FotbollLa Liga

Spelbloggen listar: Fem klassiska El Clasicon

oktober 28, 2018januari 25th, 2022

Real Madrid 0-3 Barcelona – 19 november, 2005 (Showen)

Ska det ens vara möjligt i ett sånt här stort rivalmöte få skåda att hemmapubliken ger stående ovationer till en i antagonisternas lag som precis klätt av sina hjältar? Det är sällsynt, men det var en välförtjänt hyllning Ronaldinho fick efter sitt andra mål för kvällen. Framför ögonen på Ronaldo, Figo, Zidane och Beckham skulle Ronaldinho befästa sin plats som nummer ett i världen. 

Barcelona vann matchen med 3-0. Ronaldinhos två mål och hans insats kommer för evigt vara inskriven i fotbollens historieböcker som en av de mäktigaste uppvisningarna någonsin. 

Barcelona 3-3 Real Madrid – 10 mars, 2007 (Dramatiken)

Ett otroligt viktigt El Clásico i kampen om ligatiteln och det bjöds på en svängig, målrik och väldigt underhållande match när rivalerna spelade 3-3 på Camp Nou. Efter 30 minuter hade publiken fått bevittna fyra mål. Ruud van Nistelrooy hade tystat hemmapubliken två gånger om, men stjärnskottet Lionel Messi ville inte vara sämre och sköt sina två första mål i El Clásico-sammanhang. Sergio Ramos skulle i den andra halvleken nicka in 3-2 till bortalaget, och Barcelona fick avsluta den här matchen med tio man, men det hindrade inte Messi som i slutet av matchen kvitterade med ett läckert mål. 

Real Madrid 2-6 Barcelona – 2 maj, 2009 (Förnedringen)

Antagligen den största förödmjukelsen i ett El Clásico. Under Pep Guardiolas dagar som Barcelona-tränare förnedrades Real Madrid ett par gånger, exempelvis 5-0 på hemmaplan ett år senare, men den här segern smäller högst.

Gonzalo Higuain gav tidigt Real Madrid ledningen, men efter det var det Barcelona för hela slanten. Det var en historiskt framgångsrik säsong för Barcelona som vann trippeln, och detta var en maktdemonstration av guds nåde. Real Madrid jagade, men kom aldrig nära Barcelona som var överlägsna. Frågan är om klubbfotbollen någonsin fått bevittna ett lika skickligt lag? 

Real Madrid 4-1 Barcelona – 7 maj, 2008 (Hyllningen)

Titta på bilden så förstår ni. Real Madrid hade redan säkrat ligatiteln och på ett hederligt sätt tågade ligamästarna in inför applåderande Barcelona-spelare. Real Madrid vann också matchen med 4-1 och fullbordade en katastrofal säsong för katalanerna. När säsongen var slut skiljde det 18 poäng mellan klubbarna och Barcelona slutade till och med bakom Villareal. 

Barcelona 1-0 Real Madrid – 29 november 2009 (Zlatan matchhjälte)

Barcelona hade vunnit trippeln säsongen innan. Real Madrid var i den efterföljande säsongen ute efter revansch, och med ett av tidernas mäktigaste sommarfönster med nyförvärv av bland annat Cristiano Ronaldo, Kaka och Xabi Alonso ville man försöka stoppa katalanernas framfart. Barcelona hade spetsat truppen med en viss Zlatan Ibrahimovic. I slutet av november drabbades lagen samman i ett oerhört upphaussat El Clásico, inte minst från svenskt håll. Zlatan Ibrahiomvic hoppade in i matchen och blev matchhjälte med det enda målet efter ett snyggt volleyavslut.