FotbollVm

Iran kan överraska i VM:s grupp B

november 3, 2022

Måndag 21 november kl. 14 är det VM-premiär för England och Iran i grupp B, två landslag som aldrig tidigare ställts mot varandra. England är klar oddsfavorit i matchen och även klar favorit att vinna gruppen före Wales, USA och Iran.

Iran har deltagit i VM sex gånger och aldrig gått vidare från gruppspel, tror man att de gör det den här gången kan man få 4,50 gånger insatsen på det spelet eller odds 19,00 som gruppsegrare.

Iran har klättrat till nummer 20 på FIFA:s världsranking, precis efter Wales på plats 19. USA rankas som 16:e nation och England är femma.

Är det verkligen självklart att avfärda Iran?

Inte långt ifrån avancemang i VM 2018
VM 2018 inledde Iran med vinst mot Marocko, 1-0. Därefter förlorade de mot Spanien med 1-0, innan gruppspelet avslutades med oavgjort mot Portugal, 1-1. Spanien och Portugal gick vidare på fem poäng, Iran utslagna med fyra poäng.

I kvalet till årets VM-turnering spelade Iran in 25 poäng av möjliga 30. Kvalets enda förlust föll mot Sydkorea. Två träningslandskamper i september: 1-1 mot Senegal, och vinst 1-0 mot Uruguay.

Carlos Queiroz är tillbaka som förbundskapten för Iran. Med erfarenhet från bland annat Manchester United och Real Madrid ledde Quieroz tidigare det iranska landslaget under de två senaste VM-slutspelen, och sammanlagt i 100 matcher med statistiken 60 vinster, 27 oavgjorda och 13 förluster.

Iranska landslagsspelare att hålla koll på
Porto-anfallaren Mehdi Taremi lär bli en utmaning för engelska försvaret. Taremi har i år noterats för nio mål på 13 landskamper, efter fyra matcher i Champions League hade han nätat fyra gånger och i portugisiska ligan står han på fem mål hittills. Förra ligasäsongen slutade han på 20 mål och andraplats i skytteligan efter Darwin Nunez, då Benfica, nu Liverpool.

Saman Ghodos, numera i Brentford, är med och konkurrerar om offensiv mittfältsposition. Ghodos startade matchen mot Uruguay och hoppade in mot Senegal.

24-åriga Omid Noorafkan lär få göra sin VM-debut men på vilken plats återstår att se: Noorafkan har spelat mittfält, ytterback och mittback, en mångsidighet som sägs uppskattas Quieroz.

Allahyar Sayyadmanesh är ett annat framtidsnamn som spelade i Hulls fyra första matcher men därefter gått skadad resten av Championship-säsongen. The Guardian listade Sayyadmanesh som en av de 60 bästa unga talangerna i världsfotbollen.

Även Bayer Leverkusens Sardar Azmoun konkurrerar om en offensiv position men har precis som Sayyadmanesh dragits med skador under hösten. Efter tolv säsonger i ryska Premier League flyttade Azmoun till Leverkusen under senaste vinterfönstret.