Fotbollövrig Fotboll

Minnesvärda januariövergångar – två svenskar med på listan

januari 7, 2019januari 27th, 2022

Januarifönstret är igång! Här några av de transfers vi aldrig glömmer under vinterperioden.

 

 

10. Thierry Henry, från New York Red bulls till Arsenal 2012 – Lån

Den största klubbikonen i Arsenals historia gjorde en sensationell comeback i klubben 2012 och presenterade sig i comebacken genom att avgöra FA-cupmötet mot Leeds i slutet av matchen och hann med att göra tre mål under den korta perioden.

9. Henrik Larsson, från Helsingborg till Manchester United 2007 – Lån

Att Henrik Larsson, 35 år, anslöt till Manchester United på korttidslån vintern 2006/2007 slog ner som en stor bomb i Sverige. "Henke" lämnade dessutom ett stort avtryck efter sig i den engelska storklubben genom tre mål på 13 matcher och var så bra att Sir Alex Ferguson ville behålla honom. Svensken tackade dock nej och återvände till Helsingborg inför Allsvenskan 2007. 

8. Nemanja Vidic, från Spartak Moskva till Manchester United 2005/2006 – Omkring 90 miljoner kronor

En av de bästa mittbackarna ligan har beskådat och bildade under lång tid ett fruktat mittbackslås tillsammans med Rio Ferdinand. Vann en Champions League-titel, fem ligatitlar och tre ligacuptitlar under sina åtta år som spelare i klubben. En av de bästa nyförvärven i Premier Leagues historia.

7. Kim Källström, från Spartak Moskva till Arsenal 2014 – Lån

Som svensk går det inte att ignorera Kim Källström från den här listan. Arsenal hade haft en stark höst i ligaspelet och var en titelkandidat i Premier League, vilket gjorde att supportrarna hade fått upp hoppet om att en till vanligt restriktiv Arsené Wenger skulle öppna plånboken för att ge en match om bucklan. Trots flera rykten slutade allt med att en skadad Kim Källström landade i London bara några timmar in transferfönstret stängde. Arsenal tappade under våren mycket i ligaspelet på grund av skador och Kim Källström gjorde inte speciellt många framträdanden för klubben. Beskrivs som den sämsta vintervärvningen i klubbens historia. 

6. Andy Carroll, Newcastle till Liverpool 2011 – Omkring 360 miljoner kronor

Värvades tillsammans med Luis Suarez som ersättare till Fernando Torres som under samma fönster hade skrivit på för Chelsea. En 24-årig Carroll hade gjort elva mål på 19 matcher i Premier League för Newcastle under hösten, något som fick Liverpool att betala 360 miljoner för anfallaren. Utfallet blev inte lika lyckat – Carroll var i Liverpool i två och en halv säsong och lyckades bara göra sex ligamål för klubben. Floppvärvning!

 

Läs även: De 10 mest bisarra övergångarna vi aldrig glömmer 

 

5. Virgil van Dijk, från Southampton till Liverpool 2018 – Omkring 700 miljoner kronor

Det är sällan dyra nyförvärv, i synnerhet i mitten av en säsong, ger omedelbar positiv effekt på ett lag, men van Dijk var precis den injektion som Liverpool hoppades på när de värvade mittbacken för omkring 700 miljoner. Två år senare är mittbacken i särklass världens bästa på sin position.

4. Luis Suarez, från Ajax till Liverpool 2010 – Omkring 230 miljoner kronor

Värvades för 230 miljoner, vilket i dag får ses som en modest summa med tanke på anfallarens utveckling i Liverpool, och inte minst med tanke på att klubben valde att satsa mer pengar på Andy Carroll. Såldes tre och ett halvt år senare till Barcelona för runt 800 miljoner kronor. Ostoppbar under långa stunder i Liverpool och noterades för 31 mål i Premier League säsongen 2013/2014 när Liverpool var nära ligatiteln.  

3. Andrej Arshavin, från Zenit Sankt Petersburg till Arsenal 2009 – Omkring 200 miljoner kronor

"Den ryske tsaren" hade förtrollat fotbollsvärlden med sina insatser i fotbolls-EM ett halvår tidigare, och alla bara väntade på att den 27-årige magikern skulle göra entré på den stora klubblagsscenen. Arsenal betalade en stor summa för Arshavins underskrift och ryssen blev snabbt Emirates Stadiums nya gullegris. Allting började väldigt bra för Arshavin som direkt började leverera, bland annat med fyra mål borta mot Liverpool, men ser vi ur ett långt perspektiv och summerar Arshavins tid som fotbollspelare i Arsenal så motsvarade han inte de otroligt högt ställda förväntningarna som var på honom efter EM-turneringen 2008. 

2. Philippe Coutinho, från Liverpool till Barcelona 2018 – Omkring 1,5 miljarder kronor

Neymar hade lämnat Barcelona drygt ett halvår tidigare och det var uppenbart att Barcelonas ersättare förr eller senare skulle bli hans landsman Coutinho som ville till den spanska giganten. Men katalanerna lyckades inte få Coutinho under sommaren 2017, utan fick istället se på när Coutinho briljerade i Premier League under hösten innan katalanerna betalade en rekordsumma för honom. Men succén uteblev, Barcelona hittade ingen plats åt brassen och Coutinho fick det inte att stämma. Utlånad till Bayern München.

1. Fernando Torres, från Liverpool till Chelsea 2011 – Omkring 500 miljoner kronor

Kanske den mest uppsnackade vintervärvningen under modern tid. Fernando Torres var älskad i Liverpool och kanske ligans bästa anfallare när han tog steget från Liverpool till Chelsea i mitten av säsongen 2010/2011. Vann visserligen Champions League säsongen efter, men Torres beskrivs som en av de största floppvärvningarna i Premier Leagues historia. Spelade i Chelsea i 3.5 halv säsonger men gjorde inte över tio ligamål en enda gång. Mest ihågkommen för målet mot Barcelona i Champions League-semifinalen 2012 och är i dag en kultspelare i Chelsea.