AllsvenskanFotboll

Krönika: En titt på allsvenska slutspurten

november 1, 2020januari 25th, 2022

Det kändes som att vi nyss inledde Allsvenskan och det är ju mer sant än vanligt trots att slutspurten är här. 14 juni var det premiär och nu är det bara 5 av 30 omgångar kvar. Bottenstriden till trots så tänkte jag att vi skulle titta närmare på striden på övre halvan. Ja, mycket kretsar kring vilket lag som ska knipa andraplatsen bakom till synes onåbara Malmö FF. Många lag har chans på en biljett ut i Europa och jag ringar in fem lag som ses med rimliga möjligheter på silverpengen. Först kan vi titta på hur deras säsong sett ut uppdelat på perioderna med 5 x 5 omgångar.

 

Djurgården  6-8-12-6-10 poäng

Norrköping  13-10-2-7-8

Häcken  7-10-7-11-5

Elfsborg  7-12-11-4-6

Hammarby  7-5-11-6-10

Sirius  8-8-6-10-4

 

Ganska stor skillnad på trenderna där och man bör notera att 4 av 6 lag har haft en bättre ”period 5” än den föregående perioden. Det blir lika intressant som avgörande om Hammarby och Norrköping kan trumma på likt de gjort på sistone. Det kvarvarande schemat spelar onekligen större roll än att titta i backspegeln och oddsmässigt hoppas jag kunna kombinera form, klass och motivation till hyggliga priser framöver.

 

 

Så här ser lagens återstående spelprogam ut:

Djurgården: Falkenberg (borta), AIK (hemma), Kalmar (b), Mjällby (b) och Varberg (h).

Norrköping: Elfsborg (b), Mjällby (b), Falkenberg (h), Hammarby (b) och Helsingborg (h).

Häcken:  Hammarby (b), Östersund (h), IFK Göteborg (b), Örebro (h) och Kalmar (b).

Elfsborg: IFK Norrköping (h), Falkenberg (b), Helsingborg (h), Sirius (b) och AIK (h).

Hammarby: Häcken (h), Varberg (b), Malmö FF (h), IFK Norrköping (h) och Örebro (b).

Sirius: Kalmar (h), Malmö FF (b), Mjällby (h), Elfsborg (h), IFK Göteborg (b)

 

Visst ser Djurgården ut att ha det bästa schemat rent motståndsmässigt men samtliga bortamatcher spelas på gräs (nåja, hybrid i Kalmar). Motivationsledes kan både Häcken och Djurgården få möta lag "utan något att spela för (kring Europaplatserna och nedflyttningsstrecken)" i de två avslutande omgångarna.

 

 

I helgen kan tabellen brytas isär en aning; någon bör få ta farväl av sina Europadrömmar och någon annan lär säkra kontraktet fullt ut. Det finns flera svårfällda favoriter i helgen men jag vill framhålla Sirius och Djurgården; båda till 1.72 i odds. Sirius får tillbaka offensivt viktige Vecchia och ett Kalmar med ursvagt spel samt dåligt självförtroende räcker inte till på konstgräset. I Falkenberg lär Djurgården inte kunna ställa ut skorna mot ett bottenkrigande hemmalag. Gästerna har dock vunnit 3 av 5 gräsmatcher trots allt medan Falkenberg har tagit blott 3(!) poäng av 39 möjliga mot lagen på övre halvan. Dubbeln ger 2.96 i odds för den som gillar båda idéerna. Nu kör vi – två matcher på måndag och hela sex spännande drabbningar under söndagen!

 

/Calle Törnqvist