AllsvenskanFotboll

”Djurgården ser mycket spännande ut inför 2019” – Hur starka står sig huvudstadslagen inför säsongen 2019?

januari 9, 2019januari 25th, 2022

Buya Turay klar för Djurgården! Blir det en återkomst för Pa Dibba till Hammarby? Vem blir Kristoffer Olssons ersättare? 

 

Pa Dibba till Hammarby – 1,50

2018 var ett ambivalent år för Hammarby. Visserligen hamnade klubben på sin bästa placering sedan 2006, men efter att ha lett serien efter halva säsongen blev fjärdeplatsen en missräkning. 

En spelare som förkroppsligar Hammarbys svacka var Jiloan Hamad som efter en strålande vår, där han till och med var aktuell för VM, dippade rejält under hösten. Det har även ryktats om att fjolåret blir hans sista säsong i grönvitt. Oddsen på att det blir någon klubb i Zweite Bundesliga spelas till 1,75 gånger pengarna, en klubb i Turkiet 2,25 gånger pengarna och att han stannar i Hammarby till 2,50

Kanske kan ett nygammalt tillskott få fart på Hamad i Hammarby-tröjan igen. Det ryktas nämligen om att den vindsnabbe anfallaren Pa Dibba är nära en återkomst till Bajen, en spelare som Hamad hittade ett fint samarbete med. Anfallaren gjorde liksom Hammarby stor succé under våren som bidrog med sju mål och inte minst ett djupledshot som Hammarby saknade under hösten. En spelare som sportchef Jesper Jansson lär jobba stenhårt på för att få tillbaka. Oddset på att han skriver på för Bajen spelas till 1,50 gånger pengarna. Oddset på att han blir kvar i sin nuvarande klubb Shenzhen spelas till 1,80.

Ett extremt tungt tapp för klubben är att mittbacken Björn Paulsen lämnat för tyska Ingolstadt. Dansken anslöt till Bajen inför säsongen 2017 och har sedan dess varit en av klubbens viktigaste spelare. En väldigt bra mittback med ledaregenskaper som dessutom var flexibel att spela på flera positioner. Paulsen blir väldigt svår att ersätta för Hammarby, men Stefan Billborn har både Mads Fenger och David Fällman till sitt förfogande, två erkänt duktiga mittbackar, samt unge Marcus Degerlund som under hösten var utlånad till IFK Göteborg. 

Astrit Ajdarevic till Djurgården – 1,80

Fjolårssjuan Djurgården hade ingen rolig säsong i Allsvenskan 2018. Visserligen fick klubben fira sin första titel på 13 år då man vann Svenska cupen, men efter det snöpliga uttåget i Europa League under sommaren tappade Djurgården även i Allsvenskan. 

En stor bidragande faktor till det var ett misslyckat truppbygge. Djurgården lyckades inte ersätta spelarförlusterna från 2017, och under sommaren tappade laget ytterligare tunga namn i Felix Beijmo och Tino Kadewere. Visserligen plockades landslagsmeriterade Erik Johansson och Nicklas Bärkroth in, men truppen var osammanhängade med många mittbackar och ytttermittfältare, men bara en anfallare (Aliou Badji) och ingen högerback. 

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson verkar nu dock ha gjort hemläxan från fjolårets "misstag", för DIF:s fönster har varit riktigt bra hittills. Kloka värvningar som fyllt på bredden som exempelvis hemvändaren Elliot Käck och intressante Adam Bergmark Wiberg, och nu har man även börjat fylla på i spets där första pusselbiten i det avseendet blev anfallaren Buya Turay som till slut skrev på för Djurgården efter två år av idel rykten. Anfallaren gjorde stor succé i både AFC och Dalkurd och såldes i somras för 30 miljoner kronor till Belgien och Sint-Truidense där speltiden var knapp. Förmodligen Aliou Badjis ersättare och på förhand en kandidat att ta hem skytteligan i år. 

Turay lär dock inte bli den enda spetsvärvningen som Djurgården gör klart med innan Allsvenskan drar igång. Kerim Mrabti som varit Djurgårdens nyckelspelare de senaste säsongerna har ett kontrakt som löpt ut och det har bekräftats att klubben är i kontakt med Astrit Ajdarevic, något som informellt skulle bli Mrabtis ersättare. Att Ajdarevic går till Djurgården spelas till 1,80 gånger pengarna. Det är en annan spelartyp än Mrabti, men tveklöst en klasspelare i Allsvenskan. Vann grekiska ligan med AEK Aten så sent som i våras.

Dessutom är det väldigt låga odds på att Magnus Eriksson återvänder till klubben inför säsongen. Skytteligavinnaren från säsongen 2017 har haft en tuff säsong borta i Nordamerika och mycket talar för att det blir en återkomst till Blåränderna redan efter en säsong. Varken Jonathan Ring och Dzenis Kozica som värvades inför förra säsongen lyckades fylla Erikssons skor. Ponera att Djurgården ror i hamn Ajdarevic och Eriksson. Då ser Djurgården mycket spännande ut inför 2019. 

Den centrala mittfältspositionen är dock fortfarande ett dilemma för Djurgården. Exkluderar vi Erik Johansson på den positionen har Djurgården fem innermittfältare. Fredrik Ulvestad stod för en förtroendeingivande debutsäsong i klubben, men vid sidan av honom finns det flera spelare av samma typ, men också oprövade kort. Djurgården har med andra ord kvantiteten, men skulle nog må bra av en kvalitativ bollspelare vid sidan av Ulvestad som under fjolåret bevisade att han är en av seriens främsta duellspelare på den positionen. Djurgården har pengarna, men behöver rensa på mittfältspositionen för att ge plats åt en ny spelare. Exempelvis gjorde varken Hampus Finndell och Besard Sabovic många minuter i Allsvenskan 2019. En spelare som vore ett utmärkt tillskott för Djurgården på den positionen är Sundsvalls David Batanero som tog Allsvenskan med storm i fjol med sin utsökta passningsfot. 

Branimir Hrgota till AIK – 2,00

Så till guldmedaljörerna från Solna som har tappat sin och kanske hela seriens bästa offensiva spelare i Kristoffer Olsson som sålts för hela 50 miljoner till Krasnodar. En bollvirtuos och kreatör som nästintill är omöjlig att ersätta direkt. Prislappen har dock gett Björn Wesström (som gjorde extremt bra Silly-fönster i fjol) goda möjligheter att hitta alternativ och det mesta talar för att den som ska fylla Olssons skor blir Halmstads före detta kronjuvel, Sead Haksabanovic. Efter succén i både Superettan och Allsvenskan såldes Haksabanovic till West Ham för över 30 miljoner kronor under 2017 års sommarfönster, men speltiden har varit begränsad för 18-åringen och han har även varit utlånad till Malaga i spanska andradivisionen. 

En annan högaktuell spelare är Branimir Hrgota. Anfallaren har varit i Tyskland i hela sex år men har under hösten haft det sparsamt med speltid. Anfallaren med landskamper på meritlistan vore dels ett direkt tillskott för AIK, dels på sikt då laget kommer tappa Henok Goitom som lägger skorna på hyllan efter säsongen. Dock ska prislappen ligga på drygt 10 miljoner kronor, vilket för en svensk klubb är väldigt mycket och då ska det även tilläggas att AIK under 2017 års sommarfönster betalade många miljoner för Nicolas Stefanelli som inte fick så mycket speltid under guldsäsongen. I övrigt är det ganska tyst kring Rikard Norlings truppbygge.

AIK gjorde två väldigt bra transferfönster i fjol med värvningen av Sebastian Larsson som sticker ut. Mittfältaren blev (som väntat) precis den injektion klubben värvade honom för och kommer hålla i många säsonger till. Den typen av värvning verkar ha gett AIK ringar på vattnet som nu jagar Mikael Lustig vars kontrakt med Celtic går ut i sommar. Målmässigt släppte AIK bara in 16 mål förra säsongen och Lustig vore utmärkt nyförvärv för Gnaget med sina egenskaper som spelare och välbehövliga rutin, inte minst inför Champions League-kvalet.