Övrig SportUFC/MMA

Topprankade svenska MMA fighters

oktober 17, 2023

MMA och UFC i Sverige

MMA:s ursprung kommer ifrån antikens Grekland. För redan då fanns det en sport som hette pankration som var en blandning av brottning och boxning. MMA har idag vuxit sig till en global sport och ingen organisation förkroppsligar detta bättre än UFC.

UFC grundades 1993 och är idag en av de största organisationerna i världen. Det är i denna organisation som världens bästa MMA-fighters deltar och det finns 7 olika viktklasser. I dagsläget finns det också många svenska MMA fighters som slåss i UFC och vi återkommer till dessa ännu längre ner på sidan.

Framgånsrika svenska fighters

Det tog ett tag för sporten att få ett erkännande i Sverige men idag är vi ett av 22 länder som bland annat håller egna UFC-tävlingar. Vi har, och har haft, fighters från Sverige som tävlat på den absoluta toppen av MMA. Den mest kända av dessa är förmodligen Alexander Gustafsson. Även om han idag inte längre är aktiv finns det många svenska MMA fighters som idag kan hävda sig mot de bästa.

Med tanke på vilket litet land Sverige är så är det en imponerande bedrift att vi lyckas leverera många framgångsrika svenska fighters på både dam- och herrsidan. Svenska fighters återfinns i UFC och i många av de andra mest välkända MMA-organisationerna.

UFC Odds

Svenska MMA fighters

Vi ska nu presentera de främsta svenska MMA fighters som är aktiva på herrsidan. I MMA så tävlar man i olika viktklasser, ungefär som i boxning. De olika viktklasserna kommer avgöra i vilken klass man som fighter tävlar i, och vilken motståndare man kan få möta. Det är framförallt i welterviktklassen som Svenska MMA fighters varit särskilt framgångsrika.

Viktklasser MMA/UFC 

 • Flugvikt -56,7 kg
 • Bantamvikt -61,2 kg
 • Fjädervikt -65,8 kg
 • Lättvikt -70,3 kg
 • Weltervikt -77,1 kg
 • Mellanvikt -83,9 kg
 • Lätt tungvikt -93,0 kg
 • Tungvikt -120,2 kg
 • Supertungvikt +120,2 kg

Topprankade svenska fighters på herrsidan

 • Khamzat Chimaev (weltervikt, UFC) – Den tjetjenfödde Khamzat är utan tvekan vår mest kände svenska MMA fighter idag. Chimaev skrev på för UFC 2020 och dominerade sin första match i mellanviktklassen. Redan samma år skulle han få sitt stora genombrott genom att i sin andra match få ner sin motståndare efter 20 sekunder. Spola fram bandet 2 år till 2022 och Khamzat Chimaev blir hyllad för sina insatser i fighten mot Li Jingliang.
 • Sadibou Sy (weltervikt, PFL) – En annan svensk internationellt erkänd fighter i welterviktsklassen är Sadibou Sy. Han tävlar dock inte i UFC utan i PFL. Han har en bakgrund som SM-mästare i thaiboxning. Ser man till hans rekord i kickboxning har han vunnit 42 av 46 möjliga. Trots att han är född 1986 är han fortfarande aktiv.
 • Jack Hermansson (mellanvikt, UFC) – Jack är född i Uddevall 1988 och gjorde UFC-debut 2016 i mellanviktklassen. Trots att han är född i Sverige så representerar han dock Norge, då Jack bor i Oslo. Han har ett imponerande facit med 22 vinster och 6 förluster i MMA. Höjdpunkten får nog sägas vara när hans match 2019 under en UFC-gala blev utsedd till Performance of the night.
 • Ilir Latifi (lätt tungvikt/tungvikt, UFC) – En av våra mest rutinerade svenska MMA fighters är Ilir Latifi som är född redan 1982 men som fortfarande alltså är aktiv inom lätt tungvikt/tungviktsklassen inom UFC. 2013 fick han chansen i UFC tack vare att en annan svensk, Alexander Gustafsson, hade skadat sig. Men för att få ersätta krävdes det att han tappade 12 kilo på tre dagar.
 • Zebaztian Kadestam (weltervikt, ONE Championship) – Zebaztian är född 1990 och tävlar i organisationen ONE Championship i welterviktklassen. I nästan ett år, från 2018 till 2019 var han också organisationens mästare i sin klass. Men han skulle förlora sin titel mot kirgizen Abbasov i oktober 2019 och har inte tagit chansen att återfå sin titel efter det.
 • Guram Kutateladze (lättvikt, UFC) – Född under brinnande inbördeskrig i Georgien så skulle Guran tidigt utsättas för tuffa prövningar. Kanske är det den som gjort honom till en framgångsrik fighter i lättviktsklassen i UFC. Han blev klar för UFC 2020 och gjorde sin debut mot en annan debutant. Kutateladze skulle gå segrande ur matchen men kom sedan att förlora sin andra UFC-match 2022.
 • Amir Albazi (flugvikt, UFC) – Listans lättaste fighter är Amir Albazi som tävlar i flugvikt i UFC. Född 1993 i Irak men uppvuxen i Stockholm. Har varit en förebild även utanför oktagonen och har bland annat vunnit priset som årets förebild på en kampsportsgala 2013. Han har en bakgrund inom BJJ där han har varit framgångsrik med EM- och VM-titlar. Han debuterade i UFC 2019 och är obesegrad där efter 2 matcher.

UFC Odds

Svenska kvinnliga MMA fighters

Det är inte bara på herrsidan som svenska MMA fighters har gjort sig ett namn. Det finns också många svenska kvinnliga MMA fighters som har skördat stora framgångar, inte minst inom MMA. Här är våra topprankade svenska kvinnliga MMA fighters just nu:

 • Pannie Kianzad (damernas bantamvikt, UFC) – En av våra klart lysande stjärnor bland de svenska kvinnliga MMA fighters är Pannie Kianzad som tävlar i UFC i bantamviktsklassen. Född i Iran 1991 kom hon att göra sin UFC-debut 2019 och även om hon förlorade sin debut har hon följt upp detta med idel segrar.
 • Lina Länsberg (damernas bantamvikt, UFC) – Likt sin kollega Pannie så tävlar Lina Länsberg i bantamvikt i UFC men är betydligt mer erfaren med tanke på att hon är född 1982. Hon gjorde sin UFC-debut 2016 och besegrade där sin motståndare genom en TKO i andra ronden. Hon har en bakgrund inom thaiboxning där hon har titlar från både Sverige och Europa.
 • Josefine Thunder” Knutsson (damernas bantamvikt, UAE Warriors) – I samma viktklass som de två ovanför tävlar också Josefine “Thunder” Knutsson, men hon tävlar i UAE Warriors. Endast 27 år gammal är det mycket möjligt att detta är vår nästa världsstjärna och att vi snart ser henne i UFC. Hennes resultat är mycket bra och hon spås en lysande framtid.
 • Camila Rivarola – För de inbitne kickboxningsfansen är knappast Camila Rivarola något nytt namn. Men hon kom så sent som 2022 att byta kickboxning mot MMA och känslan är att hon snart kan vara en av våra främsta svenska kvinnliga MMA fighters.
 • Elin Öberg – Går under namnet The Amazon gör Elin Öberg, som tävlar i flugvikt i bland annat UAE Warriors. Är alltjämt obesegrad i sin professionella MMA-karriär och spås en ljus framtid.

UFC Odds

Svenska UFC fighters

Som vi redogjort för ovan så har vi idag många UFC svenska fighters, där de har haft varierande framgång. Men med tanke på hur stort MMA har vuxit sig är det ett gott kvitto då UFC är världens främsta arena för sporten. Den som utmärker sig bland svenska UFC fighters är Khamzat Chimaev vars resultatrad talar sitt tydliga språk. Kontroversiellt utanför oktagonen men oerhört svårstoppad i den.

Men vi har också presenterat många unga UFC svenska fighters som vi lär få anledning till att berätta mer om i framtiden. I denna kategori utmärker sig Guram Kutateladze på herrsidan och Pannie Kianzad. Vidare så ska även Amir Albazi uppmärksammas, denna unga kille som gjort så mycket positivt för svensk MMA lär vara en fighter att hålla ögonen på många år framöver.