NHL
HockeyNhlUncategorized

Svenskar i NHL – Vilka är våra svenska NHL stjärnor?

oktober 12, 2023

NHL grundades 1917 och har länge ansetts som världens bästa hockeyliga. Idag består ligan av 32 medlemmar, det vill säga 32 lag. Enligt NHL:s egna beräkningar så tar 670 miljoner hockeyfans del av NHL på olika sätt varje år. Om det så är för att se matcher live eller genom streaming och tv. Därtill så finns det nästan 200 miljoner följare via sociala medier och cirka 100 miljoner besökare på NHL:s egen sajt, varje år. NHL är med andra ord en gigantisk industri med ett enormt publikengagemang, i en nivå som få andra sporter kan mäta sig med.

Svenska hockeyspelare i NHL har i allra högsta grad bidragit till att ligans anseende och kvalité varit så högt. Svenskar i NHL har även bidragit till ett ökat intresse för ligan hemma i sverige. Idag kan man streama i stort sett samtliga matcher från den nordamerikanska hockeyligan och det svenska intresset är riktigt högt, de nattliga sändningstiderna till trots.

Även om det finns svenskar som spelade i NHL redan på 30-talet, och vi berättar mer om den förste svensk i NHL längre ner, så kan man säga att Börje Salming var den förste att slå igenom på andra sidan Atlanten. Sedan Salming på 1970-talet har vi haft en strid ström av svenska hockeyspelare till NHL, där flera av dom varit en del av ligans absolut största stjärnor.

NHL – 32 lag uppdelade i två ligor

Innan vi tittar mer på våra svenska utlandsproffs är det värt att beskriva förutsättningarna som de spelar under. För spelschemat är lite unikt för nordamerikansk hockey. Ligan innehåller 32 lag. Dessa lag delas in i först två separata ligor, som kallas västra- och östra konferensen. Därefter delas lagen ytterligare i divisioner, utifrån deras geografiska position, vilket gör att det sammanlagt finns 4 ligor. De senaste lagen som har tillkommit NHL är Vegas Golden Knights och Seattle Kraken. Smått osannolikt nog gick också Golden Knights och vann Stanley Cup-bucklan efter att endast spelat 5 säsonger i NHL.

NHL Odds

Svenska NHL spelare

Det kryllar av svenska NHL spelare även denna säsongen och en del av dem kan göra anspråk på att tillhöra ligans toppskikt. När NHL rankar de bästa svenskarna just nu så toppar Elias Pettersson den listan.

  • Elias Pettersson – Även om NHL:s lista i första hand utgår ifrån dagsform, och den gångna säsongen, så är det svårt att argumentera för något annat än att han ska nämnas när vi pratar de bästa svenska NHL-spelarna. Han vann den svenska skytteligan 2022-2023 med över 100 poäng och får väl nu sägas vara så bra som han länge spåddes att bli. Går nu in i sin 5:e NHL-säsong.
  • Erik Karlsson – En NHL veteran med sina 13:e spelade säsonger, vars karriär inte har pekat spikrakt uppåt de senaste åren. Många hade nog räknat bort honom när han tycktes få sin karriär spolierad av skador. Men sedan slog han alltså till med 101 poäng och blev därmed medlem i den exklusiva skaran med backar som slagit 100-poängsgränsen, vilket bara skett 6 gånger tidigare i ligan, varav Paul Coffey noterades för 5 av dessa.
  • Victor Hedman – En annan backveteran är såklart bjässen Victor Hedman, med sina 14 NHL-säsonger i bagaget. Given i det Tampa Bay Lightning som tog hem Stanley Cup-pokalen både 2020 och 2021. Victor anses fortfarande vara en av ligans dominanter även om man misstänker att kurvan sakta har vänt nedåt.
  • Rasmus Dahlin – Framtiden ser också ljus ut för våra NHL-svenskar, vilket Rasmus Dahlin förkroppsligar. Bara 23 år gammal men redan säsongen 2022-2023 Buffalo Sabres assistkung med 58 målgivande passningar, detta alltså från en backposition. Därtill har även högst istid, vilket säger en del om Dahlins status i laget.
  • Linus Ullmark – Sverige har en lång tradition av att producera duktiga målvakter, som Henrik Lundqvist och Pelle Lindbergh . En sådan återfinns verkligen i Linus Ullmark. Med överlägset högst räddningsprocent är det svårt att påstå något annat än att han är en av ligans bästa burväktare. Tack vare detta så lyckades hans Boston Bruins också slå nytt poängrekord i ligan med 135 poäng. Linus flyttades upp från farmalaget under säsongen 2018-2019 och har därefter varit en viktig kugge för sitt lag.

 

Hur många svenskar spelar i NHL

NHL svenskar går långt tillbaka i historien och vi har länge utmärkt oss som några av de allra främsta spelarna i ligan. När vi först tittar på årets säsong, alltså 2023-2024, så är det strax över 80 svenska spelare i NHL. Men det är också intressant att titta på hur många svenskar som historiskt sett har spelat i NHL. Om man tittar på säsongen 2022-2023 så var det 107 stycken svenskar aktiva i ligan. Jämför man det med säsongen 2002-2003 så fanns det 58 aktiva NHL-svenskar.

Går man tillbaka ytterligare 20 år i tiden kan vi konstatera att det 1982-1983 var 25 aktiva NHL svenskar. Grovt räknat kan man säga att antalet svenskar i NHL har dubblerats var 20:e år, även om vi i år har sett en liten nedgång. Men detta gör sig gällande för i stort sett de flesta icke-nordamerikanska nationaliteterna, då ligan fått en allt större internationell prägel på denna sida millennieskiftet. Svenska spelare i NHL har alltid varit en av de 3 vanligaste representerade nationaliteterna om man bortser från amerikaner och kanadensare.

NHL Odds

Förste svensk i NHL

Ovan gick vi igenom hur många svenskar som spelat i NHL under vissa specifika år men nu ska vi kika vidare på vem som var först. Den förste svensk i NHL var Gustav Forslund och han gjorde sin debut säsongen 1932-1933. Men det dröjde fram till 2002 innan Gustav fick sitt erkännande som just första NHL svensk, detta då hans familj tidigt emigrerade från Sverige till Kanada. Det råder dock inga tvivel om att “Gus”, som han kallades, var född i Sverige.

Ulf Sterner och ”Pirro” Alexandersson

Innan “Gus” födelseland uppmärksammades så ansågs länge Ulf Sterner vara den första svensken att ha spelat i NHL. Ulf skulle dock inte skörda några större framgångar i ligan och återvände redan efter en säsong. Han skulle dock komma att få stora framgångar i den inhemska hockeyn och i landslaget, där han vann ett OS-silver och en mängd VM-medaljer.

Vi kommer prata mer om svenskar och Toronto Maple Leafs längre ner i texten men redan här förtjänas en rätt så okänd, men historisk, person ett omnänande. För tittar man i stället på den svensk som först draftades till NHL så var detta en man vid namn Per-Arne “Pirro” Alexandersson. Detta skedde 1974 och “Pirro” draftades då alltså av Toronto.

 

NHL – svenskar

Svenskar har alltså korsat Atlanten för att prova lyckan i världens bästa hockeyliga ända sedan 1930-talet. Listan på framgångsrika svenskar skulle kunna göras lång men det är några stycken vars framgångar och eftermäle är större än andras.

  • Börje Salming – Förste svensk i NHL som verkligen slog igenom och som inte bara satte Sverige på hockeykartan, utan hela Europa. Nått närmast helig status i den kanadensiska staden Toronto där han representerade Toronto Maple Leafs under 16 säsonger. 2006 förevigades hans insatser genom att han fick sin tröja upphissad i deras arena. Närmare 1,200 matcher och nästan 800 poäng talar sitt tydliga språk även om Börje aldrig fick kröna sitt verk med en Stanley Cup-titel.
  • Nicklas Lidström – Den kanske ödmjukaste av dem alla är troligtvis också den med allra störst framgång. För Nicklas Lidström anses inte bara som en av de allra största svenska spelare i NHL genom tiderna utan en av de allra största i ligans historia. Hans 1,490 är ju såklart värda att uppmärksamma, men det verkligt noterbara är att han endast missade 28 matcher i sin karriär. Att han därtill lyckades vinna 4 Stanley Cups utöver alla individuella priser cementerar hans position som en av de bästa idrottarna i svensk historia.
  • Peter Forsberg – Hade förmodligen toppat alla världens listor om han inte hade varit så skadeförföljd. Men med 885 poäng på 706 matcher kvalificerar han in på topp 10-listan över flest gjorda poäng per match och anses vara en av de bästa spelarna som ligan någonsin sett. Fick dessutom vinna 2 Stanley Cups och blev uttagen i det första All-Star-laget vid 3 tillfällen.
  • Mats Sundin – Gick som första europeiska spelare någonsin som nummer 1 i draften säsongen 1989. Gick till Toronto Maple Leafs efter 4 år i Quebec och kunde bära Börje Salmings fina svenska tradition vidare i det hockeyfanatiska Toronto vidare. Skulle komma att snitta nästan exakt 1 poäng per match och då spelade han drygt 1,300 stycken. Den enda svensk som noterats för 500 mål och 1,000 poäng.

NHL Odds