa tränare hade stor glädje av den hårt arbetande forwarden i laget. För Conte åtminstone fram till sommaren 2017 då han skickade Costa ett SMS för att berätta för anfallaren att han inte ingick i planerna för följande säsong. Trots allt är Costa fortfarande den Chelsea-anfallare med bäst målsnitt per match i klubbens hela Premier League-historia.

Ratad av Antonio Conte återvände Costa till Atlético Madrid för några säsonger, utan att komma upp i samma målproduktion som i London, innan han förra året återvände till Brasilien och Atlético Mineiro för vad som blev en misslyckad period som slutade med uppsagt kontrakt. En återkomst till Europa var då trolig, men en återkomst till Premier League var det inte. Costa fyller snart 34 och att ta in en spelare med en historia av hamstringsskador i fysiska Premier League. Costa värvades specifikt för att åtgärda anfallskrisen hos Wolves, där Saša Kalajdžić ju föll offer för den fysiskt krävande ligan bara en halv match in i sin Molineux-karriär. En skadad storvuxen man ersätts av en man med ett stort rykte – men är det vad Wolves behöver?

Gillar man mål finns det anledning att vara besviken över Wolves resultat den här säsongen. Lagets sex första Premier League-matcher 2022-23 och bjöd på totalt sju mål (3 gjorda 4 insläppta). Det är ganska nära Crystal Palaces rekord med fem mål totalt i sina första sex matcher 1970-71, (3 gjorda, 2 insläppta), vilket också totalt sett är den säsongen med lägst poäng i First Division/Premier Leagues historia. Jag vet inte vad Palace gjorde för att öppna upp lite mer i början av 1970-talet men här under 2022 har vi avancerad statistik till hands och kan ganska tydligt se att Wolves har underpresterat sin xG med 3,46 mål den här säsongen. Är det sämst i ligan? Nej, West Ham och Everton (3,56 respektive 3,55) har presterat något sämre, så det var ingen överraskning att se alla tre klubbarna investera i anfallare i sommar.

En varg kan vara dödlig i begränsade utrymme, men hittills den här säsongen har gränserna för straffområdet varit problematiska för Wolves. Inga mål har gjorts från nära håll trots några utmärkta chanser. Wolves behöver någon som tar avslut närmare motståndarens mål, och teoretiskt sett kan Diego Costa vara den mannen.

Under Costas tidigare Premier League-sejour i Chelsea gjorde han huvuddelen av sina mål från positioner nära och centralt. Målen i matchen mot Southampton 2017 (som kan ses i Premier Leagues tweet här) är både klassiska Diego Costa och klassiska-precis-vad-Wolves-behöver-just-nu. Hans första är en nick från nära håll, det andra ett mer invecklat mål med några fina titelvinnande kombinationer. Costa gjorde bara ett Premier League-mål till för Chelsea efter den här matchen, och allt detta ägde rum för fem och ett halvt år sedan, men någonstans djupt i hans låda finns dessa verktyg fortfarande. Förmodligen.

Spännande för neutrala åskådare är också återkomsten av bråkstaken Diego Costa. Costa kan irritera lag (särskilt Arsenal) bortom bristningsgränsen och är en av de spelare som du inte kan tro aldrig har blivit utvisad i Premier League. Detsamma gäller Luis Suarez (båda har dock avtjänat retroaktiva avstängningar) – jämför med ”snälla” spelare som Juan Mata och Darren Anderton som båda har fått röda kort. Ibland är saker och ting inte logiska men det är bara att tugga i sig, precis som försvarare mot Wolves kan komma att behöva göra med Diego Costa under de kommande veckorna.

Oavsett om hans tid i West Midlands slutar med ett vänskapligt farväl eller med ett nytt surt SMS, låt oss hoppas att när vintern närmar sig kan vi alla njuta av att en av de hetaste spelarna i modern fotboll är tillbaka.

Exempelvis slog det gnistor om båda matcherna mellan Wolves och Arsenal förra säsongen. Lägg till en liten skvätt explosiv Diego Costa till de föreställningarna 2022-23.