FotbollPremier League

SoccerStatBetting: ”Långtidsspel inför PL-säsongen”

september 9, 2020november 19th, 2021

Säsongen som varit

Vi gratulerar Liverpool till förra årets seger och passar även på att återigen välkomna Leeds, Fulham och WBA till den engelska fotbollens finrum. Watford, Bournemouth och Norwich får samtidigt starta om i the Championship.

 

Säsongen 2019/2020 innehöll 45% hemmasegrar, 24% oavgjorda matcher och 31% bortasegrar. Totalt snittades det 2.72 mål/match och 52% av alla matcher slutade med fler än 2.5 mål.

 

Skytteligan vanns av Leicesters Jamie Vardy (23 mål), assistligan vanns av Kevin De Bruyne i Manchester City (20 st) och även poängligan vanns av De Bruyne (33 poäng). Arsenal hade flest varningar med 86 st.

 

Den förmodade toppstriden

Liverpool och Manchester City är fortfarande de två bästa lagen i serien och jag tror att det blir betydligt jämnare än förra säsongen. 43% (14 av 32) av Liverpools segermatcher i Premier League förra säsongen vanns med uddamålet, motsvarande siffra för Manchester City var 23% (6 av 26). Manchester City hade flest skott i snitt/match offensivt sett (19.6) och släppte till minst antal skott mot det egna målet (7.4) att jämföra med Liverpools siffror som var 15.6 respektive 9.0. Revanschlustan borde vara stor hos Pep & Co…

 

Manchester United avslutade säsongen på ett riktigt bra sätt efter 14 raka matcher utan förlust (9-4-0). En starkt bidragande faktor till den fina avslutningen var inköpet av Bruno Fernandes som stod för 15 poäng (8+7) på dessa 14 matcher. Det ska bli spännande att se hur det går för laget i inledningen.

 

Frank Lampard får med beröm godkänt för sitt första år som huvudtränare i Chelsea. Inför den här säsongen har man dessutom förstärkt laget ytterligare med kvalitetsspelare som Timo Werner, Hakim Zayech, Thiago Silva, Ben Chilwell, m fl. Jag tror att alla Chelseasympatisörer har en rolig säsong att se fram emot.

 

Topp 6-utmanarna

Wolverhampton slutade på en sjundeplats förra säsongen och kommer således att ”slippa” dubbelspelandet i Europa vilket ledde till att de missade en topp 6-placering. Laget är i princip intakt från förra säsongen och kommer återigen att vara med och slåss om en europacupplats.

 

Leicester inledde starkt men avslutade säsongen desto svagare. Det återstår att se om trenden håller i sig eller om man startar lika bra som förra säsongen. Även Leicesters trupp är i princip intakt vilket får mig att tro att man kan upprepa förra årets resultat.

 

Arsenal har varit effektiva i offensiven sedan Arteta tog över. Kan Aubameyang hålla sig frisk och kry så är det inte omöjligt att Arsenal lyckas att knipa en topp 6-placering. Arteta har ett tufft beslut att göra angående lagets förstemålvakt. När duktige Leno blev skadad klev Martinez in och var ännu bättre, det blir spännande att se vem av dessa två som blir förstemålvakt.

 

Tottenham har en del att bevisa den här säsongen. Om nyckelspelare som Kane och Son håller sig skadefria finns det möjlighet till en framskjuten placering men det krävs spelmässig bättring jämfört med förra säsongen då man fick lite för många poäng sett till de spelmässiga prestationerna.

 

Everton kan mycket väl samla fler poäng den här säsongen jämfört med 2019/2020. Ancelottis mannar borde ha kommit några placeringar högre upp förra säsongen då man inte riktigt fick poängmässig utdelning för sitt stundtals fina spel.

 

Bottenstriden

Enligt min bedömning kommer både WBA och Fulham att få det väldigt tufft att hålla sig kvar i Premier League. Även Aston Villa som i princip har samma trupp som förra säsongen lär vara inblandade i den absoluta bottenstriden.

 

Newcastle hade en hel del flyt förra säsongen och om inte spelet förbättras avsevärt kommer också skatorna att slåss i tabellens absoluta bottenskikt.

 

Långtidsspel

Chelsea bäst i London @ 1.60

Chelsea ser spännande och truppmässigt bättre ut den här säsongen. Även den här säsongen har man goda chanser att hålla framförallt Tottenham och Arsenal bakom sig i tabellen. Chelsea har en fin grund att stå på och med nyförvärv som Werner, Ziyech, Silva och Chillwell ser det riktigt bra ut på förhand.

 

Bäst av nykomlingarna: Leeds @ 1.48

Leeds är ingen vanlig nykomling. Förra säsongen dominerade man i the Championship och det var ytterst välförtjänt att laget tog steget till Premier League. WBA och Fulham är inte i närheten av Leeds kapacitet eller jämnhet och det här spelet är bra.

 

Aston Villa under 37.5 poäng @ 1.85

Aston Villa hade en del flyt som höll sig kvar förra säsongen. Nu har man i princip en identisk trupp den här säsongen och även om lagets stjärna Grealish är bra kommer laget som helhet att gå en tung säsong till mötes. Förra året slutade man på 35 poäng och enligt min egen fiktiva poängräkning hade man gjort sig ”förtjänt” av 27 poäng. Det blir tuffare den här säsongen och min bedömning är att laget inte klarar av att nå 38 poäng eller fler säsongen 2020/2021.

 

Nu ser vi fram emot en ny härlig säsong!

 

/Soccerstatbetting, @SsbStat på Twitter