AllsvenskanFotboll

Fortsätter Allsvenska topptrion att hålla jämna steg?

augusti 16, 2023

Allsvenska toppstriden är tätare än på länge och i helgen ställs Elfsborg mot knepiga Mjällby, Häcken möter Sirius, och Malmö tar sig an Djurgården. Dramatiken i botten är också stor, inte minst i heta lördagsdrabbningen på Stora Valla där Degerfors tar emot IFK Göteborg.

DEGERFORS – IFK GÖTEBORG LÖRDAG 15.00
IFK Göteborg imponerade i vinstmatchen mot Djurgården senast medan Degerfors dröjde till långt in på tilläggstid innan avgörandet föll mot Värnamo. Oerhört viktiga poäng för båda lagen i bottenstriden som ser ut att kunna bli ännu mer dramatisk än vanligt.

Blåvitt är seriens näst sämsta lag just nu och absolut sämst på bortaplan: enda laget utan vinst som bortalag. Men de hålls ändå som knapp favorit inför den här drabbningen kanske tack vare 6-0-krossen på Ullevi i maj: Odds 2,35 på IFK mot 3,00 på hemmalaget Degerfors.

Förra säsongen vann båda lagen sina hemmamatcher mot varandra, säsongen innan det vann båda tvärtom sina bortamatcher.

I sina fyra senaste mot Degerfors gjorde IFK Göteborg matchens första mål, odds på det nu är 1,74.

I sina fem senaste mot Degerfors vann IFK Göteborg minst en halvlek, odds nu 1,65.

I åtta av sina senaste nio bortamatcher gjorde IFK högst ett mål, under 1,5 mål av Blåvitt nu kan spelas till odds 1,70.

Och i fyra av de fem senaste bortamatcherna förlorade Göteborg andra halvlek, odds på att Degerfors vinner halvlek två är 3,15.

Kombinera exempelvis kryss, under 3,5 mål i matchen och mål av Astrit Selmani med hjälp av Spelbyggaren – just nu totalodds 19,00.

MALMÖ FF – DJURGÅRDEN SÖNDAG 15.00
Förhållandevis svag form på båda lagen: sju poäng av de 15 senaste möjliga för MFF, nio på motsvarande för Djurgårn.

MFF bör vinna för att inte tappa på toppkonkurrenterna, Djurgårn har åtta poäng upp till topp tre.

DIF besegrade MFF för en månad sedan och vann båda mötena i fjol, 3-2 i Malmö och hela 4-0 i Stockholm då.

Hemmalaget Malmö FF är favorit att vinna matchen till odds 1,75 mot 4,80 på Djurgården. Kryss är inte ett vanligt resultat mellan de här båda, i seriespelet har bara två av de tio senaste slutat med delad poäng. Kanske är det dags? Oavgjort nu kan spelas till 4,00.

Malmö FF vann första halvlek i de tre senaste hemmamatcherna mot DIF, odds på det nu är 2,23, och i de senaste fem hemmamatcherna oavsett motstånd vann MFF andra halvlek: odds på att Malmö vinner halvlek två är 2,02.

I sina tre senaste bortamatcher vann Djurgårn minst en halvlek, odds på att det lyckas nu igen är 2,63, och i samtliga de sex senaste mot Malmö FF vann DIF andra halvlek, det kan spelas till 4,50.

Oavgjort resultat och båda lagen gör mål ger totalodds 4,90.

HÄCKEN – SIRIUS SÖNDAG 15.00
Mot IK Sirius har BK Häcken tre raka segrar, 4-1 blev det senast i Uppsala i april, innan dess 1-0 och 4-3.  Nu är Häcken klar favorit att vinna matchen till odds 1,42.

På Hisingen har Häcken nio segrar och en förlust på säsongens tio hemmamatcher. På bortaplan har Sirius två segrar, fyra kryss och tre förluster.

I Häckens sex senaste hemma mot Sirius blev det mål för båda lagen, det kan spelas nu till odds 1,52.

Sirius körde över Kalmar senast med 3-0, innan den hade de tre raka förluster: Ett mönster som upprepades från omgångarna dessförinnan, innan en vinst med 3-0 över Degerfors hade de tre raka förluster. Mönstret pekar på Sirius-torsk nu och i de två följande omgångarna.

I de senaste sju hemmamatcherna vann Häcken andra halvlek, odds på det nu är 1,64.

I de sex senaste hemmamatcherna gjorde Häcken mål i båda halvlekarna, nu till odds 1,82.

I sju av de åtta senaste hemmamatcherna gjorde Häcken minst tre mål, odds på över 2,5 mål av Häcken mot Sirius kan spelas till odds 2,06.

I tre av de fyra senaste hemma vann Häcken första halvlek: odds på det nu är 1,79.

Använder man Spelbyggaren kan man kombinera till exempel vinst Häcken, båda lagen gör mål och minst ett mål i matchen av Layouni – totalodds 4,35.

ELFSBORG – MJÄLLBY SÖNDAG 17.30
Mjällby AIF blandar sig i medaljstriden, kanske inte som kandidat men genom att besegra Malmö FF inte bara en utan två gånger. Ska de ställa till det också för Elfsborg?

IFE är stor oddsfavorit: 1,35 på seger för hemmalaget medan Mjällby står i 8,50.

Mjällby har tagit fler poäng borta än hemma, och från de fem senaste omgångarna har de fått med sig mer poäng än Elfsborg: nio mot IFE:s sju. Men Elfsborg har bara förlorat mot två lag den här säsongen och nog ska laget kunna studsa tillbaka från senaste knappa torsken mot Hammarby.

Elfsborg vann med 1-0 nere på Listerlandet i april.

I sex av de sju senaste mot Mjällby gjorde Elfsborg högst två mål; under 2,5 mål av IFE kan spelas till odds 1,56.

I fyra av de fem senaste mot Mjällby blev det högst tre mål: under 3,5 mål i matchen kan spelas till odds 1,50.

I två av de tre senaste hemma vann Elfsborg halvlek två: 1,58 på att IFE vinner andra nu.

Mål av Okkels till odds 2,33? Med Spelbyggaren går det att kombinera med vinst för IFE och under 3,5 mål i matchen till totalodds 5,10.

KALMAR – HAMMARBY SÖNDAG 17.30
Mot Kalmar har det blivit många målrika matcher: fem av de åtta senaste bjöd på minst fyra mål, sju av de åtta senaste minst tre mål. Över 2,5 mål i matchen kan spelas till odds 2,00 och över 3,5 mål i matchen till 3,55. I åtta av de nio senaste mellan lagen gjorde båda lagen mål; odds nu 1,77.

I sju av de åtta senaste mot Kalmar gjorde Bajen mål i första halvlek, odds på det nu är 2,00. I fem av de sex senaste mot Kalmar gjorde Bajen matchens första mål, odds 1,75.

Bajen vann fyra av de åtta senaste, Kalmar två och två slutade med delad poäng. Kalmars båda vinster vanns på deras hemmaplan.

Bajen sexa i tabellen, Kalmar sjua – men aktuell form skiljer klart: Kalmar har en vinst av de fem senaste, Bajen fyra av fem. Men Hammarby har fortfarande vunnit en match på bortaplan på säsongens tio försök.

Hammarby är knapp favorit nu till odds 2,40 mot 3,00 på att hemmalaget KFF tar full pott.

Spelbyggaren: vinst Bajen, över 2,5 mål i matchen och minst en balja av Erabi? Totalodds 7,00.

NORRKÖPING – AIK MÅNDAG 19.00
Sett över de fem senaste omgångarna är IFK Norrköping i något bättre form än AIK: Peking har tagit tolv poäng av de 15 senaste på spel, AIK nio. Men AIK kommer med två kryss senast och Norrköping två fullpoängare.

AIK är oddsfavorit om än knappt, 2,55 mot 2,70 på IFK Norrköping. Bara två av de tio senaste mellan de här lagen slutade oavgjort, senast hösten 2020, kanske är det dags för ett kryss, till odds 3,45.

I sina tre senaste hemmamatcher mot AIK vann IFK Norrköping minst en halvlek; att Norrköping vinner minst en halvlek nu kan spelas till 1,75, och i de tre senaste hemma mot AIK vann Norrköping andra halvlek, odds 2,80 nu.

Samtidigt har AIK nu vunnit minst en halvlek i sina senaste fyra bortamatcher, odds 1,86 på det.

AIK har bara vunnit en av de senaste sju borta mot IFK Norrköping, det var förra säsongen i Henok Goitoms första match som tillfällig huvudtränare, då det slutade 2-4 efter 0-3 i paus.

Mål av Norrköpings Traustason (3,55)? Eller av AIK:s Pittas( 2,95)? Använd Spelbyggaren för att kombinera med matchvinnare och antal mål i matchen.