Övrig Sport

Inför handbolls-VM 2021

januari 8, 2021november 19th, 2021

De stora mästerskapen i handboll blir alltid underhållande och den 13 januari inleds herrarnas VM i Egypten. Nytt för i år är att 32 nationer deltar, istället för 24 som det varit tidigare. Lagen är uppdelade i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Danmark är regerande världsmästare efter att ha besegrat Norge i finalen 2019. Vi får hålla en tumme för att det blir skandinaviskt i topp även 2021, men med en mer blågul touch.

 

Guldfavoriterna

 

Danmark
Regerande mästarna Danmark är favoriter att vinna VM 2021, enligt oddsen. Men det finns ett stort orosmoln på danskarnas himmel, lagets hårfagre storstjärna Mikkel Hansen har meddelat att han överväger att avstå VM om publik tillåts på läktarna. Ett beslut kring publikfrågan har i skrivande stund inte bekräftats av arrangören, men hemmanationen Egypten planerar att släppa in 5000 åskådare på sina matcher. Ska Danmark kunna försvara guldet är det av vikt att Hansen finns med i truppen. Är ett spel på Danmark som världsmästare av intresse kan det vara värt att avvakta hans beslut. Danmark ger 4,00 att vinna VM.

 

Norge
VM-silver 2017 och 2019 och nu siktar givetvis norrmännen på att ta ett efterlängtat guld. Norge kommer i första hand ledas av Sander Sagosen och Magnus Jöndal som gjorde 51 respektive 59 mål i VM 2019 och fanns med i toppen av skytteligan. Både Sagosen och Jöndal blev uttagna i turneringens All Star Team, vilket även mittsexan Bjarte Myrhol blev. Norge var den nation med flest spelare i All Star Team 2019. 4,35 betalar Norge att stå högst upp på pallen i VM 2021.

 

Spanien
Spanien kommer till handbolls-VM som dubbla europamästare. Nationen vann EM både 2020 och 2018. Senaste gången laget vann VM var 2013. Ett minus för spanjorerna är att veteranen Julen Aguinagalde har tvingats tacka nej till turneringen på grund av en ryggskada. Mittsexan har tidigare varit en viktig pusselbit i lagets framgångar. Spanien kommer ändå med en stark trupp och förväntas jogga hem Grupp B till oddset 1,05. Oddset på att VM-guldet tas av Spanien är 5,00.

 

Utmanarna

 

Frankrike
Mesta mästarna i VM-sammanhang. Frankrike har tagit hem VM-titeln hela sex gånger och vann senast 2017. I VM 2019 kom Frankrike trea efter seger mot Tyskland i bronsmatchen. Fransmännen har genomgått ett generationsskifte, men en rest från stormaktstiden finns kvar i truppen i form av Luc Abalo. Tyvärr så ådrog sig Nikola Karabatic en korsbandsskada i oktober och missar turneringen. En spelare att hålla ögonen på är Melvyn Richardson, son till legendaren Jackson Richardson. Återstår att se om 23-åringen kan nå sin fars höjder. Frankrike betalar 7,00 att vinna VM.

 

Egypten
Hemmanationen blir alltid farlig i mästerskapssammanhang. Vi minns främst VM 2015 då arrangören Qatar skrällde sig hela vägen till final. Egypten har en fin handbollstradition och har som bäst kommit fyra i ett VM, det var 2001 i Frankrike. Laget vann dessutom afrikanska mästerskapen 2020. Egypten planerar att släppa in 5000 åskådare på sina matcher och det skulle kuna lyfta laget ytterligare, om den idén nu blir verklighet. Lagets stora stjärna Ahmed Elahmar förväntas leda hemmanationen, men vid 36 års ålder har han kanske sett sina bästa dagar. Egypten ger 26,00 att vinna VM-guld.

 

Sveriges chanser

Sverige har drabbats av en rad avbräck inför VM-turneringen. Spelare som Niclas Ekberg, Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Lukas Nilsson, Simon Jeppsson och Mikael Appelgren finns inte med i truppen av olika anledningar. Dessutom har Albin Lagergren drabbats av Covid-19 och kommer inte resa med till Egypten, men han kan komma att bli aktuell för spel senare i turneringen. I den svenska VM-truppen finns hela nio mästerkskapsdebutanter och det blir upp till rutinerade Jim Gottfridsson och Andreas Palicka att leda laget. Ett extra öga kommer vi hålla på Füchse Berlin-spelaren Valter Chrintz som charmade oss med spektakulära mål i hemma-EM 2020.

 

I Sveriges grupp hittar vi Tjeckien, hemmanationen Egypten och Chile. Tjeckien är hårt drabbat av Covid-19, där åtta spelare nyligen testade positivt. Sverige ska besegra Tjeckien och Chile och kampen om gruppsegern kommer troligen avgöras i matchen mot Egypten. Sverige är knapp underdog och betalar 2,30 att vinna Grupp G, medan Egypten ger 1,75.

 

Sveriges spelschema i gruppspelet:

Torsdag 14 januari
Kl. 20:30 Sverige-Tjeckien

Lördag 16 januari
Kl: 20:30 Chile-Sverige

Måndag 18 januari
Kl. 18:00 Sverige-Egypten

Du kan se och spela på samtliga matcher i mästerskapet hos oss. Matcherna sänds även i TV6 och Nent Groups kanaler, Viaplay etc.

 

Från gruppspelet avancerar de tre bästa lagen från varje grupp till mellanrundan, där lagen tar med sig poängen som tagits mot de andra topp 3-lagen i respektive grupp. Så maximal poäng att ta med sig in i mellanrundan är fyra poäng.

 

I mellanrundan kommer Sverige ställas mot de tre bästa lagen från Grupp H. Det bör bli Slovenien, Belarus och Ryssland, enligt oddsen. Sydkorea tros få det tuffast i Grupp H.

 

De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan går sedan till kvartsfinal och då börjar ett slutspel av mer traditionellt slag. Semifinalerna spelas fredagen den 29 januari och final och bronsmatch avgörs söndagen den 31 januari.

 

Ska Sverige ta sig till final krävs att flera spelare tar stora steg framåt. Att Sverige vinner VM ger 31,00 och en topp 3-placering betalar 11,00.