HockeyNhl

Leo Carlsson draftas trea enligt oddsen

juni 21, 2023

Två kanadensare är stora favoriter när NHL-draften avgörs, därefter väntas det bli jämnare. Flera svenskar finns med på listan med Leo Carlsson som den högst rankade. Här presenterar NHL:s officiella partner i Sverige även odds på nästa Stanley Cup-vinnare.

Samtidigt som firandet säkert fortfarande pågår på sina håll i Las Vegas och runt om i världen är det dags att börja blicka framåt med den årliga NHL-draften.

Chicago Blackhawks har lottats som lag nummer ett i första draftrundan före Anaheim Ducks och Columbus Blue Jackets, och de tre fortsätter att välja först till och med runda fyra när det hela går av stapeln i Nashville 28-29 juni.

Att kanadensaren Connor Bedard blir spelaren som väljs först anses vara så säkert att Unibet i nuläget inte ens erbjuder odds på det.

Klar oddsfavorit som andraval är Bedards landsman Adam Fantilli, odds 1,12 på att Fantilli väljs som nummer två, odds 9,00 på att han istället blir vald som tredje namn. Adam Fantilli kommer från en rekordsäsong med University of Michigan där han vann Hobey Baker Award som i college-hockeyns bästa spelare och snittade på 1,81 poäng per match, bäst sedan Kyle Connor 2015.

Blir Carlsson tredje spelare att väljas?

Enligt Unibets odds är Leo Carlsson favorit att bli nummer tre till odds 1,60 närmast utmanad av Will Smith odds 3,00 och Matvei Michkov odds 7,00.  Leo Carlssons statistik från senaste SHL-säsongen är den femte bästa av en svensk spelare under sitt draftår efter storheter som bröderna Sedin, Nicklas Bäckström och Elias Lindholm.

Bostonsonen Will Smiths säsong var en av de bästa någonsin av en spelare från U.S. National Team Development Program.

Matvei Michkov väntades av många kunna utmana om att bli förstaval i draften men hans status har sannolikt sjunkit på grund av svårigheterna att följa hans karriär i St. Petersburg och Sochi under den gångna säsongen. Michkovs poängfacit från Sochi är ett av de bästa någonsin av draftaktuella spelare från KHL.

Flera spelare från svenska lag

Dalibor Dvorsky blev som 15-åring yngsta målskytten i slovakiska Extraliga någonsin och som 16-åring den femte yngsta målskytten i Hockeyallsvenskan någonsin. Dvorsky spelade sporadiskt för AIK i serien senast och är fortfarande kontrakterad av klubben. Odds på att han väljs som nummer fem i draften är 7,50.

Längre ner på draftlistan hittas fler svenskar som Axel Sandin Pellikka (Skellefteå AIK), Tom Willander (Rögle), Otto Stenberg och David Edström (båda Frölunda). 

NHL-mästerskapet 2023-2024

Odds finns redan nu också såväl på vinnare av de båda konferenserna som Stanley Cup kommande säsong: Colorado Avalanche är favorit att vinna den stora pokalen till odds 4,00, närmast utmanade av Toronto och Edmonton. Tror man att Vegas Golden Knights försvarar titeln kan det spelas till 14,00 gånger insatsen. Som största skräll just nu rankas Anaheim Ducks och San José Sharks sida vid sida till odds 151,00.

Aktuella odds på NHL-draften hittar du här och långtidsspel på Stanley Cup-vinnare och konferensvinnare finns här.