AllsvenskanFotboll

Dubbla derbyn i Allsvenskans tionde omgång

maj 27, 2023

Djurgården har förlorat fem raka derbyn mot AIK – men så svagt som de svartgula inlett säsongen är DIF:s chanser att bryta den sviten stora. Dessutom tar Häcken emot Blåvitt på Bravida, där IFK vann med 2-0 förra säsongen. Omgången bjuder också på toppmötet IF Elfsborg – Malmö FF.

Efter nio omgångar har Djurgårdens IF fyra vinster, AIK bara en. Inräknat Djurgårdens starka seger mot dubbla mästarna Häcken i onsdags som hör till omgång 18 är vinsterna fem och DIF har 10 poäng mer än Gnaget.

Det är dessutom hemma på Stockholmsarenan som Djurgården vinner, samtidigt som AIK endast fått med sig totalt en poäng från fem bortamatcher.

Djurgården är favorit i matchen till odds 1,90 mot 4,45 på AIK.

Det enda i vågskålen till Gnagets fördel är just att det är derby mot Djurgårn och det faktum att någon gång vänder det.

I AIK:s tre senaste matcher har båda lagen gjort mål, odds på det nu är 1,84.

Djurgårdens IF vann andra halvlek i de tre senaste matcherna, odds nu 2,25.

BK HÄCKEN – IFK GÖTEBORG

Förra säsongen vann Blåvitt på Hisingen och Häcken på Ullevi. Håller det mönstret i sig också säsongen 2023? Nu har ju lagen startat Allsvenskan på helt olika sätt: Häcken i topp och Blåvitt med bekymmer betydligt närmare botten.

Men Häcken verkade kanske lite slitna i onsdags mot Djurgården efter tätt och tufft matchande, och IFK har fem raka utan förlust (fyra av dem kryss).

BK Häcken är klar oddsfavorit till 1,44 mot hela 7,00 på att IFK Göteborg tar med sig alla poängen.

Förra säsongen blev det bara mål från ena laget i båda mötena: att båda lagen inte gör mål nu går att spela till odds 2,17.

I det lite längre perspektivet har fyra av de tio senaste matcherna mellan lagen slutat med delad poäng. (Kryss nu odds 4,75.) Båda har tre vinster vardera.

Benie Traore leder seriens skytteliga med nio mål efter nio matcher – nätar han nu igen? Bäst i Blåvitt är Sebastian Ohlson med fyra och Marcus Berg med tre.

I tre av de fyra senaste borta mot Häcken gjorde IFK Göteborg mål i första halvlek; odds på att det upprepas nu är 2,70.

IF ELFSBORG – MALMÖ FF

Förra säsongen tog Elfsborg fyra poäng av Malmö, 1-1 borta, 3-2 hemma, men den här säsongens Malmö FF är bättre än ifjol, vilket även Elfsborg är: Jämfört med de nio första omgångarna förra säsongen har Elfsborg nu nio fler poäng än då och MFF tio fler.

Enda lag som hittills besegrat Elfsborg är Häcken och det var så tidigt som i omgång ett. Samma Häcken är det enda lag som tagit poäng av Malmö FF.

Odds inför match är jämna: Tre poäng till hemmalaget på Borås Arena står i 2,95, full pott till gästerna från Skåne spelas till 2,30.

Isaac Kiese Thelin har gått mållös från de fyra senaste men toppar ändå MFF:s skytteliga – är det dags för honom att hitta rätt igen? Jacob Ondrejka är IFE:s bästa på sex mål och fyra assist.