fotbolls vm 2023
FotbollUncategorizedVm

Minnesvärda fotbolls-VM finaler för damer

juni 22, 2023

Den 20:e juli är det dags för den nionde upplagan av fotbolls-vm för damer att dra i gång i Australien och Nya Zeeland. Mästerskapet pågår under en hel månad och Sveriges damlandslag är med och tävlar om det åtråvärda VM-guldet.

Som en del i uppladdningen inför fotbolls-vm så har vi valt att i denna artikel rikta fokus på minnesvärda VM-finaler från tidigare fotbolls-vm spel för damer. Vi kommer även kika lite närmare på hur chanserna ser ut för det svenska damlandslaget, och på andra favorittippade nationer.

VM-vinnare från tidigare år

Dam-VM som spelas 2023 är alltså den nionde i ordningen av arrangerade Dam-VM i fotboll. Mycket har hänt sedan det första mästerskapet gick av stapeln år 1991, och utvecklingen av dam fotbollen har tagit stora kliv framåt. I listan här nedanför så kan du se de nationer som har stått som värd för dam fotbolls-vm, vilket år det spelades samt vilken nation som respektive år tog hem Vm-guldet:

År Värdnation Vinnare
1991 Kina USA
1995 Sverige Norge
1999 USA USA
2003 USA Tyskland
2007 Kina Tyskland
2011 Tyskland Japan
2015 Kanada USA
2019 Frankrike USA
2023 Australien och Nya Zeeland  ?

Som man kan se i listan så är det USA som är det landslag som har vunnit flest gånger, med hela fyra stycken segrar och Tyskland är näst bäst med sina två segrar. Det svenska damlandslaget har som största bragd en silvermedalj från mästerskapet 2003, efter en tapper förlust mot de tyska giganterna.

Minnesvärda finaler i Dam VM

Det första mästerskapet som spelades i Dam VM var inte det mest välbevakade men USA:s titel väger tungt med tanke på att det var det första mästerskapet som någonsin spelats. I finalen ställdes de mot Norge som de besegrade med 2–1. Faktum är att det amerikanska folket inte kunde ta del av segern, då ingen tv-kanal livesände finalen. Ser man till dagens enorma mediala intresse, så kan man konstatera att utvecklingen verkligen gått framåt.

USA:s seger 2019 måste också nämnas. Under en politiskt orolig och splittrad tid stod landslaget för många uppmärksammade aktioner i protest mot den amerikanska presidenten Trump. Intresset blev särskilt stort då de dessutom lyckades vinna mästerskapet genom att slå Nederländerna i finalen, trots att det var en knapp seger. Megan Rapinoe var inte bara mästerskapets bästa spelare, hon var också finalens bästa spelare och förste målskytt i en 2–0 seger.

Sveriges damlandslag i fotboll

Många minns säkerligen fortfarande ögonblicket då Tyskland avgör finalen 2003 med fasa. Sveriges damlandslag i fotboll hade chockat en hel värld då de nådde finalen. Även i finalen såg sagan först ut att få ett lyckligt slut när Hanna Ljungberg kort innan halvtidsvilan gjorde 1–0 till Sverige.

Men tyskland skulle snabbt replikera efter paus och under Golden Goal-avgörandet skulle då sedan mittbacken Nia Künzer nå högst på en frispark och nicka in det oerhört tunga 2–1 målet. Faktum är att det var den sista matchen som skulle avgöras på detta sätt. Numera är det istället förlängning och straffar som väntar vid ett oavgjort resultat i Dam vm fotboll.

Fotbolls-vm damer 2023

När mästerskapet nu närmar sig i allt snabbare takt är det aktuellt att börja spekulera lite kring vilka som kan vinna fotbolls vm damer 2023. Kan det svenska damlandslaget äntligen bärga det efterlängtade guldet? Om man följer oddsen för VM vinnare så ser chanserna för ett svenskt guld små ut, då en vinst för det svenska damlandslaget i skrivande stund ger runt 17 gånger pengarna. Vinnarfavoriter är återigen USA som har närmare 4 gånger pengarnasom aktuellt odds online.

Efter att det engelska damlandslaget vann EM guld 2022, så är även dom en stark utmanare till förstaplatsen även under vm damer 2023. I vår VM-oddslobby placerar sig nu england på en andra plats efter USA som tippade vinnare.

Bland de lägst rankade lagen hittar vi inte så oväntat Vietnam och Filippinerna. Desto mer oväntat är det då att historiskt sett fotbollsintresserade länder som Schweiz och Nigeria har odds som ger uppemot 500 gånger pengarna vid en vinst. Men för vinnarodds kan mycket hända, och det blir först efter att VM har dragit igång som vi får se nationernas fulla potential som utmanare av guldet.

Vägen till final för det svenska damlandslaget

Sverige är, tillsammans med USA, det landslag som har flest bronsplatser, nämligen tre stycken. Och ser man till aktuella odds så hade det varit en fullt godkänd prestation av Sveriges damlandslag i fotboll att nå just en tredje plats i turneringen. Men precis som det svenska folket så drömmer såklart spelarna själva om att vinna Dam VM.

Men för att ta sig dit behöver de först ta sig vidare ur gruppen. I Sveriges grupp hittar vi Argentina, Italien och Sydafrika. Ser man till oddsen ska detta vara en grupp som Sverige inte bara ska kvalificera sig vidare ifrån utan också vinna. Men som bekant är det många faktorer som spelar in i ett mästerskap och det finns aldrig några enkla matcher. Att det svenska damlandslaget därför besegrar Sydafrika i premiären den 23:e juli känns oerhört viktigt.

Med tanke på att nästan vad som helst kan ske under VM-spel, så kanske kommande världsmästerskap leder till den mest minnesvärda VM-finalen av dom alla. En VM final där det svenska damlandslaget slåss om guldet i fotbolls-vm för damer 2023.

 

Ta del av alla VM odds för fotbolls-VM i Unibets oddslobby.