AllsvenskanFotboll

IFK Göteborg – Malmö FF: Klassikermöte med väldigt mycket på spel

maj 16, 2019januari 25th, 2022

Klassikermöte när IFK Göteborg tar emot Malmö FF på Gamla Ullevi under torsdagskvällen. Ett möte där väldigt mycket står på spel i tabelltoppen.

 

"Mesta mästarmötet" har innehållit 161 allsvenska möten mellan dessa stormakter inom svensk fotboll, och det är fördel Malmö som vunnit 65 matcher. 56 stycken har vunnits av Göteborg och resterande 40 har slutat oavgjort. 

Förra säsongen vann Göteborg i Malmö med 2-1, men på hemmaplan har Blåvitt inte lyckats vinna på nio raka försök, varav fem matcher har slutat med seger för Malmö. Himmelsblått har vunnit fyra av de fem senaste bortamatcherna mot Göteborg och i alla fyra segrar har laget hållit nollan. Oddset på att Malmö vinner i kväll spelas till 2,15 gånger pengarna.

Det ska dock naturligtvis nämnas att Göteborg har imponerat på hemmaplan den här säsongen då man vunnit samtliga tre matcher och dessutom gjort tre mål i varje match. Nytt för den här matchen är att Blåvitt byter tillbaka till sin ordinarie hemmaarena Gamla Ullevi. Oddset på att Poya Asbaghis manskap förlänger sin hemmasvit spelas till 3,60 gånger pengarna.

Inför det här tungviktsmötet skiljer det sig en poäng mellan lagen och det är MFF som toppar tabellen med 17 poäng. Vinner Göteborg övertar man serieledningen från rivalen, medan det för gästerna räcker med kryss för att bibehålla förstaplatsen. 

 

Målrikt?

Målsnålt ställningskrig eller två lag som kliver ut för att bjuda upp till dans? Det som talar för att detta blir en målrik historia är statistiken. Malmö och Göteborg är nämligen de två lagen som efter åtta omgågnar noterats för flest mål i Allsvenskan – 16 respektive 18 mål.

Gästernas lagkapten Markus Rosenberg toppar skytteligan på sex mål tillsammans med GIF Sundsvalls Linus Hallenius, två fler än Göteborgs supertalang, Benjamin Nygren, som är delad trea i skytteligan. Vi får backa bandet till 2009 för att hitta senaste gången en spelare vid minst 36 års ålder lyckades göra minst sex mål över en hel säsong i Allsvenskan. Då var det Henrik Larsson som gjorde sju mål 2009 under hans sista säsong som aktiv fotbollsspelare. Mot Göteborg har Rosenberg gjort sju mål sammanlagt. 

Oddset på att matchen innehåller över 2.5 mål spelas till 1,91

Oddset på att Markus Rosenberg gör mål i matchen spelas till 2,80 gånger pengarna.