AllsvenskanFotboll

Rankinglista: Allsvenskans 20 bästa spelare 2019

oktober 29, 2019januari 25th, 2022

Allsvenskan börjar lida mot sitt slut. Spelbloggen rankar seriens 20 bästa spelare under säsongen. 

 

 

20. Alexander Kacaniklic, Hammarby IF

Behövde våren på sig för att hitta formen och när han väl kom igång blev den före detta landslagsspelaren genast en av seriens mest produktiva spelare. Tillsammans med bland andra Muamer Tankovic och Nikola Djurdjic driver Kacaniklic Allsvenskans genom tiderna bästa offensiv. Yttern har själv svarat för nio mål och sju assist vilket tar honom upp på en delad fjärdeplats i poängligan. 

 

19. Alexander Fransson, IFK Norrköping

Får fotboll att stundtals se enkelt ut och med sin spelförståelse och starka lungor är Fransson en av seriens bästa mittfältare. Därutöver har 25-åringen gjort ett av säsongens snyggaste mål när mittfältaren bombade in ett distansskott mot AFC på Östgötaporten.

18. Tarik Elyounoussi, AIK

Inledde säsongen sprakande och gjorde nio mål under våren som anfallare, däribland två matchavgörande mål i derbyt mot Djurgården. Därefter har det "bara" blivit två mål och den största anledningen till det är att norrmannen flyttats ned på mittfältet. Elyounoussi bidrar alltid med hundraprocentig inställning och det är sällan man summerar hans insatser med låga betyg. 

 

17. Jacob Une Larsson, Djurgårdens IF

Går lite under radarn med tanke på Danielsons enastående säsong, men "Une" fortsätter ta kliv för varje säsong som går och gör sällan en dålig match. Bara 180 centimeter lång men kompletterar det med en grym timing i luften. Blir han kvar i Djurgården för en femte säsong?

16. Isak Pettersson, IFK Norrköping

Ovanlig målvakt med sin korta längd (strax över 1.80), men oerhört modern, speciellt i spelet med fötterna där Pettersson är klart bäst i hela Allsvenskan. Har förmågan att göra galna reflexräddningar. 

 

15. Henok Goitom, AIK

Slog till med fyra mål mot Falkenberg i den förrförra omgången och håller trots sin ålder fortfarande ruskigt hög kvalité tack vare sin fina spelförståelse. Har dessutom förmågan att höja sig i de viktiga matcherna. 

14. Robin Söder, IFK Göteborg

IFK Göteborg har gjort en stark säsong och i laget är Robin Söder den som stuckit ut mest. Gör mål, är smart och rutinerad. Söder, som varit med så länge, har inte fyllt 30 år än och kommer bli en nyckelspelare i många år framöver för Göteborg. Trea i den totala poängligan.

 

13. Rasmus Bengtsson, Malmö FF

När han väl får vara skadefri är han tveklöst en av seriens bästa mittbackar. Bengtsson kom till MFF 2015 och har gjort 21 matcher i år, fler matcher än under någon annan säsong i klubben. I en backlinje där det experimenterats mycket har Bengtsson varit den givna grundbulten för att allt ska fungera. Inte särskilt snabb, men det är sällan som Bengtsson tar några större risker i spelet. 

12. Mohamed Buya Turay, Djurgårdens IF

Pendlar mellan högt och lågt, både vad gäller kroppspråk och prestationer, och det var en period i våras när Turay hade en längre måltorka som han kritiserades för att inte passa in i ett bollförande lag som Djurgården är. Summerar vi över 29 omgångar så har det blivit 14 mål, delad skytteligaledare med Hammarbys Muamer Tankovic, men det är framförallt Turays förmåga att kliva fram i avgörande lägen som sticker ut. Bland annat matcherna mot Malmö och IFK Göteborg under hösten. 

 

11. Markus Rosenberg, Malmö FF

I sin sista säsong i karriären är Rosenberg den som bidragit med flest mål i MFF-tröjan under säsongen. Det var nog inte tanken att det skulle vara så, inte minst då Marcus Antonsson gjorde stor succé under förra hösten men Rosenberg har på ett individuellt plan verkligen avslutat på topp. Inte lika rörlig och snabb längre, men fruktansvärt smart och jobbig för varje motståndarlags försvar.

10. Sören Rieks, Malmö FF

Sören Rieks är inte sinnebilden av en modern wingback. Samtidigt som han sällan fuskar med det defensiva arbetet så är han oerhört flexibel i sitt offensiva spel, positionen till trots. Kreativ och lösningsorienterad spelare som gör mycket poäng.

 

9. Darijan Bojanic, Hammarby IF

Det är lätt att peka på Tankovic och Djurdjic för målrekordet, men bakom där fyller Bojanic en oerhört viktig funktion i Stefan Billborns Hammarby. Mittfältaren har inte haft några som helst problem med steget från Superettan till Allsvenskan och besitter kanske hela seriens finaste högerfot. Väldigt svår att tycka illa om. 

8. Nikola Djurdjic, Hammarby IF

En av Allsvenskans största profiler, dels för hans uttalanden i media men framförallt för hans karaktäristiska spelstil som personifierar hela Hammarby. Djurdjic har varit en nyckelfigur i Bajens resa till toppen och en spelare som både garanterar mål och enormt slit. 

 

7. Oscar Lewicki, Malmö FF

Efter ett par tyngre år är Lewicki återigen en Allsvenskans bästa spelare. Med sin mångsidighet har Lewicki flyttats runt på flera olika positioner, men som den smarta fotbollsspelare som han är har det inte varit några problem. En spelare som nog alla tränare skulle vilja ha i sitt lag.

6. Sebastian Larsson, AIK

När Larsson lägger skorna på hyllan är det ingen vild gissning att han kommer beskrivas som en av de bästa hemvändarna någonsin. Larsson håller konsekvent en väldigt hög allsvensk nivå och har dessutom känslan i högerfoten och kylan som gör honom avgörande i viktiga stunder för AIK. Fortfarande given i Janne Anderssons landslag. 

 

5. Jeppe Andersen, Hammarby IF

Mittfältsmotor som likt Ulvestad inte drar på sig de största rubrikerna. Har varit en av seriens bästa mittfältare länge nu och kompletterar eleganten Darijan Bojanic på ett imponerande vis. Både bra i närkampsspelet och en bra passningsfot. 

4. Fredrik Ulvestad, Djurgårdens IF

Kan man sätta etiketten "Allsvenskans mest underskattade spelare" här? Hur som helst så har norrmannen gjort en formidabel säsong. Är som en magnet till motspelare och boll, och har en förmåga att nästan alltid komma vinnande ur duellerna. Det är de defensiva egenskaperna som framhäver Ulvestad mest, men det ska även kommas ihåg att han har en behärskad passningsfot och funktionell teknik. Tillsammans med Une Larsson, Marcus Danielson och Jesper Karlström har Ulvestad varit ryggraden för detta starka kollektiv som går mot guldet. 

 

3. Muamer Tankovic, Hammarby IF

Belönades förra årets som "årets nykomling" och kommer med största sannolikhet vara en kandidat till "Allsvenskans stora pris". Leder poängligan och behärskar det mesta i det offensiva spelet. Dock har poängskörden mot topplagen varit för lågt för att Tankovic ska toppa den här listan. Mot de sju bästa har Tankovic endast gjort tre av lagets 21 poäng. 

2. Anders Christiansen, Malmö FF

Ofta dominant på mittfältet med sin dynamik och driv med bollen. Dansken har dessutom slagit personligt rekord i antal mål under en säsong i Allsvenskan, åtta stycken till antalet där hela sex av dem har hjälpt Malmö till poäng. Har förlängt kontraktet med klubben och så länge Christiansen är kvar i Allsvenskan kommer han finnas med i toppen av den här typen av listor.

 

1. Marcus Danielson, Djurgårdens IF

Kan man uppnå mer under en säsong än vad Danielson gjort i år? Värvad från Sundsvall som bosman inför förra säsongen och även fast han var bra redan i fjol så har lagkaptenen tagit enorma kliv i år, som till slut belönades med en landslagsplats där mittbacken slog till med ett mål i debuten mot Malta. Har utöver excellent försvarsspel frälst Djurgården med många avgörande mål som hjälpt laget till den position som man är i nu.