FotbollPremier League

Inför Arsenal – Chelsea: Måstematch för Arsenal i kampen om fjärdeplatsen

januari 18, 2019november 19th, 2021

Måstematch för Arsenal som inte har råd att förlora kvällens derby mot Chelsea om drömmen om topp fyra ska hållas vid liv. 

 

 

Knapp fördel Arsenal historiskt

53 Premier League-matcher har spelats mellan rivalerna, och det är knapp fördel Arsenal som vunnit 19 mot Chelseas 18 och 16 matcher har slutat oavgjort. Arsenal har dock bara vunnit en av de 14 senaste ligamatcherna mot rivalen, medan Chelsea vunnit åtta. Den segern ägde rum i slutet av september 2016 när Arsenal vann med 3-0 hemma på Emirates Stadium efter mål av Alexis Sanchez, Theo Walcott och Mesut Özil.

Att Arsenal trivs på sin hemmaarena råder det inga tvivel om. Arsenal är det tredje starkaste laget på hemmaplan den här säsongen och sedan december 2017 har Arsenal endast förlorat två av 22 hemmamatcher (båda mot Manchester City). 

Lagen möttes redan i den andra omgången den här säsongen och då vann Chelsea med 3-2 i en underhållande och svängig historia. Chelsea är favoriter i det här mötet till 2,36 gånger insatsen. Arsenal-seger spelas till 3,10 och X:et till 3,60. Inför derbyt skiljer det sex poäng till fördel för Chelsea som placerar sig på fjärdeplats. Med andra ord är det en nyckelmatch för Arsenal i kampen om Champions League-platserna.

Arsenal med tveksam form inför derbyt

Efter att Arsenal vunnit 17 av de första 24 tävlingsmatcherna den här säsongen har vindarna vänt igen och laget ser mer och mer ut som det lättviktiga Arsenal vi förknippar med Arséne Wengers sista säsonger i klubben.

Arsenal svarade för en oerhört blek insats under förra helgens derby mot West Ham som man förlorade med 0-1 och Unai Emerys manskap har förlorat fyra av de åtta senaste matcherna, och således tappat mark till toppkonkurrenterna. Utöver att resultaten haltar ryktas det om att Premier Leagues näst bäst betalda spelare, Özil och Emery inte drar åt samma håll. 

Arsenal har bara hållit nollan tre gånger den här säsongen, vilket är näst sämst i hela ligaspelet efter Fulham som endast hållit nollan två gånger. Chelsea har hållit nollan i tio matcher, vilket är näst flest efter Liverpool som hållit nollan 13 gånger. 

 

            Läs även: Petr Cechs Premier League-karriär i siffror

 

 

Chelseas svaga målfacit

Även Chelseas form är lite tveksam. Tränaren Maurizio Sarri fick en drömstart i klubben och efter ett par omgångar in på ligaspelet var det många som utmålade Chelsea som en titelkandidat. Sedan började spelet hacka, något som målproduktionen verkligen signalerar om. Under de första elva ligamatcherna gjorde Chelsea 27 mål, men på de senaste elva har det bara blivit 13 stycken. Arsenal har noterats för 21 mål under de senaste elva matcherna. Det stora problemet har varit vem som ska göra målen. Eden Hazard har varit strålande och toppar Chelseas interna skytteliga men framåt har varken Olivier Giroud eller Alvaro Morata levererat. Som konsekvens av anfallarnas svaga målskörd verkar Chelsea nu hämta in Gonzalo Higuain som ansluter på lån med köpoption från Milan. 

Senast fick Maurizio Sarris och hans manskap fira en seger genom 2-1 hemma mot Newcastle och segerorganisatörer för Chelsea blev Pedro och Willian med varsitt mål, två spelare som haft det ganska tungt under den senaste tiden och likväl viktiga spelare att få upp självförtroendet på inför det viktiga derbyt. Oddset på att Chelsea gör över 1.5 mål i matchen spelas till 1,97 gånger pengarna. 

Målet mot Newcastle var Willians blott tredje mål för säsongen.