FotbollPremier League

Graham Ruthven: Fem spelare som lär stanna i Premier League trots att de åkt ur

juni 6, 2023juni 8th, 2023

Som alltid kommer det hända mycket under Premier Leagues silly-sommar. Blir det högst omsättning någonsin i det här fönstret? Graham Ruthven spekulerar om närmaste framtiden för fem uppmärksammade spelare.

Leeds United och Leicester City blev klara för nedflyttning på sista dagen av Premier League-säsongen 2022-23 och gör därmed Southampton som var klara sedan tidigare sällskap ner till Championship. Nu kan de tre lagen förstås få svårt att behålla sina bästa spelare i sommarens transferfönster.

Förra sommaren värvade Newcastle United Nick Pope från nedflyttade Burnley samtidigt som Nottingham Forest plockade Emmanuel Denis från Watford. Vilka nedflyttade spelare står på tur att hämtas i sommar och till vilka klubbar?

Harvey Barnes
Leicester City avslutade säsongen med vinst 2-1 över West Ham, ett resultat som i slutändan inte gjorde någon skillnad, men Harvey Barnes talang märktes tydligt. Trots lagets tunga säsong gjorde Barnes 13 mål, inklusive ett mot Hammers.

Barnes är extremt effektiv när han hotar från vänsterkanten och han har redan kopplats ihop med Aston Villa som sägs vilja ha 25-åringen i sin trupp. Flera av de stora spelarna i Leicester lyckades inte steppa upp när laget behövde dem som mest, men Barnes hörde inte till dem. Han är en av de få spelare som avslutade säsongen med stärkt position.

Odds på Harvey Barnes nästa klubb.

Wilfried Gnonto
I slutändan saknade Leeds United kvaliteten för att undvika nedflyttning. Men Wilfried Gnonto har säkert en fin framtid i högstaligan. Den italienska tonåringen trollband Elland Road med sin fart och sina direkta löpningar under säsongen, och noterades för sex mål från de sammanlagt 24 matcher han deltog i.

Endast 14 av dessa matcher startade han i vilket var förvånande få med tanke på hans förmåga att skapa matchavgörande situationer från ingenting. Leeds kunde ha använt honom mer i Premier League den gångna säsongen, men den italienska landslagsspelaren drog säkert till sig tillräckligt med uppmärksamhet för att ha flera intresserade klubbar.

Odds på Wilfried Gnontos nästa klubb.

Romeo Lavia
Southampton såg ut att ha lyckats med någon slags kupp när de lockade över Romeo Lavia till sydkusten från Manchester City förra sommaren. Den unga defensiva mittfältaren var eftersökt, bland annat sägs det att Chelsea försökte värva honom bara några veckor efter att han först visat upp sig på St. Mary’s Stadium. Men Saints lyckades hålla kvar honom.

Säsongen bjöd på en del dyrköpta lärdomar för Lavia som gjorde ett antal misstag i flera matcher, men att han har potential är tydligt för alla som sett honom spela. Kanske har City en återköpsklausul i 19-åringens kontrakt. Chelsea sägs också fortfarande vara intresserade av belgaren.

Odds på Romeo Lavias nästa klubb.

James Maddison
Enligt många mätpunkter hade James Maddison en bra säsong. Leicester City åkte ur men deras nummer 10 avslutade säsongen med tio mål och nio assist på de 30 matcher han spelade. Maddison är helt klart tillräckligt bra för Premier League och väntas lämna King Power Stadium i sommar.

Newcastle United sägs finnas bland uppvaktarna och med Magpies klara för Champions League till hösten har de behov av att bredda truppen i sommar. Även Manchester United skulle kunna behöva en ny kreativ mittfältare och Maddison gillar laget som spelar på Old Trafford.

Odds på James Maddisons nästa klubb.

James Ward-Prowse
Många anser att James Ward-Prowse är den bästa på fasta situationer i Premier Leagues historia – ska han visa upp sin talang i Championship nästa säsong? Vid 28 års ålder är det lite nu eller aldrig för den engelska landslagsmannen att ta nästa steg i karriären, och han har kanske inte kraft att börja om från lägre nivå på St Mary’s Stadium i Southampton.

Ward-Prowse noterades för nio mål och fyra assist och har kopplats ihop med West Ham som kan behöva ersätta Declan Rice i sommar. 28-åringen har inte fasta situationer som sitt enda kort, han är även mästerlig på att kontrollera matcher med sin bollbehandling.

Odds på James Ward-Prowses nästa klubb.