FotbollVm

Laddat möte mellan Iran och USA, vinnaren går vidare

november 28, 2022

Utanför planen har tonläget höjts inför mötet mellan Iran och USA. Jürgen Klinsmann och USA:s fotbollsförbund har kommit med utspel som fått Irans förbundskapten Queiroz att gå till motattack. Blir det ett hett möte också ute på gräset ikväll?

Matchuppladdningen var nog ännu hetare i VM 1998 i Frankrike då relationen mellan USA och Iran var enormt ansträngd på högsta nivå. Iran vann med 2-1 den gången, en match som beskrivs som intensiv men schysst.

Återigen en match med fair play-prägel? Under 4,5 kort i matchen går att spela till odds 2,00.

Det lag som vinner här går vidare till åttondelsfinal, det är den enkla matematiken. För Iran kan det räcka med kryss, så länge Wales inte besegrar England i den samtidiga matchen.

USA måste gå för full pott om de ska kunna avancera från gruppen, och kanske tvingas de öppna upp bakåt när de går framåt. Chans finns att det kan rassla till åt båda håll. Över 2,5 mål i matchen går att spela till 2,23.

Om man använder lagens matcher mot England tidigare i gruppen som värdemätare lutar det kraftigt åt USA: Iran förlorade stort med 6-2 medan USA nådde oavgjort utan mål där de med lite tur absolut kunde ha vunnit. USA är favorit till odds 2,00 mot 4,10 på Iran.

Men USA har haft svårt att göra mål
USA besegrade Grenada i CONCACAF Nations League med 5-0 i juni, men på fem matcher sedan dess har de fyra oavgjorda och en förlust. På de fem matcherna har USA endast gjort totalt två mål, ett mot Wales nu i VM-premiären och ett mot El Salvador i somras.

Enligt oddsen är troligaste målskytt i matchen Christian Pulisic till odds 3,10, tätt följd av Irans Mehdi Taremi, odds 3,15. Pulisic spelade fram Tim Weah till USA:s enda mål hittills i VM-turneringen.

Notera att tre av Irans fyra mål hittills i turneringen har gjorts efter att klockan passerat 90 minuter. De håller på tills domaren säger stopp.