HockeyShl

Inför kvartsfinalerna i SHL

mars 22, 2019november 19th, 2021

Åttondelsfinalerna är avklarade, nu börjar SM-slutspelet i ishockey på riktigt. På fredag drar kvartsfinalerna igång. 

 

Färjestad-HV71

Det var hela åtta år sedan Färjestad sedan vann ett SM-guld, men i år är chanserna större än på länge. FBK vann grundserien och är favoriter till att ta hem hela SHL till 4,00 gånger pengarna. I kvartsfinalen ställs man mot HV71 som skickade ut Rögle i "åttondelsfinalen". Men även fast det är ettan mot åttan som möts så ska inte HV71 underskattas. Smålänningarna har rutin från de här sammanhangen och i spelartruppen finns Mattias Tedenby, Robin Figren och Simon Önerud bland annat, spelare som vet vad ett SHL-slutspel handlar om.

Färjestad gjorde flest mål i hela grundserien och backen Jesse Virtanen slutade så högt som fyra i SHL:s poängliga på 41 poäng (6+35), och Färjestad har i överlag ett bättre lag än HV71, något som även visat sig under säsongen. 

Första kvarten spelas i kväll i Karlstad, nedsläpp 19:00.

Oddset på att Färjestad går vidare: 1,40

Oddset på att HV71 går vidare: 2,87

 

Luleå-Växjö

Oviss kvartsfinal. De regerande mästarna Växjö fick något oväntat ta vägen via åttondelsfinal för slutspelet. Med 101 poäng, samma som ettan Färjestad, har Luleå imponerat. Längst bak förlitar sig laget på hela seriens bästa målvakt i Joel Lassinantti, vilket så klart är en nyckelfaktor i jakten på guldet.

På andra sidan vaktar rutinerade Viktor Fasth kassen som slutade trea i SHL:s målvaktsliga. Det stora frågetecknet kring Växjös del är offensiven. Förra året minns vi hur Elias Pettersson trollade, men i år har Växjö inte haft en lika glasklar stjärnspelare. Lagets bästa poänggörare i grundserien blev Brendan Shinnimin som slutade på en 24:e plats i poängligan med 33 poäng.

Första kvartsfinalen spelas i kväll i Coop Norrbotten Arena, nedsläpp 19:00.

Oddset på att Luleå går vidare: 1,82

Oddset på att Växjö går vidare: 1,95

 

Frölunda-Malmö

Dessa två lag möttes i kvartsfinalen i fjol, då gick Malmö något överraskande till semifinal. I år ska trean Frölunda ta revansch på Malmö som slutade på en sjätteplats och göteborgarna är stora favoriter. Frölundas Ryan Lasch vann hela SHL:s skytteliga på 50 poäng, hela åtta före Skellefteås Joakim Lindström. Dock är Frölunda det lag som släppte in hela flest mål av alla kvartsfinallag i SHL. 

Tur för Frölunda då är att Malmö haft en del problematik med produktiviteten, inte minst individuellt. Bland de 25 spelarna som slutade högst i SHL:s poängliga återfinns bara en Malmö-spelare (Konstantin Komarek 39 poäng). 

I morgon spelas den första kvartsfinalen och Frölunda börjar på hemmaplan, nedsläpp 14:45. 

Oddset på att Förlunda går vidare: 1,30

Oddset på att Malmö går vidare: 3,35

 

Djurgården-Skellefteå

Till sist har vi Djurgården mot Skellefteå. Fyran mot femma. Lagen mötte varandra förra året i semifinal, då gick Skellefteå tämligen enkelt vidare. I år är dock Djurgården favoriter.

Huvudstadslaget har varit väldigt ojämna under säsongen där skador på nyckelspelare ställt till det mycket för Robert Ohlssons manskap. Man slutade till slut på en fjärdeplats. Nyckelspelaren är naturligtvis Jacob Josefson som inför säsongen återvände till klubben och gjort det så bra att han tilldelades "Guldhjälmen", priset som seriens mest värdefulle spelare. I övrigt så slutade målvakten Adam Reideborn på en andraplats i målvaktsligan och Emil Bemström vann hela grundseriens skytteliga på 23 mål. 

Skellefteås säsong har också den varit en berg-och-dalbana. I slutet av februari drabbades laget dessutom av ett oerhört stort bakslag när Jimmie Ericssons hälsena gick av vilket gör att han missar hela slutspelet. Således vilas ett stort ansvar på Joakim Lindström och Oscar Möller som båda slutade topp 10 i SHL:s poängliga. Oscar Möller slutade för övrigt trea i SHL:s skytteliga, fyra mål efter Bemström. 

Första matchen spelas i morgon i Hovet, nedsläpp 14:45

Oddset på att Djurgården går vidare: 1,55

Oddset på att Skellefteå går vidare: 2,40