Australian OpenTennisUncategorized

Novak Djokovic klar oddsfavorit i Australian Open

januari 14, 2023

Årets första Grand Slam-turneringen startar natt till måndag med bland annat Mikael Ymer i match mot japanen Yoshihito Nishioka, 33:a på ATP-rankingen, med den senare som knapp oddsfavorit.

Efter det speciella året 2022 är kanske ATP-rankingen mindre värd att luta sig mot än på väldigt länge, framför allt när det gäller just stora förhandsfavoriten Novak Djokovic.

Det var ju för ett år sedan som Djoko fick vända hem från Australien innan Grand Slam-turneringen kom igång på grund av serbens vaccinstatus, som gjorde att han helt enkelt inte var välkommen in i landet.

Lite längre fram under våren i fjol missade Djokovic även Indian Wells och Miami Open på grund av att han vägrade följa vaccinationsregler, två turneringar med totalt 2000 ATP-poäng på spel.

Wimbledon inte värd några ATP-poäng

Sen var det Rysslands attack mot Ukraina som bland annat ledde till att Wimbledon inte accepterade spelare från Ryssland och Belarus, och i samma veva bestämdes att den klassiska turneringen inte skulle ge ATP-poäng.

Novak Djokovic var säkert mycket nöjd med sin Grand Slam-seger strax söder om London, men ATP-poäng gav den inte.

Australiern Nick Kyrgios som förlorade den finalen mot Djokovic fick följaktligen inte heller ATP-poäng för den framgången.

Vad turneringarna som Novak Djokovic inte tilläts spela i kostade honom i ATP-poäng kan man bara spekulera i. Räknar man Wimbledon-poäng till ATP-rankingen innebär det att Djokovic skulle klättra tre placeringar förbi Nadal, Ruud och Tsitsipas upp till andra plats bakom Carlos Alcaraz.

För Nick Kyrgios skulle effekten vara större ändå – australiern skulle klättra elva placeringar upp till elfte plats.

Vinnarodds inför turneringsstart i Melbourne 

Novak Djokovic ger odds 1,82 som slutsegrare i Australian Open. Främsta utmanare är Daniil Medvedev till odds 7,00, därefter följer just Nick Kyrgios på samma odds som Rafael Nadal, 15,00.

Hoppas man på 19-åriga danska stjärnskottet Holger Rune kan man få 21,00 gånger pengarna på honom som slutsegrare, och Norges hopp Casper Ruud står i odds 26.,00.