AllsvenskanFotboll

Djurgården – Hammarby: Klassiska derbymatcher under 2000-talet

april 28, 2018januari 25th, 2022

Från guldmatcher till krismöten. Spelbloggen minns tillbaka till några av de hetaste mötena mellan Djurgården och Hammarby.

 

 

Hammarby – Djurgården 2003 – Matchen som avgjorde guldstriden: 2-3

En av 2000-talets allra mest klassiska matcher i allsvenskan spelades en höstkväll i september, mellan de regerande svenska mästarna Djurgården och Hammarby som gjorde sin starkaste säsong sedan det enda guldet 2001, och var ganska otippat med i guldstriden 2003. Det var magisk inramning med 35 611 åskådare som hade tagit sig till Råsunda (bästa publiksiffran på Råsunda under 2000-talet) och matchen motsvarade alla förväntningar. Högt tempo och många mål – Djurgårdens dåvarande derbyspecialist Samuel Wowoah som i det föregående derbyt mot AIK avgjorde med ett sent 2-1-mål, nätade två gånger om i första halvlek, men båda gångerna kvitterade Hammarbys Pablo Pinones-Arce.

Andra halvlek bjöd inte på lika sprakande fotboll men dramatiken var det inget fel på. Kim Källström drog på sitt andra gula kort efter 12 minuter i den andra halvleken och efter utvisningen låg Hammarby på för ett ledningsmål innan Carl Oskar Fjörtoft i Bajen svek sitt lag genom att oförklarligt tagit ner bollen med armen och fick också syna det röda kortet med drygt kvarten kvar. Med tio man mot tio skulle Blåränderna visa sig vara numret större. Med drygt fem minuter kvar hittade Andreas Johansson en ung Daniel Sjölund på djupet. Ålänningen kunde springa ifrån sina försvarare, runda målvakten Ante Covic och lugnt rulla in bollen i nät.  3-2 till Djurgården och segern innebar att man i praktiken säkrade sitt tionde SM-guld. En av stockholmsfotbollens mest minnsevärda derbymatcher. 

 

Hammarby – Djurgården 2006 – Skandalderbyt: 0-3

Djurgården var regerande mästare men hade inte infriat förväntningarna under 2006. Laget hade åkt ur i Champions League-kvalet på slovakiska Ružomberok och guldtränaren från säsongen innan, Kjell Jonevret, var mycket pressad. Detta var ett av få derbyn som spelades på Söderstadion och Djurgården plockade fram det bästa ur sin verktygslåda i den här matchen som tyvärr skulle få en sorglig avslutning. Lance Davids gav Djurgården tidigt ledningen i matchen, Mattias Jonson tryckte sedan in tvåan på hörna och precis innan paus gjorde Jones Kusi-Asare 3-0.

Det som hände sen är en av de mest omtalade “läktarskandalerna" i Sverige under modern tid. Bara minuter in på den andra halvleken började diverse fyverkerier kastas in från Hammarbys klacksektion och matchen fick avbrytas. Djurgården tilldelades de tre poängen och Hammarbys öde slutade med tre poängs avdrag och 200 000 kronor i böter.

 

Djurgården – Hammarby 2009 – Kampen för överlevnad: 0-1  

Om det första derbyt i artikeln var ett derby som handlade om guld – så var detta dess raka motsats. Djurgården och Hammarby hade under säsongen kamperat mot varandra i botten och inför den här matchen placerade sig Djurgården som jumbo medan Hammarby låg på rätt sida av strecket. Det var sensommar och strålande väder, men bara drygt 16 000 hade tagit sig till Råsunda för att bevittna den här nagelbitaren. Hammarby vann matchen med 1-0 efter att Djurgårdens lagkapten Markus Johannesson gjort självmål – och efter den matchen var det nog inte många som trodde att det skulle vara Hammarby som fick ta resan ner till Superettan utan Djurgården. Mycket har hänt sedan dess kan man lugnt säga. 

 

Hammarby – Djurgården 2015 – Första derbyt på Tele2 Arena: 2-1 

Hammarby hade tagit steget upp till Allsvenskan och klubbarna hade delat arena med varandra under ett och ett halvt års tid. Det var ingen smärtfri inflyttning då Djurgårdens sällskap på arenan retade gallfeber på Hammarbyarna som menat på att området alltid varit deras revir. Rivaliteten hade byggts upp till kokpunkten och när lagen drabbade samman redan i omgång tre så var det extremt laddat. Tele2 var utsåld och matchen fick en otrolig inramning när arenan pryddes av tifon på varenda stol där Hammarby, föga förvånande, vecklade ut en stor OH-flagga på sin kortsida med budskap om vilka som äger Söder.

Inledningen av matchen dominerades av Hammarby men det var Djurgården som tog ledningen efter en otroligt dramatisk minut där Hammarby haft två jättelägen innan Sam Johnson sköt in 1-0 till Blåränderna efter drygt 30 minuters spel. I den andra halvleken ökade dock Hammarby tempot: Kennedy kvitterade med ett läckert skott vid utkanten av straffområdet efter bara tio minuter men frågan är inte om Nahir Besaras 2-1 mål var ännu läckrare när han klackade in bollen bakom Kenneth Höie bara minuter efter kvitteringsmålet. En grönvit triumf! 

Hammarby – Djurgården 2016 – Romelus stora show: 4-2

Djurgården hade inför det avslutande Stockholmsderbyt förlorat fyra av fyra derbyn under säsongen och nej, det ville säg inte den här gången heller för Djurgårdens del, trots att Blåränderna gick upp i en 2-0-ledning efter 30 minuter. Det fick dock Hammarby att vakna till liv och när första halvlek var avslutad hade vi 2-2 på resultattavlan efter en snabb reducering av Romelu och sedan kvittering signerad Arnor Smarasón.

I den andra halvleken var det Romelu för hela slanten när han med två ytterligare mål sänkte Djurgården. Hattrick av brassen och i det efterföljande vårderbyt mot Djurgården 2017 noterades han också in i målprotokollet för två mål. Fem mål totalt och en derbykung i sitt esse, för utöver detta åstadkom brassen inte speciellt mycket i den grönvita tröjan.