FotbollPremier League

Ranking: 10 bästa lagen i Premier Leagues historia

januari 25, 2023

Arsenal stormar mot sin första ligatitel sedan 2003/04 och har samlat ihop 50 poäng på en halv säsong. Fortsätter deras poängsnitt på inslagen väg kommer de att tangera Manchester Citys rekord på 100 poäng, vilket är flest i den brittiska Premier League-historien.

Notera att den här listan innehåller de 10 lagen som har samlat flest poäng i Premier Leagues historia. I tillägg har vi lagt in två bubblare som inte kvalificerade sig på listan genom antalet poäng

Notera att på den här listan behöver lagen inte ha vunnit titeln för att kvalificera sig. 

10. Manchester United 1999/00 – 91 poäng

Detta beskrivs som det bästa brittiska laget genom tiderna och det är inte så konstigt med tanke på att det än idag är det enda laget som vunnit trippeln när de säkrare Premier League, FA-cupen och Champions League under samma säsong. Med spelare som Paul Scholes, Roy Keane, David Beckham, Ole Gunnar Solskjaer, Ryan Giggs och Sir Alex Ferguson som manager gjorde klubben det omöjliga som ingen kunnat matcha.

9. Liverpool 2021/22 – 92 poäng

Det räckte inte med att sluta tvåa på 97 poäng säsongen 2018/19 utan Liverpool har det mindre roliga rekordet att vid två tillfällen samla över 90 poäng under en säsong utan att vinna ligatiteln. Klopp måste undra vad han gjort för att förtjäna att träna Liverpool under samma tidsera som Pep Guardiolas Manchester City. Liverpool gick igenom hela säsongen och förlorade endast två matcher och hade en målskillnad på +68. Men trots detta blev det inget ligaguld.

8. Manchester United 1993/94 – 92 poäng

Efter att ha vunnit Premier League-titeln säsongen innan tog United en andra raka ligatitel 1993/94. Roy Keane gjorde sin första säsong på Uniteds mittfält där den skicklige Paul Ince också spelade. Det ska sägas att Premier League på den här tiden innehöll 22 lag vilket gjorde att United samlade ihop 92 poäng på 42 matcher. Men det gör inte prestationen mindre imponerande.

7. Manchester City 2021/22 – 93 poäng

Säsongen 2021/22 skulle bli dramatisk för Manchester City. De mötte Aston Villa i sista omgången i Premier League och låg under med två mål när det återstod 15 minuter att spela. Med tanke på att Liverpool till slut vann mot Wolves på Anfield var City beroende av en seger för att säkra ligatiteln. Robin Olsen stod i mål för Aston Villa och fick se sig passerad vid tre tillfällen och City kunde när de lyfte pokalen se tillbaka på en säsong med +73 i målskillnad.

6. Chelsea 2004/05 – 93 poäng

När Antonio Conte tog över Chelsea gjorde hans lag en strålande säsong och kunde vinna Premier League på 93 poäng, vilket var sju fler än tvåan Tottenham Hotspur. Chelsea gjorde en mycket stark säsong från november och framåt där de från den 20 november fram till sista omgången hade ledningen i Premier League i alla dagar utom en, när Arsenal tillfälligt gick om.

 

5. Chelsea 2004/05 – 95 poäng

José Mourinho hade vunnit Champions League med Porto en vecka innan han flyttade till London för att träna Chelsea. Redan hans första säsong skulle bli extremt framgångsrik. Framförallt imponerade laget defensivt med 25 hållna nollor och endast 15 insläppta mål, vilket än idag är rekord. När de vann ligan var det den första ligatiteln för Chelsea på 50 år. De tog hela 95 poäng vilket var rekord som skulle stå sig i 13 år.

 

4. Liverpool 2018/19 – 97 poäng

Att samla ihop 97 poäng under en säsong är oerhört imponerande och det är det fjärde högsta antalet poäng i Premier Leagues historia. Trots detta fick Liverpool inte lyfta pokalen. 97 poäng är rekordet för ett lag som inte vunnit ligan. Faktum är att inget lag har haft fler än 90 poäng eller 30+ segrar utan att vinna ligatiteln. 22 insläppta mål och 21 hållna nollor med 89 mål framåt borde räckt till guld men tyvärr för deras del hade Man City andra planer.

3. Manchester City 2018/2019 – 98 poäng

När Manchester City vann ligatiteln 2008/19 gjorde de detta på ett rafflande vis. Laget tog 14 raka segrar i de avslutande omgångarna och producerade 94 mål framåt. Detta trots att Kevin De Bruyne var skadad under stora delar av säsongen. Som tur är kunde Sergio Agüero, Raheem Sterling och Bernardo Silva kliva fram i offensiven samtidigt som Laporte och Fernandinho imponerade bakåt. City vann med en poängs marginal trots den imponerande poängskörden på 98 poäng.

2. Liverpool 2019/20 – 99 poäng

Efter en lång väntan för fansen i Liverpool kunde de säkra sin första Premier League-titel någonsin säsongen 2019/20. Det var en märklig säsong som blev avbruten i mars på grund av pandemin innan den återupptogs i juni utan fans på arenorna. Men det stoppade inte Liverpool att vinna ligatiteln med det näst högsta antalet poäng någonsin med 99 poäng. De säkrade ligatiteln efter 31 omgångar vilket är det tidigaste guldet någonsin i PL-historien.

1. Manchester City 2017/2018 – 100 poäng

Det enda laget som någonsin nått 100 poäng i Premier League. Även rekord i flest antal mål och bäst målskillnad under en och samma säsong. Manchester City var orubbliga förra säsongen och vann ligan med hela 19 poäng före rivalen Manchester United. Pep Guardiola behövde en säsong på sig att sätta sin prägel och ta detta lag till en unikt hög Premier League-nivå, såväl spelmässigt som resultatmässigt.

 

Detta är alltså de lag som samlat ihop flest poäng och därmed tekniskt sett är de bästa lagen i Premier Leagues historia. Men det finns två lag som måste med på listan trots att de egentligen inte har ett poängsnitt som håller, men som har presterat fantastiskt under många Premier League matcher.

Arsenal 2003/04 – 90 poäng

Arsenals Invincibles gick igenom hela säsongen utan att förlora en enda match. Detta har inget lag klarat av att matcha när det spelats 38 omgångar i Premier League. Preston North End lyckades 1888/89 men då spelades det endast två matcher. Arsene Wengers mannar spelade oavgjort i 12 matcher och vann övriga när spelare som Ljungberg, Henry, Bergkamp, Vieira, Kanu stod för en oslagbar säsong. Men Invincibles har också blivit något av en förbannelse då Arsenal inte vunnit ligan sedan dess. Kommer det bli ändring på detta säsongen 2022/23?

Manchester United 2007/08 – 87 poäng

United skulle vinna ligan tre år i rad men den mest minnesvärda säsongen skulle helt klart bli 2007/08 då de vann såväl Premier League som Champions League. United hade en offensiv bestående av Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo och Carlos Tevez som gjorde kaos med motståndarna. Inget brittiskt lag har sedan säsongen 2007/08 vunnit såväl Premier League som Champions League samma säsong.