MelodifestivalenUncategorized

Största oddsfavoriten på många år inför lördagens final

mars 9, 2023

På lördag är det äntligen dags för årets stora schlagerfinal på Friends Arena där 12 bidrag gör upp om att få representera Sverige ute i Europa senare i maj. Oddsen har under tävlingens gång svängt en hel del mellan deltagarna. En artist har dock hållit sig nästan konstant i toppen som finalfavorit och Unibets odds pekar i år på en solklar vinnare. 

En tidigare vinnare mot elva utmanare

Theoz, Nordman, Kiana och Mariette blev de fyra sista bidragen att ta sig vidare från helgens semifinal. 28 bidrag har nu blivit 12 att göra upp om vinsten och äran att få representera Sverige i Eurovision Song Contest i Liverpool den 13 maj.

Loreen har varit oddsfavorit från första början i år och ett spel på den tidigare Eurovisionvinnaren gick för fyra veckor sen att spela till 5,00. Under de senaste veckorna har dock hennes favoritskap bara ökat mer och mer. Inför lördagens final visar oddsen på Loreen på låga 1,10 vilket gör henne till den största finalfavoriten på många år. I 16 av de 20 senaste svenska schlagerfinalerna har bidraget som enligt Unibets odds varit förhandsfavorit vunnit.

Loreens närmsta utmanare är de norska tvillingarna Marcus & Martinus, som i samband med delfinalsegern i Lidköping seglade upp som största hotet. Men odds 7,50 på Marcus & Martinus är en bra bit högre.  Efter tvillingarna rankas Smash Into Pieces och Maria Sur till 21 respektive 24 gånger pengarna.

“Det kan tyckas bli svårt för någon av de andra bidragen att slå Loreen, men vad vi inte får glömma är att Marcus & Martinus är väldigt populära bland de två yngre åldersgrupperna som inte växt upp med Loreens musik på samma sätt. Dessa åldersgrupper har dessutom historiskt sett visat sig ha stor påverkan på slutresultatet” säger Anna Setterberg, Eurovisionexpert på Unibet.

Annat upplägg i finalen kan påverka slutresultatet

Svenska folket ska säga sitt som vanligt men vad som skiljer deltävlingarna från finalen är upplägget av själva röstningen. Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av de internationella jurygruppernas röster. När dessa sedan har redovisats har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två. Mycket kan hända innan vi har en vinnare på lördag.

I spelutbudet inför finalen finns även inbördes möten, som till exempel om Panetoz placerar sig före Paul Rey eller inte, odds 1,75 mot 2,00, samt antal poäng för artisten: får Loreen över eller under 183,5 poäng?

Alla odds på lördagens final.

 

Sverige oddsfavoriter till vinst i Liverpool

Sverige har under de senaste veckorna seglat upp i topp som favorit att ta hem vinsten i Liverpool i maj utan att ens ha ett vinnande bidrag klart. Ett spel på Sverige som vinnare av den europeiska finalen ligger i skrivande stund på 2,25, följt av Finland (4,00) och Ukraina (6,00). Det svänger en del mellan just Ukraina och Finland som avlöser varandra som tvåa och trea men Sverige sitter stabilt i toppen. Om lördagens svenska final påverkar dessa odds återstår att se.